Po sprendimo siųsti tankus „Leopard“ į Ukrainą išaugo dezinformacijos srautas

Lietuvos kariuomenės analitikai sausio mėnesį priešiškoje informacinėje erdvėje fiksavo kylantį dezinformacijos srautą.

Kaip pirmadienį pranešė Lietuvos kariuomenė, buvo fiksuoti 407 unikalūs neigiamos informacinės veiklos bruožų turintys atvejai, o gruodžio mėnesį tokių buvo identifikuota 327.

Pasak pranešimo, priešiškos informacinės aplinkos aktyvumas sausį palaipsniui augo, o nuo sausio 23 dienos iki mėnesio pabaigos buvo aukščiausias per visą mėnesį.

Analitikai atkreipia dėmesį, jog unikalių informacinių atvejų skaičius po vykusio Ramšteino formato susitikimo Vokietijoje bei sprendimo siųsti tankus „Leopard“ į Ukrainą, išaugo beveik dvigubai.

Gynybos sektoriaus temos sausį sudarė 55 proc. visų fiksuotų propagandinių publikacijų. Didžiausias dezinformaciją skleidžiančių Rusijos ir Baltarusijos informacinių kanalų dėmesys buvo skirtas karo Ukrainoje ir NATO-Rusijos konfrontacijos temų eskalavimui.

Pabrėžta, kad Sausio 13-osios naktį prie Vilniaus TV bokšto vykusio ginkluoto susirėmimo metu „savi šaudė į savus“.

Analitikai pastebi, kad sausį skleistos žinutės NATO vaidmens karo Ukrainoje, NATO paramos Ukrainai temomis, tęsėsi kaltinimai Aljansui dėl tiesioginio dalyvavimo kare Ukrainoje, o Vakarų šalims – siekiu sunaikinti Rusiją.

Anot pranešimo, kai kuriose publikacijose vėl pasinaudota grasinimais branduoliniu ir Trečiuoju pasauliniu karu, naratyvas, esą, NATO yra agresyvus, puolantis karinis blokas, buvo vienas labiausiai skleidžiamų sausį. Daug informacinių pastangų dėta, bandant įrodyti, jog NATO nesuinteresuota taika Ukrainoje.

Lietuvos kariuomenės pranešime nurodoma, kad Baltijos šalių militarizavimas, prisidengiant karu Ukrainoje kaip pateisinimu, buvo dar viena tema priešiškoje medijoje. Platintas naratyvas, kad NATO ir toliau sparčiai apginkluoja Baltijos šalis dėl to, kad ruošiasi tiesioginiam karui su Rusija.

Kaip akivaizdus dezinformacijos pavyzdys nurodomas sausį užfiksuotas oficialus pranešimas apie neva JAV perduotą karinę biologinę įrangą iš Ukrainos teritorijos chemijos ir farmacijos įmonėms Lenkijoje ir Baltijos šalyse. Esą Pentagonas siekia sukurti biologinio ginklo komponentus ir išbandyti juos su Ukrainos ir kitų Rusijos sienų perimetro valstybių gyventojais. Melagingoje informacijoje tvirtinta, neva Vašingtonas keičia požiūrį į karinės biologinės veiklos organizavimą, užsakovo funkcijas perkeldamas į civilinius departamentus – Sveikatos apsaugos ministeriją, Energetikos ministeriją, Tarptautinės plėtros agentūrą.

Rusijos kontroliuojamuose informaciniuose portaluose skleista dezinformacija apie 1991 metų Sausio 13-osios Sovietų Sąjungos karinę agresiją prieš Lietuvą. Pabrėžta, kad Sausio 13-osios naktį prie Vilniaus TV bokšto vykusio ginkluoto susirėmimo metu „savi šaudė į savus“, tvirtinta, esą už valstybinės Lietuvos pozicijos apie kovą už nepriklausomybę slypi nusikaltimų prieš savo tautą slėpimas.

Priešiškos propagandos šaltiniai sausį siekė formuoti nuomonę, kad Lietuva yra antirusiška ir rusofobiška valstybė, taip pat diskredituoti Lietuvos užsienio politiką kaip nesavarankišką ir žalingą Lietuvai.

Pasak kariuomenės, priešiška informacija buvo skleidžiama tikslingai, siekiant sukelti Lietuvos piliečių nepasitikėjimą šalies politinės ir karinės vadovybės sprendimais, menkinti Lietuvos narystės NATO ir ES reikšmę, skatinti nepasitenkinimą valstybe, manipuliuoti istoriniais faktais, plėtoti tikrovės neatitinkančią, vienašališką faktų interpretaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių