Pereiti į pagrindinį turinį

Po atostogų – kardinalūs sprendimai

2009-08-18 23:59

Pirmą dieną po atostogų grįžęs premjeras Andrius Kubilius visa galva nėrė į darbą. Vyriausybė nusprendė likviduoti "Leo LT", mažinti bazinę algą ir pagrūmojo prekybos centrams.

Tikisi išsiskirti draugiškai

Milijardinės vertės energetikos projektus turėjusios įgyvendinti nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" akcininkų susirinkime rugsėjo pradžioje didžiausia akcininkė Vyriausybė balsuos už pernai gegužę įkurtos "Leo LT" likvidavimą. Toks sprendimas priimtas Vyriausybės pasitarime pirmadienį.

"Sprendimas gali būti pagal priimtus įstatymus, paprastos balsų daugumos principu, arba abiem akcininkams sutarus ir kartu vienbalsiai priėmus tokį sprendimą", – sakė premjeras ir pridūrė, kad "Leo LT" panaikinimas neturės įtakos naujos elektrinės statybai.

A.Kubilius viliasi, jog "NDX energija" irgi balsuos už "Leo LT" likvidavimą, nes viešai yra užsiminusi, jog nemato perspektyvų dirbti šiame projekte.

Energetikos ministro Arvydo Sekmoko teigimu, kelias yra vienas – likviduoti "Leo LT", tačiau galimi variantai gali būti skirtingi. Pasak A.Sekmoko, pirmiausia bus siekiama nuo "Lietuvos energijos" atskirti Kruonio hidroakumuliacinę ir Kauno hidroelektrinę, o "Leo LT" likviduoti tikimasi per keletą mėnesių, jei dėl to sutars abu "Leo LT" akcininkai.

Galutinius sprendimus dėl "Leo LT" likvidavimo ar pertvarkymo bendrovės akcininkai turėtų priimti rugsėjo 4-ąją. Klausimas dėl likvidavimo bus įtrauktas į neeilinio "Leo LT" akcininkų susirinkimo darbotvarkę. 61,7 proc. "Leo LT" akcijų valdo Vyriausybė, 38,3 proc. – "NDX energija".

Bazinė alga mažės 6 litais

Vakarykščiame Vyriausybės pasitarime taip pat nuspręsta, kad nuo spalio pradžios bazinė mėnesinė alga bus mažinama beveik 5 proc. – nuo 128 iki 122 litų. Be to, Vyriausybės nutarimo projekte taip pat numatyta nuo 76 iki 73 centų sumažinti bazinį valandinį atlyginimą. Tai žurnalistams patvirtino socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

"Mažinimas palies biudžetinėse įstaigose pagal sutartis dirbančius darbuotojus. Valstybės tarnautojų atlyginimus reglamentuoja kiti įstatymai, šiuo metu kalbame apie dirbančius pagal darbo sutartis darbuotojus", – sakė ministras ir pridūrė, kad Vyriausybė tariasi, jog institucijų vadovams ir jų pavaduotojams atlyginimai būtų mažinami daugiau.

Vyriausybė liepos pradžioje atšaukė nutarimą dėl bazinės algos mažinimo dešimtadaliu, kuris turėjo įsigalioti nuo rugpjūčio pradžios, nes sulaukė profesinių sąjungų protestų.

Pamokys prekybos centrus

Kartu Vyriausybė nusiteikusi didelėms Lietuvos mažmeninėms prekybos įmonėms nuo 2010 m. pradžios uždrausti apmokestinti tiekėjus už įėjimą į rinką, taikyti kitus panašius mokesčius, taip pat versti padengti planuotą, bet negautą prekių pardavimo pelną.

Vyriausybės pasitarime pirmadienį pritarta atitinkamam Ūkio ministerijos parengtam Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo projektui. Įstatymo projekte numatoma, kad už nesąžiningus veiksmus prekybininkai galės būti nubausti iki 400 tūkst. litų baudomis.

Didelę rinkos galią turinčiomis mažmeninės prekybos įmonėmis ketinama laikyti bendroves, jei iš visų Lietuvoje jų valdomų parduotuvių bent 20 bus ne mažesnio kaip 400 kv. m prekybos ploto, o bendrosios pajamos paskutiniais finansiniais metais bus ne mažesnės kaip 400 mln. litų.


"NDX energija" nori žinoti padarinius

"VP dešimtuko" valdomos bendrovės "NDX energija" vadovas kol kas negali pasakyti, ar balsuos už bendrovės "Leo LT" likvidavimą. Anot įmonės valdybos pirmininko Igno Staškevičiaus, iš esmės "NDX energija" taip pat pasisako už "Leo LT" likvidavimą, tačiau jai svarbu žinoti šio proceso padarinius.

"Mums svarbūs turto padalijimo principai, kad neįklimptume į kokį nors sudėtingą procesą, kurio padariniai būtų teisiniai ir ekonominiai. Galėtume balsuoti už "Leo LT" likvidavimą iš principo, jei tuo būtų baigtas tas sandoris – tokiam sprendimui pritartume. Bet Vyriausybė nieko nekalba, sprendimų projektų nėra, norima veikti vienašališkai", – BNS sakė I.Staškevičius.

Jo teigimu, atėjo laikas ieškoti geriausių sprendimų kartu, nes dėl krypties sutariama, tačiau su "NDX energija" apie tai esą niekas iki šiol net nekalbėjo.

"Manau, procesas vilkinamas – elektrinių atskyrimas nesusijęs su "Leo LT" atskyrimu, jos valdomos valstybės ir į jas niekas negali pretenduoti", – kalbėjo "NDX energijos" vadovas.

BNS inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų