Policija atidžiai stebi planuojančius rengti protestą dėl kaukių dėvėjimo

Policija atidžiai stebi planuojančius šeštadienį rengti protestą dėl privalomo kaukių dėvėjimo ir žada, jog nesilaikant nustatytų karantino taisyklių bus taikoma atsakomybė.

Vilniaus savivaldybė BNS patvirtino elektroniniu paštu gavusi informaciją apie ketinamą organizuoti akciją–mitingą „Prieš priverstinį kaukių dėvėjimą mokyklose ir kitose ugdymo įstaigose“, kurioje ketina dalyvauti iki 15 žmonių. 

„Pagal nustatytą tvarką, akcijos organizatoriai turėjo pateikti vardą, pavardę, kontaktinį telefono numerį, bet negavome šios informacijos. Perdavėme turimą informaciją Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui“, – BNS nurodė savivaldybė.

Pagal Lietuvoje įvesto karantino taisykles, viešose vietose privaloma dėti veidą dengiančias kaukes, draudžiama būti didesnėmis nei penkių asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius, o tarp grupių būtina išlaikyti 2 metrų atstumą. Didesni, iki 10 asmenų susibūrimai, leidžiami tik laidotuvėse.

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis BNS teigė, kad policija stebi socialiniuose tinkluose platinamą kvietimą atvykti į piketą Vilniuje ir kituose miestuose – akcija žadama protestuoti prieš kaukių dėvėjimą jas nusimetant. Protestuotojai pasisako ir prieš 5G ryšio plėtrą ir kitus dalykus.

„Žiūrėsime, ar gauti leidimai, ar renginys yra teisėtas, ar ne. Jei leidimas yra, užtikrinsime viešąją tvarką. Dažniausiai mūsų veiksmai būna tokie, kad nusifilmuojame renginį, vėliau priimami sprendimai. Sprendimams priimti yra dveji metai, tad situaciją galime išanalizuoti ir priimti sprendimus“, – sakė jis.

Pasak R. Matonio, jei renginio metu bus raginama nusiimti kaukes, atsakomybė greičiausiai bus taikoma akcijos organizatoriams.

„Jei organizatorius ragins visus taip elgtis, manau, kad organizatorius turės atsakyti. Mes vertiname neigiamai visus raginimus nesilaikyti teisės aktų, įstatymų. Stebime tokius žmones (...), jų veikla vertinama per padidinamąjį stiklą“, – sakė R. Matonis.

Feisbuke platinamame pranešime, į kurį sureagavo keli tūkstančiai žmonių, žadama rinktis Vilniuje, Katedros aikštėje ir vykdyti eiseną iki Seimo bei ten nusiimti kaukes. Kviečiama protestuoti ne tik prieš kaukes, bet ir 5G ryšį ir pan. Protestus rengti raginami ir kitų miestų gyventojai.

Kadenciją baigiantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad drausti piliečiams išsakyti savo nuomonę negalima, bet laikytis reikalavimų yra privaloma bei priminė, kad už taisyklių nepaisymą kai platinamas virusas gali grėsti net ir baudžiamoji atsakomybė.

„Asmenims, kurie atstumų nesilaikys arba kaukių nedėvės, tikiuosi, kad policijos pareigūnai aktyviai prižiūrės tokius dalyvius ir skirs baudas. Jei labai rimtai, šitie žmonės iš dalies kai kuriais atvejais gali būti atsakingi ir už viruso plitimą, gali būti atsakingi ir už mirtis tam tikras. Pajuokaudamas, pasakysiu, kad tose vietose pastatysime po 5G bokštą ir tikėsimės, kad niekas nesirinks“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė jis.

Antrasis karantinas Lietuvoje įvestas lapkričio 7-ąją ir šiuo metu numatytas iki lapkričio 29-osios. Jo metu viešose vietose privaloma dėvėti veido kaukes, draudžiama kavinių, barų ir pasilinksminimo vietų veikla, beveik visi renginiai, išskyrus aukšto meistriškumo sporto varžybas be žiūrovų, galioja kiti ribojimai.

Lietuvos kariuomenės analitikai teigia pastaruoju metu pastebintys suintensyvėjusius bandymus skleisti klaidinančią informaciją dėl koronaviruso socialiniuose tinkluose, taip pat rengiamas akcijas miestuose, kai žmonės raginami nesilaikyti valstybės institucijų ir specialistų nurodymų, vengti tikrintis dėl koronaviruso, nedėvėti kaukių ir pan.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Cha cha cha. Kas nusiims kaukę, galės būti atsakingas net už kelias mirtis. :) Tai veryga jau iki gyvos galvos turėtų sėdėti, kiek žmonių numarino. :)

Anonimas

Anonimas portretas
o kodel parduotuviu nekontroliuoja,ten didesni buriai varineja ir nesilaiko jokiu atstumu,dauguma su islindusiom nosim,ar ten lt istatymai negalioja

Liberastinės ismatos

Liberastinės ismatos portretas
organizuoja debilu būrius kad visuomenei nekiltų kitokių norų protestuoti. Pavyzdžiui dėl maisto, vaistų ir mokesčių kilimo. Nepagrystos bankų savivalės. Ar dėl valdžios nesugebėjimo organizuoti Coron os įveikima..YRA KUR KAS DIDESNIŲ PROBLEMŲ KURIOS TIK DIDĖJA
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių