Pereiti į pagrindinį turinį

Premjeras užsimojo perkabinti gatvių lenteles

Premjeras užsimojo perkabinti gatvių lenteles
Premjeras užsimojo perkabinti gatvių lenteles / Gedimino Bartuškos nuotr.

Gatvių pavadinimų lenteles reikėtų perkabinti nuo namų sienų ant specialių stulpelių. Esą taip yra Vakaruose. Šiuo klausimu susirūpino pats premjeras Andrius Kubilius, jis netgi sudarė specialią darbo grupę.

Sudarė darbo grupę

Birželio pradžioje Vyriausybės vadovas pasirašė potvarkį, kuriuo sudarė darbo grupę, turinčią išnagrinėti, kaip, kada ir už kiek būtų galima pakeisti visų gatvių Lietuvoje ženklinimą.

Darbo grupės vadovu paskirtas ne savivaldybių ar kelių ženklinimo ekspertas, bet patyręs diplomatas – premjero patarėjas užsienio politikos klausimais Laimonas Tallat-Kelpša. Be jo, grupėje dirbs dar septyni įvairių sričių specialistai.

Jei Lietuva nori būti moderni, ir miestų gatves turėtume ženklinti taip, kaip vakariečiai, – visas lenteles su gatvių pavadinimais nuo privačių pastatų reikėtų perkelti ant stulpelių, kurie būtų jau valstybinėje žemėje. Regis, taip samprotauja premjeras A.Kubilius, šiais savo užmojais nusprendęs pranokti net Vilniaus merą Artūrą Zuoką, garsėjantį neretai utopinėmis idėjomis.

A.Kubiliaus suburta darbo grupė įpareigota dirbti sparčiai. Jau iki rugsėjo ministrui pirmininkui ji turėtų paaiškinti, kaip ir kada šiuolaikiška gatvių ženklinimo idėja galėtų būti įgyvendinta.

Nenurodė, kuo bloga esama tvarka

„Dabar gatvės ženklinamos neatsiklausiant namo savininko – jis privalo leisti, kad ant namo būtų prikabinama lentelė su užrašu. O Vakarų Europoje tai yra valstybės, savivaldybės rūpestis, nesusietas su privačia nuosavybe“, – paaiškino Ministro pirmininko tarnybos Politikos analizės ir reformų departamento Regionų ir tautinių klausimų skyriaus vedėjas Gabrielius Landsbergis. Jis premjero pasirašytu potvarkiu paskirtas darbo grupės vadovo pavaduotoju.

Viena iš svarstomų išeičių – lenteles su gatvių pavadinimais perkelti ant valstybinės žemės, ant specialių stulpelių. „Tada tai būtų savivaldybės rūpestis – pagal galiojančias Kelių eismo taisykles yra tokia galimybė“, – nurodė G.Landsbergis.

Kuo dabartinė gatvių žymėjimo tvarka bloga, G.Landsbergis nenurodė ir pakartojo, kad siekiama „geriausios sistemos“.

Gali kainuoti milijonus

Kol kas neįsivaizduojama, kiek galėtų kainuoti gatvių ženklinimo pakeitimai. Tačiau jeigu nauja tvarka būtų įteisinta, tektų užsakyti ir pagaminti ne tik dešimtis tūkstančių naujų lentelių su visų Lietuvos miestų bei miestelių gatvių pavadinimais, bet ir didžiulį skaičių stulpelių, ant kurių tos naujosios lentelės būtų iškabintos.

Be to, reikėtų sumokėti už tų stulpelių pastatymą ir šiuo metu ant privačių namų kabančių lentelių nuėmimą.

Visa tai gali kainuoti milijonus litų.

Neaišku, kas turėtų užsiimti ir apmokėti „gatvių lentelių reformos“ išlaidas – valstybė ar savivaldybės. Tiek centrinei šalies, tiek vietos valdžiai būtų sunku rasti papildomus milijonus savo skylėtuose biudžetuose.

Europa kabina ant namų

Nauja tvarka, žinoma, būtų susijusi su visais Lietuvos miestais ir jų gatvėmis. G.Landsbergio teigimu, darbo grupė paprašys suskaičiuoti, kokią naštą tokios permainos užkrautų visai valstybei.

„Tačiau tai turbūt būtų ilgalaikis projektas, niekas per naktį nepasidarytų. Čia dar labai daug darbo. Be to, kol kas dar neaišku, kaip pasisuks šis projektas“, – ramino premjero sudarytos darbo grupės vadovo pavaduotojas.

Beje, Vakarų Europoje lentelės su gatvių pavadinimais dažniausiai nėra kabinamos ant specialių, tik joms skirtų, stulpelių. Nesudėtinga paieška parodė, kad Londone, Romoje, Paryžiuje, Barselonoje ir daugelyje kitų miestų tokios lentelės paprastai prikabintos ant namų, taip pat ir privačių.

Tik Amerikoje priimta beveik visuotinai gatvių pavadinimus rašyti ant lentelių ir jas iškelti ant specialių stulpelių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų