Pereiti į pagrindinį turinį

Piratų užgrobtame laive – lietuvis

2009-03-28 09:00
Piratų užgrobtame laive – lietuvis
Piratų užgrobtame laive – lietuvis / www.shipspotting.com nuotr. Įkaitai: Somalio piratai šį kartą užgrobė norvegų laivą, kuriame buvo ir lietuvis.

Somalio piratai ketvirtadienį užgrobė norvegų tanklaivį "Bow Asir". Vienas jo įgulos narys – lietuvis. Šio tapatybė žinoma, bet neskelbiama.

"Remiantis Norvegijos užsienio reikalų ministerijos ir laivo savininkų informacija, įgula nenukentėjusi. Užsienio reikalų ministerija stebi padėtį ir derina veiksmus su Norvegija, kitais partneriais ES šalyse", – teigė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Jurgita Dapkutė.

Ministerijos informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorius Rolandas Kačinskas tvirtino, jog Lietuvos ambasada Osle nuolat susisiekia su bendrove, kuriai priklauso tanklaivis.

Pareigūnai teigė žinantys laive esančio lietuvio tapatybę, bet dėl saugumo ji neskelbiama. Pasak R.Kačinsko, policija jau turėjo informuoti jūrininko artimuosius.

Tanklaivis "Bow Asir" priklauso Norvegijos bendrovei "Star Tankers". Jis skirtas gabenti cheminėms medžiagoms. 23 tūkst. t 158 m ilgio laivas "Bow Asir" plaukioja su Bahamų salų vėliava. Laive buvo 27 įgulos nariai, kapitonas – norvegas.

Laivą piratai užėmė ketvirtadienio rytą, kai jis buvo nutolęs 400 km nuo Somalio krantų. "Bow Asir" kapitonas ketvirtadienio rytą informavo, jog tanklaivį puola du maži laivai. Jis spėjo, jog tai gali būti piratai. Žinia pasitvirtino po kelių valandų. Laivo savininkai gavo elektroninį laišką, kuriame rašoma, jog laivą jau kontroliuoja 16 ar 18 ginkluotų piratų gauja.

Nuo to laiko, kai laivas buvo užgrobtas, ryšys su įgula nebuvo užmegztas. Laivas po truputį juda Somalio krantų link. Piratai dar nepaskelbė, ar reikalaus išpirkos ir kokio dydžio ji bus.

Dieną prieš tai Somalio piratai užgrobė dar vieną ES laivą. Jų laimikis šį kartą buvo 9 tūkst. t graikų laivas, plaukiojęs su Panamos vėliava, "Nipayia". Jo įgula – 19 jūreivių.

Somalio piratai laivus grobia norėdami gauti milijonines išpirkas. Tai savotiškas verslas, kurio imasi skurdžios Afrikos šalies gyventojai. Per 2008-uosius už pagrobtus laivus Somalio piratai susižėrė iki 30 mln. JAV dolerių išpirkų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų