Prasta tvarka prie kebabų

Prasta tvarka prie kebabų

2004-08-11 09:00

Dienos rūpestis

Prasta tvarka prie kebabų

Iš greito maisto rinkos nesunkiai išstūmę beliašus, dešrainius bei čeburekus, turkiški, graikiški ir net egiptietiški kebabai sėkmingai prigijo naktimis besibastančio jaunimo ir apsinuodyti nebijančių klaipėdiečių racione. Nors vartotojų skundų dėl neva pietietiškų skanėstų kokybės buvo tik vienas kitas, kontroliuoti tokiuose kioskeliuose veikiančią gamybą yra sunku, o varvančių padažų paliktos dėmės bjauroja miesto centrą.

Uostamiestyje oficialiai yra užregistruoti šeši kebabų kioskai, nors išties jų yra daugiau kaip dešimt. Į Klaipėdą atvykstantys svečiai tikina, kad čionykščiai kebabai sunkiai primena Vokietijoje, Lenkijoje ar net Vilniuje valgytą turkišką maistą. Visuose Klaipėdos kebabų kioskeliuose pateikiami skirtingi šio valgio variantai. Prisistatyti nepanorusi J.Janonio gatvėje esančios „kebabinės“ darbuotoja dienraščiui teigė, kad šis maistas yra pritaikytas lietuviams – jis nėra toks aštrus, kebabai gardinami švelniais padažais. S.Daukanto gatvėje įsikūrusios užeigos savininkas Vaclovas neslėpė, kad „receptūrą jis nukopijavęs nuo vokiečių“, bet tikino prekiaujantis pačiais tikriausiais turkiškais kebabais.

Pasak Klaipėdos miesto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gydytojos higienistės Ritos Vainauskienės, kontroliuoti gaminio receptūrą – ne jos atstovaujamos tarnybos kompetencija. „Mums rūpi tik žaliavos kontrolė ir higienos reikalavimų paisymas. Kartą per metus vykdome planinius patikrinimus, reikalaujame pateikti maisto tvarkymo įmonės patvirtinimo pažymėjimą“ , - „Klaipėdai“ sakė specialistė. Ji pripažino, kad pažeidimų rizika yra visada, juk kioskas – ne restoranas. „Galime patikrinti tik mėsos gamintojų išduotus dokumentus, bandelių ir daržovių kilmę. Kontroliuoti gamybos procesą yra praktiškai neįmanoma – visiems už nugaros nepastovėsi“, - skundėsi R.Vainauskienė.

Medikė sakė, kad su higienos reikalavimais pardavėjai turi susipažinti patys, nors dviem „kebabinių“ šeimininkams tokie raštai nesuprantami – jie pietiečiai ir lietuvių kalbos nesupranta. R.Vainauskienės teigimu, šiemet buvo užregistruotas tik vienas skundas dėl higienos reikalavimų nepaisymo, tačiau ji mananti, kad pažeidimų gali būti ir daugiau. „Kadangi negalime tikrinti visų gamintojų, nes, mums priėjus prie vieno kiosko, kiti iškart užsidaro, raginu klaipėdiečius apie pastebėtus pažeidimus pranešti nemokamu telefonu 8 800 40403“, - sakė R.Vainauskienė, pripažinusi, kad trečdalis skundų paprastai pasitvirtina.

Kebabai neduoda ramybės ne tik greito maisto priešininkams, bet ir miesto tvarkytojams. Šaligatviai aplink tokius kioskus yra dėmėti nuo pritaškyto padažo, eilėse prie netikrų kebabų lūkuriuojantis jaunimas spjaudosi, daužo butelius, mušasi. „Vaizdas tikrai neestetiškas. Raginome kioskelių savininkus ir nuomininkus susitvarkyti, tačiau jie į prašymus nereaguoja. Paryčiais naktinio siautulio pėdsakus vis dar naikina gatvių valytojos“, - nuogąstavo R.Vainauskienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų