Pereiti į pagrindinį turinį

Politinė temperatūra dėl apkaltų kyla

2010-11-10 06:50
Dėlionės: Seime skaičiuojama, kad gali pritrūkti balsų Konstituciją pamynusių A.Sacharuko ir L.Karaliaus apkaltai.
Dėlionės: Seime skaičiuojama, kad gali pritrūkti balsų Konstituciją pamynusių A.Sacharuko ir L.Karaliaus apkaltai. / Simono Švitros (Fotodiena) nuotr.

Seime, laukiant ketvirtadienį numatomo balsavimo dėl apkaltos Aleksandrui Sacharukui ir Linui Karaliui, vyksta intensyvios politinės dėlionės.

Patys neskuba trauktis

Preliminarūs skaičiavimai rodo, kad šie du Konstituciją pamynę parlamentarai per slaptą gali išlaikyti savo vietas Seime. Todėl jie neskuba patys padėti mandatų.

"Tai politinio susidorojimo procesas. Kai tik A.Sacharukas ir tuomet jo vadovaujama Krikščionių partijos frakcija išėjo į opoziciją, iškart konservatoriai pasirašė apkaltos iniciatyvą tiek jam, tiek ir kitam frakcijos nariui L.Karaliui", – pareiškė dabartinis Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis.

Jis tikino, kad nešvarius konservatorių politinius žaidimus įrodo šių metų pradžioje vienos konservatorių lyderių Rasos Juknevičienės parašyta tokio turinio trumpoji žinutė A.Sacharukui: "Nesiblaškyk. Frakcija priėmė sprendimą nesikišti."

"Iš šios žinutės labai aišku, kad tuomečiam frakcijos seniūnui A.Sacharukui buvo pagrasinta susidoroti, kai Krikščionių partijos frakcija svarstė, ar nederėtų pasitraukti į opoziciją. Šis grasinimas buvo įgyvendintas įsukus apkaltos mašiną", – sakė V.Žiemelis.

Žinutę supranta skirtingai

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) atmetė jiems mestus kaltinimus šantažavus A.Sacharuką.

"Pasak R.Juknevičienės, šia žinute besiblaškantis ir TS-LKD frakcijos paramos besitikintis A.Sacharukas šių metų pradžioje buvo informuotas, kad TS-LKD frakcija į Tautos pažangos partijos skilimą ir tarpusavio santykių aiškinimąsi nutarė nesikišti ir kiekvienas frakcijos narys yra laisvas elgtis pagal savo sąžinę. Ši žinutė neturi nieko bendra su apkaltos procesu", – teigiama vakar konservatorių išplatintame pranešime spaudai.

Valdantieji balsuos "už"

Artėjant slaptam balsavimui dėl mandatų atėmimo iš Konstituciją pamynusių A.Sacharuko ir L.Karaliaus, politinė temperatūra nuolat kyla. Nemažai Seimo frakcijų tvirtina balsuosiančios už apkaltą šiems dviem Seimo nariams, kuriuos Konstitucinis Teismas (KT) pripažino sulaužiusiais duotą priesaiką.

Tokią poziciją pareiškė visos trys valdančiosios frakcijos Seime. Pasak TS-LKD frakcijos seniūno Jurgio Razmos, šioje frakcijoje vyrauja tvirta nuostata balsuoti už mandatų atėmimą iš A.Sacharuko ir L.Karaliaus. Valdančiojo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovai taip pat tvirtino balsuosiantys už mandatų atėmimą iš dviejų Konstituciją pamynusių Seimo narių. Tą patį vakar pareiškė ir Jungtinės frakcijos, vienijančios liberalcentristus bei Tautos prisikėlimo partijos atstovus Seime, vadovai.

Opozicija vis neapsisprendžia

Tačiau vien valdančiosios koalicijos balsų neužteks. Koalicijoje yra 69 parlamentarai, o norint atimti mandatus reikia, kad už tai slaptai balsuotų ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

Todėl reikia, kad už apkaltą balsuotų bent pusė opozicijos. Tokių garantijų nėra.

Krikščionių partijos frakcija pareiškė ginsianti du savo parlamentarus. Tvarkos ir teisingumo partijos frakcija, bent jau didžioji jos dalis, irgi nėra nusiteikusi balsuoti už apkaltą. Šios frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis užsiminė, kad frakcijos nariams veikiausiai bus leista apsispręsti laisvai. "Tačiau iš vyraujančių nuotaikų suprantu, kad dauguma balsuos prieš mandatų atėmimą", – sakė jis.

Darbo partijos frakcija dar neatskleidžia, kaip ji apsispręs. Tačiau, šaltinių duomenimis, beveik visi šios frakcijos nariai nėra tikri, ar balsuos už apkaltą. Neapsisprendžia ir didžiausia Seimo opozicinė Socialdemokratų frakcija.

Todėl Seime neoficialiai skaičiuojama, kad apkaltą gali paremti mažiau nei 85 parlamentarai. Gali pritrūkti vos vieno ar kelių balsų iki siekiamo rezultato.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų