Pereiti į pagrindinį turinį

Prancūzija dėkoja Lietuvai už planus siųsti karius į Malį

2015-12-04 10:47
BNS inf.

Prancūzija penktadienį padėkojo Lietuvai už preliminarų sprendimą siųsti 40 karių į Malį, po išpuolių Paryžiuje Prancūzijai telkiant paramą kovoje su džihadistais.

Šiuos planus penktadienį krašto apsaugos ministras Juozas Olekas aptarė su Prancūzijos ambasadoriumi Philippe'u Jeantaud (Filipu Žanto).

„Prancūzijos ambasadorius padėkojo krašto apsaugos ministrui, kuris pranešė, jog Seimo Užsienio reikalų komitetas šįryt pritarė siūlymui iki 40-ies karių padidinti Lietuvos įsitraukimą į Jungtinių Tautų operaciją Malyje“, - BNS pranešė ambasados atstovas spaudai Sami Fisek.

Pasak jo, dvišalės diskusijos apie kitą galimą bendradarbiavimą vyksta toliau, siekiant įgyvendinti Prancūzijai numatytą ES savitarpio pagalbą.

Po susitikimo su Prancūzijos ambasadoriumi J.Olekas pranešė, kad Lietuvos kariai į Malį gali išvykti kitų metų pradžioje.

„Tikriausiai kitų metų pradžioje. Gruodžio 15 dieną bus priimtas sprendimas Seime. Tarp Prancūzijos ir Lietuvos derinamos kai kurios techninės detalės. Dar yra ir medicininiai dalykai, tokie kaip skiepai ten vykstantiems kariams“, - BNS sakė ministras.

Pasak J.Oleko, Lietuvos dalyvavimo pobūdis priklausys nuo dvišalių konsultacijų, jis gali apimti „nuo instruktorių siuntimo, logistinės paramos iki karių pasiuntimo dalyvauti į operacijas“.

Lietuvos kariai Malyje dalyvautų Jungtinių Tautų misijoje. Šiuo metu ES misijoje Malyje tarnauja trys Lietuvos kariai.

Pernai Lietuva mėnesiui buvo išsiuntusi transportinį lėktuvą „Spartan“ su dešimčia karių į Prancūzijos misiją Centrinės Afrikos Respublikoje.

Neramumai Malyje tęsiasi nuo 2012 metų, kai didelį šalies šiaurinį regioną užgrobė džihadistų  grupuotės, susijusios su „al Qaeda“. Per 2013 metais pradėtą Prancūzijos vadovaujamą intervenciją daugelis islamistų buvo išstumti, bet didelės teritorijos tebėra menkai kontroliuojamos.

Po išpuolių Paryžiuje Prancūzija kreipėsi į Europos Sąjungos (ES) valstybes nares, prašydama pagalbos kovojant su džihadistais Sirijoje ir Irake, arba palengvinti naštą Afrikoje tarnaujančioms pajėgoms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų