Pervadins komisiją

Seimo operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija turėtų būti pervadinta į Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisiją.

Tokias Seimo statuto pataisas įregistravo komisijos pirmininkas socialdemokratas Darius Petrošius. Pataisos parengtos atsižvelgiant į tai, kad nuo sausio panaikinamas Operatyvinės veiklos įstatymas ir pats operatyvinės veiklos terminas.

Pasikeitus įstatymams, keisis ir komisijos darbo aprėptis – iki šiol visą operatyvinę veiklą kontroliuoti turėjusi komisija koncentruosis į kriminalinės žvalgybos kontrolę, o už žvalgybos parlamentinę kontrolę bus atsakingas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pakomitetis.

"Komisijos kompetencija šiek tiek siaurinama, bet tai neišvengiama dėl priimtų įstatymų. Tiesiog žvalgyba ir kriminalinė žvalgyba nuo šiol bus atskirtos sritys, ir kontrolę vykdys skirtingos institucijos, mes – kriminalinės žvalgybos kontrolę, o Seimo NSGK pakomitetis – žvalgybos kontrolę", – sakė Seimo operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos narė liberalė Dalia Kuodytė.

Praėjusios kadencijos Seimas reformavo žvalgybos sistemą, žvalgybinę veiklą atskyrė nuo teisėsaugos.

Žvalgyba reformuota argumentuojant, kad ligšiolinė tvarka, kai operatyvinės veiklos procedūros naudojamos žvalgybos ir kontržvalgybos veikloje, netinkama, nes operatyvinė veikla pagal savo turinį nukreipta į nusikaltimų išaiškinimą, o žvalgyba ir kontržvalgyba – į rizikos veiksnių, pavojų bei grėsmių nustatymą ir informacijos apie tai pateikimą nacionalinį saugumą užtikrinančioms institucijoms.

Nuo 2013 m. sausio įsigaliojus Žvalgybos ir Kriminalinės žvalgybos įstatymams, galios neteks Operatyvinės veiklos ir keli kiti įstatymai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių