Po švenčių kapinės virsta sąvartynais: svarsto įvesti atliekų mokestį

  • Teksto dydis:

Ne pagarbos ženklas – o šiukšlių kalnai. Būtent taip kapinių tvarkytojai apibūdina po švenčių paliktas žvakes, plastikinius vainikus ir kitas puošmenas, skirtas mirusiems pagerbti. Kad kapinės po švenčių nevirstų sąvartynais, lietuviai raginami nepersistengti, praneša LNK.

Jauna dizainerė Milda Pakarklytė sakė ilgai galvojusi apie tikrąją Vėlinių prasmę. Mergina sukūrė tvarią alternatyvą mirusiems pagerbti – siūlo kapus puošti ledo žvakidėmis.

„Pagrindinis klausimas, ar jos greitai neištirpsta. Aišku, jeigu bus šilta, jos greičiau ištirps, o jei bus žiema – jos iš viso neištirps ir gali visą žiemą prastovėti, kol sušils oras“, – pasakojo M. Pakarklytė.

Tokias žvakides gali pasigaminti visi, kas namuose turi šaldiklį – reikės tik specialios šaldymo formos. Jauna dizainerė tikino ilgai ieškojusi sprendimo, kuris mirusiems pagerbti skirtų puošmenų po Vėlinių nepaverstų šiukšlėmis.

„Labai liūdnai atrodo, kai iš to sniego paskui kyšo visi išgriuvę žibintai ir plastmasinės gėlės. Tada jie tiesiog yra tapę šiukšlėmis, jie nebeatlieka jokios pagerbimo funkcijos“, – sakė M. Pakarklytė.

Stop kadras

Nors atliekas kapinių konteineriuose gyventojai linkę rūšiuoti šiek tiek atsakingiau nei prie namų esančiuose, šiukšlių kiekis, palyginti su ankstesniais metais, sumažėjęs nežymiai. Paprastai šiukšlės kapinėse pradeda kauptis dar gerokai prieš šventes.

„Maždaug dvi tris savaites prieš Vėlines ir dvi savaites po Vėlinių padidėja kai kuriais atvejais iki dešimt kartų“, – teigė Lietuvos komunalininkų ir atliekų tvarkytojų asociacijos direktorė Asta Kuckaitė.

Specialistai sako, kad situacija būtų kur kas geresnė, jei gyventojai atskirtų stiklines ir plastikines žvakių dalis nuo metalinių jų dangtelių, nemaišytų jų su žaliosiomis atliekomis. Kitu atveju vėliau jų nebeįmanoma nei atskirti, nei perdirbti.

Ar tikrai verta kapinėse pastatyti 30 žvakučių? Ar tikrai nuo to kažkam bus geriau?

„Reikėtų ištraukti dirbtines gėles ir mesti ne į plastiko konteinerį, nes tai yra ne plastiko pakuotė, o į buitinių atliekų konteinerį“, – kalbėjo A. Kuckaitė.

Skaičiuojama, kad palyginti su kitais metų mėnesiais, pasiruošimo Vėlinėms laikotarpiu kapinėse atliekų kiekis išauga vidutiniškai maždaug 200 tonų. Kad kapinės nevirstų sąvartynais, gyventojai raginami rinktis daugkartinio naudojimo alternatyvas.

„Pats blogiausiais sprendimas yra vienkartinės žvakutės, kokios jos bebūtų, ar plastikinės, ar stiklinės. Bet jeigu jau tenka pirkti vienkartines žvakutes, be abejonės, siūlyčiau teikti prioritetą stiklinėms žvakutėms“, – šnekėjo Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius Tomas Vaitkevičius.

Kai kurie valdininkai svarstė, kad galbūt reikėtų pagalvoti ir apie ekologinį mokestį už kapinių atliekų tvarkymą. Esą gal tai paskatintų gyventojus atsakingiau vartoti ir rūšiuoti.

„Ar tikrai verta kapinėse pastatyti 30 žvakučių? Ar tikrai nuo to kažkam bus geriau?“ – retoriškai klausė  T. Vaitkevičius.

O didieji prekybos tinklai sakė, kad vienam kapui pirkėjai skiria po keletą žvakių, tačiau prižiūrimų kapų turi ne vieną, todėl vis tiek kiekvienas jų vidutiniškai nuperka po kelias dešimtis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesuprantama

Nesuprantama portretas
Šiukšlių mokestis daugiabučuose namuose skaičiuojamas nuo buto kvadratūros, nesvarbu kiek žmonių gyvena, įdomu kaip paskaičiuosit nuo kapų mokestį.

Anonimas

Anonimas portretas
Pastoviai lankau zmonos kapą antruose Romainiuose ir stovi ten didelis konteineris ,o šalimais zalios spalvos konteineris su uzrašu ,,Zaliosios atliekos,,ir mane nustebino ,kad jis uzrakintas.Kodėl negalima pastatyti rūįiavimui kelis konteinerius stiklui . metalui .plastmasei ir mišrioms atliekoms.

ogi

ogi portretas
vagiu saika prisigrobusi ir toliau vercia MM kuriems jau po 70 ir d jau nebeliko gedos siai valdsaikai===
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių