Pereiti į pagrindinį turinį

Pirmas žingsnis narkotikų vartojimo prevencijoje – klausytis ir išgirsti vaikus

2018-06-25 22:19
DMN inf.

Jungtinių Tautų narkotikų ir nusikalstamumo prevencijos biuras (UNODC), minėdamas Tarptautinę kovos su narkomanija ir narkotikų kontrabanda dieną, jau antrus metus iš eilės telkia tarptautinę visuomenę bendradarbiauti dėl jaunų žmonių pozityvios ateities ir gerovės.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Shutterstock nuotr.

Birželio 26-ąją minint Lietuvoje šią idėją skleidžia Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD), pabrėždamas veiksmingos prevencijos, prie kurios vykdymo gali prisidėti visa visuomenė, svarbą ir galimybes.

UNODC inicijuota socialine informacine kampanija „Pirmiausia – išklausyk“ tėvai, mokytojai, politikos formuotojai raginami prisiminti visiems gerai žinomą ir įrodytą, tačiau rečiau realiai taikomą žinią – pozityvus ir kokybiškas bendravimas su vaikais ir jaunimu, jų išklausymas padeda būti psichologiškai atsparesniais, labiau savimi pasitikinčiais ir išvengti narkotikų vartojimo.

NTAKD direktorė Inga Juozapavičienė pažymi, kad laikotarpis nuo ankstyvos iki vėlyvos paauglystės yra labiausiai rizikingas – jauni žmonės gali pradėti vartoti narkotikus dėl daugybės priežasčių, susijusių su socialiniais, psichologiniais veiksniais, socialine atskirtimi ar nelygybe, todėl šalia vaikų ir jaunuolių esantys suaugę gali ir turi imtis veiksmų, padėti jiems augti sveikiems ir saugiems. Pirmiausias žingsnis, kurį galime padaryti visi – parodyti, kad mums rūpi jaunų žmonių nuomonė, jiems kylantys klausimai, problemos ir esame pasirengę juos išgirsti, prireikus, palaikyti ar padėti.

NTAKD, pristatydamas kampanijos „Pirmiausia – išklausyk“ naujausią vaizdinę medžiagą, šį kartą akcentuoja pozityvios tėvystės reikšmę kiekvieno vaiko gyvenime. Ja pabrėžiama tėvų sąmoningumo, pagarbaus bendravimo su vaikais, elgesio ribų nustatymo poreikis tam, kad vaikai ne tik gerai jaustųsi, bet ir mokytųsi tinkamai bendrauti su suaugusiais, laikytųsi elgesio normų bei taptų brandžiomis asmenybėmis. Moksliškai įrodyta – tėvai gali padėti savo vaikams, o ši informacinė medžiaga suteikia tėvams tinkamų žinių, kaip tai padaryti. Pirmas žingsnis - išklausyti.

 

 

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų