Pereiti į pagrindinį turinį

Pradedami išduoti nauji pasai su biometriniais duomenimis

2009-06-29 17:04
Pradedami išduoti nauji pasai su biometriniais duomenimis
Pradedami išduoti nauji pasai su biometriniais duomenimis / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Nuo pirmadienio Lietuvoje yra pradedami gaminti nauji pasai, kuriuose įvedami nauji biometriniai duomenys - asmens pirštų antspaudai bei elektroninis parašas.

„Čia yra vienas iš tokių Lietuvos įvaizdžių. Mes turime šiai dienai keturis galiojančius pasus: 1993 metų, 2003 metų, 2006 metų ir šie", - žurnalistams pirmadienį spaudos konferencijoje teigė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybos pirmininkas Gintaras Bagužis.

Naujieji pasai pradėti gaminti vadovaujantis Europos Sąjungos (ES) direktyva. Tokia tvarka yra privaloma visoje ES.

Vis dėlto, žmogui teks įsigyti ir asmens tapatybės kortelę, nes šiuo metu Lietuvoje negalima pasirinkti, ar darytis pasą, ar asmens tapatybės kortelę, kurioje įvedami tie patys duomenys.

„Žmonės dažnai piktinasi, galbūt, mano nuomone, ir pagrįstai, kad nėra galimybės rinktis, ar kortelė, ar pasas. Šiai dienai kortelė yra privaloma. Kiek žinau, Seime yra pateiktas įstatymo projektas, kad žmogus galės pasirinkti, ar pasas, ar kortelė", - teigė G.Bagužis.

Naujasis pasas galios visame pasaulyje, tuo tarpu asmens tapatybės kortelė - tik ES.
Naujų pasų gamybai buvo įsigyta įranga iš Švedijos, kuria yra fotografuojami paso atėję pasiimti žmonės, yra įvedami jo pirštų antspaudai ir elektroninis parašas.

Įrangos kainos G.Bagužis negalėjo įvardinti.

Anot pareigūno, remiantis naująja technika, žmonėms paso išdavimo procedūra žymiai sutrumpės: nebereikės pildyti įvairių prašymų, nereikės daryti nuotraukų, pasirašinėti. Pareigūno teigimu, reikiamų duomenų paruošimas užims daugiausia 5 minutes.

Anot Migracijos valdybos pirmininko, tokia technika bus kiekviename Lietuvos pasų poskyryje ir dėl jos nepakils naujo paso kainos - ji esą išliks 100 litų.

Pasas žmogui bus pagamintas per dieną, per penkias dienas ir nuo dviejų savaičių iki mėnesio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų