Pereiti į pagrindinį turinį

Politiniams jaunavedžiams – prokurorų staigmena

2013-02-28 23:59
Politiniams jaunavedžiams – prokurorų staigmena
Politiniams jaunavedžiams – prokurorų staigmena / Gedimino Bartuškos nuotr.

Planai sujungti Viktoro Uspaskicho ir Rolando Pakso partijas gali ir neišdegti, nes prokurorai Darbo partijai reikalauja pritaikyti laikinąsias procesines prievartos priemones. Ginčas gali pasiekti net Konstitucinį Teismą.

Prokuroras Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos byloje Saulius Verseckas Vilniaus apygardos teismo vakar paprašė laikinai apriboti partijos veiklą ir iki įsiteisėjant nuosprendžiui uždrausti keisti jos juridinį statusą, ją likviduoti ar pertvarkyti.

Tokį prašymą prokuroras pateikė netrukus po to, kai Darbo partija pradėjo derybas dėl jungimosi su Tvarkos ir teisingumo partija.

"Jeigu partijos būtų sujungtos į vieną, šioje baudžiamojoje byloje Darbo partija nustotų egzistuoti kaip juridinis vienetas, būtų išregistruota iš registro. Nors kodekse numatyta, kad teisės ir pareigos pereina, niekur nenumatyta, jog naujai įsteigtas juridinis asmuo gali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn už nusikalstamą veiką", – teismui paaiškino prokuroras S.Verseckas.

Prokuroro teigimu, toks žingsnis būtinas, kad partijos atžvilgiu būtų įmanoma priimti nuosprendį.

"Mes šiuo prašymu siekiame, kad nebūtų sukliudyta procesui šioje byloje ir būtų įmanoma kaltinamojo juridinio asmens atžvilgiu priimti vienokį ar kitokį nuosprendį. Aš privalau siekti Baudžiamojo proceso kodekso pirmame straipsnyje numatytų tikslų, kad procesas vyktų nekliudomai ir būtų įmanoma priimti nuosprendį byloje", – po posėdžio žurnalistams sakė prokuroras.

Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos byloje kaltinamųjų advokatai prokuroro prašyme teigė įžvelgiantys "konstitucinį ginčą".

Prokuroras sakė, kad tarp teisininkų visada vyksta ginčai ir jis būtų nustebęs, jeigu advokatai būtų sutikę su jo prašymu ir nesiginčiję.

Kaltinamasis šioje byloje Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Vytautas Gapšys pareiškė, kad dėl įstatymų nuostatų, kuriomis remiasi prokuroras, gali būti kreiptasi į Konstitucinį Teismą. Prokuroras savo kalboje citavo Politinių partijų įstatymą, Baudžiamojo proceso kodeksą.

O Darbo partijos vicepirmininkė Virginija Baltraitienė teigė, kad prokuroro prašymas apriboti partijos veiklą neleidžiant jai jungtis su Tvarkos ir teisingumo partija tik įrodo vadinamąją juodosios buhalterijos bylą esant politinę.

"Tai tik įrodo, kad ši byla politinė. Ir nemanau, kad prokuroras čia savarankiškai priėmė sprendimą. Kaip visada maniau ir manau, kad šioje byloje yra režisierius, kuris viską režisuoja nuo pradžių, ir labai bijoma, kad neatsirastų viena stipri jėga, kuri būtų didžiulis oponentas kitoms partijoms", – komentuodama prokuroro S.Versecko prašymą teisme sakė Darbo partijos atstovė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų