Pereiti į pagrindinį turinį

"PKN Orlen" irgi neturi pinigų

2009-03-20 09:00
"PKN Orlen" irgi neturi pinigų
"PKN Orlen" irgi neturi pinigų / Redakcijos archyvo nuotr. Savininkas: šiuo metu Lenkijos koncernas "PKN Orlen" valdo 90,02 proc. "Mažeikių naftos" akcijų.

Šiandien – paskutinė diena, kai "PKN Orlen" Lietuvos Vyriausybei turi pervesti maždaug 755 mln. litų už likusius 10 proc. "Mažeikių naftos" akcijų. Tačiau neseniai paaiškėjo, kad pinigų nebus. Bent jau rytoj.

Tarsis draugiškai

Lenkai leido suprasti, kad šiuo metu tokios sumos nemokės. "PKN Orlen" iš esmės sutinka išpirkti akcijas, tačiau ne dabar. Dėl to Vyriausybė vakar rinkosi į neeilinį posėdį. Jame nuspręsta tartis su lenkais dėl mokėjimo dalimis.

Praėjusią savaitę Vyriausybė "PKN Orlen" išsiuntė oficialų siūlymą išpirkti beveik 10 proc. "Mažeikių naftos" akcijų. 2006 m., parduodant didžiąją dalį įmonės akcijų lenkams, tarp Lietuvos Vyriausybės ir "PKN Orlen" pasirašyta sutartis įpareigoja Lenkijos naftos koncerną išpirkti akcijas, jei to pareikalaus mūsų šalies Vyriausybė. Taigi pagal susitarimą sandoris turėjo būti užbaigtas šiandien Ūkio ministerijoje. Vidurdienį "PKN Orlen" turėjo sumokėti Vyriausybei 284,45 mln. JAV dolerių (apie 755 mln. litų), o ši perduoti koncernui likusį 9,98 proc. "Mažeikių naftos" akcijų. Iš akcijų pardavimo gautais pinigais būtų bent iš dalies aplopyta milžiniška šalies biudžete žiojinti skylė. Tačiau lenkai nesutiko su pirminiu Vyriausybės siūlymu ir Lietuvos valdžiai atsiuntė savo sąlygas.

Lenkams irgi sunku

"Jūsų Vyriausybė atsiuntė mums oficialų raštą, o mes jiems nusiuntėme savo siūlymus, kaip galėtume išspręsti susidariusią padėtį. Dabar laukiame jų atsakymo. Kaip ir kada baigsis sandoris, priklausys nuo to, kaip Lietuvos valdžia reaguos į mūsų norus ir siūlymus. Dar kartą kartoju: visų sutarčių tikrai laikysimės, bet negaliu jums pasakyti, kokie buvo mūsų siūlymai. Tai akcininkų reikalas, o laiško adresatas buvo Lietuvos Vyriausybė", – nuo konkretaus atsakymo išsisukinėjo "PKN Orlen" atstovas spaudai Dawidas Piekarzas. Tiesa, jis leido suprasti, kad naftos koncernas šiuo metu tiesiog negali mokėti visos sumos.

Lenkijos spauda jau anksčiau buvo pranešusi, kad sunkmetis gana skaudžiai prispaudė ir Lenkijos naftos koncerną.

Gavo įgaliojimus

Ūkio ministras Dainius Kreivys po Vyriausybės posėdžio pranešė, kad nuspręsta derėtis su "PKN Orlen" dėl mokėjimo už akcijas dalimis. Tokius įgaliojimus jam vakar suteikė Vyriausybė. Tiesa, ministras nekomentavo, kokie galėtų būti mokėjimo terminai. Jis taip pat neatskleidė, ar lenkai Vyriausybei šiandien žada pervesti bent dalį sumos.

"PKN Orlen" kreipėsi į mus, prašydamas leisti išmokėti opciono sutartimi numatytą sumą dalimis. Penktadienį baigiasi opciono terminas, ir Vyriausybė sprendė, ar suteikti man įgaliojimus derėtis su "PKN Orlen" šituo klausimu, – aiškino D.Kreivys. – Kalbame ne apie sumą, o tik apie terminus. Viskas paaiškės artimiausiu metu. Terminai yra derybų klausimas, ir tai mes komentuosime pasirašę susitarimą. "PKN Orlen" savo prašymą argumentuoja bendra pasauline padėtimi ir smukusia aktyvų verte, todėl jiems reikia laiko."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų