Pereiti į pagrindinį turinį

Politikai mokysis gyventi taupiai

2009-12-29 07:59
Vargas: Dalia Teišerskytė guodžiasi, jog greitai reikės primokėti, kad leistų dirbti parlamente.
Vargas: Dalia Teišerskytė guodžiasi, jog greitai reikės primokėti, kad leistų dirbti parlamente. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Prabangiais automobiliais važinėjančius Seimo narius užgriuvo ne tik prokurorai, bet ir rūpesčiai, iš ko teks mokėti už automobilių nuomą, nes parlamentinėms išlaidoms skirtos lėšos kitąmet gerokai sumažės.

Sudie, "Lexusai"?

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas – vienas iš nedaugelio parlamentarų, manančių, kad nuomojasi per brangią mašiną. Politikas dienraščiui užsiminė svarstantis galimybę atsisakyti iš parlamentinių lėšų nuomojamo "Lexuso".

"Mano sutartis baigiasi sausio 1-ąją, dar nepriėmiau sprendimo. "Lexus" nėra naujas, nieko ypatingo. Tik tiek, kad kaina kandžiojasi. Reikės kažką galvoti, skaičiuoti kitą variantą", – sakė A.Salamakinas.

Per pirmus devynis šių metų mėnesius Seimo etikos prievaizdas "Lexuso" nuomai išleido daugiau kaip 20 tūkst. litų.

Jei reikės – primokės

Kitas etikos žinovas – liberalcentristas Arminas Lydeka – lieka ištikimas iš parlamentinių lėšų nuomojamam automobiliui "Mercedes-Benz".

"Tikrai neatsisakysiu. Ką darysi. Važinėjau "Mercedesu" ir važinėsiu "Mercedesu". Jei neužteks parlamentinių lėšų, teks iš atlyginimo primokėti. Kukliau gyvensime, ir tiek", – sakė A.Lydeka.

Tiesa, politikas tikino siekiantis sumažinti savo mėgstamos markės automobilio nuomos kainą. "Turiu vilties, kad pavyks nusiderėti. Derybas su nuomotoju jau pradėjau", – vylėsi etiketo žinovas, per pirmus devynis šių metų mėnesius už mašinos nuomą sumokėjęs 19,3 tūkst. litų.

Tarp mašinų nuomos lyderių patenkantis ilgametis Seimo narys Vytautas Bogušis dienraščiui teigė ir toliau naudosiąsis galimybe nuomotis mašiną iš parlamentinių lėšų. Kaip ir A.Lydeka, jis teigė galintis primokėti iš savo atlyginimo, jei parlamentinės lėšos pasirodytų nepakankamos.

"Kitais metais mokėsiu daug mažiau, čia nėra jokios paslapties – mokėsiu 1600 litų per mėnesį", – pridūrė Seimo narys. Tiesa, V.Bogušis atsisakė atskleisti, kokią mašiną nuomojasi: "Nesakysiu, patys susižinokit."

"Nacionalinis turtas" atpigo

Seimo narius nacionaliniam turtui prilyginusi parlamentarė Dalia Teišerskytė taip pat neišsižada iš mokesčių mokėtojų pinigų nuomojamos mašinos. Tačiau "Hondos" markės automobilio nuoma esą atpigo.

"Pratęsiau sutartį ilgesniam laikotarpiui, kad būtų mažesnis mokestis. Dabar turėčiau per mėnesį mokėti apie pusantro tūkstančio", – dienraščiui sakė D.Teišerskytė. Trečią šių metų ketvirtį ji nurodė už "Hondą" sumokėjusi 7,65 tūkst. litų – po 2,55 tūkst. litų per mėnesį.

Paklausta, kodėl nutarė pratęsti mašinos nuomos sutartį, politikė pateikė paprastą motyvą – "todėl, kad nėra pinigų". "Visi kažkodėl įsivaizduoja, kad Seimo nariams pinigais sninga. Taip tikrai nėra. Tuos pinigus reikia uždirbti labai sunkiai ir labai atsakingu darbu. Ir dar jais reikia paskui pasidalyti su tais žmonėmis, kurie ateina pagalbos. Kai parlamentinėms išlaidoms per mėnesį skiriama 2 tūkst. litų, už benziną ir biurą reikia susimokėti pačiam", – pinigų trūkumu skundėsi Seimo narė.

Pasak jos, nuolat mažėjančių parlamentinių išlaidų Seimo narių veiklai vis labiau neužtenka. "Galbūt užtenka tiems, kurie gyvena Vilniuje ir nieko neveikia. O aš labai skaičiuoju kiekvieną centą. Greitai reikės primokėti, kad leistų dirbti parlamente", – reziumavo D.Teišerskytė.

Staiga atpigęs "BMW"

Petras Gražulis dienraščiui teigė nematantis jokios būtinybės ieškoti pigesnės mašinos. "Tai kad mano mašina – viena pigiausių", – teigė prabangų visureigį "BMW X5" vairuojantis politikas.

Dar pirmą šių metų ketvirtį P.Gražulis deklaravo mašinos nuomai išleidęs visas parlamentines lėšas – 11,8 tūkst. litų, daugiau kaip po 3,9 tūkst. litų per mėnesį. Dabar P.Gražulio ataskaitoje mirga jau kitas skaičius – 3,2 tūkst. litų, per pusmetį "BMW" nuoma atpigo triskart.

A.Salamakinas dienraščiui teigė, kad P.Gražulis manipuliuoja skaičiais – esą nuomai skiriama suma sumažėjo, bet parlamentaras vis dar išnaudoja parlamentinius pinigus iki paskutinio cento: likusi sumos dalis neva skiriama degalams ir kitoms "BMW" reikmėms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų