Pereiti į pagrindinį turinį

Premjero ir ministrų komandos pučiasi

2013-01-29 05:00
Premjero ir ministrų komandos pučiasi
Premjero ir ministrų komandos pučiasi / Fotodiena/ Dmitrijaus Radlinsko nuotr.

Jei Vyriausybę formuoja daugiau partijų, žinoma, reikia ir daugiau postų. Kairiųjų valdžia, regis, laikosi tokios nuostatos – premjero patarėjų komanda vis gausėja, ministerijos irgi pučiasi.

Kėdžių tik daugėjo

Buvęs premjeras Andrius Kubilius prieš ketverius metus darbą pradėjo su devynių patarėjų komanda, baigė jau su vienuolika. Tačiau ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius savo komandos dydžiu, regis, pasiryžęs aplenkti net savo pirmtaką, garsėjusį kalbomis apie griežtą taupymą.

Jau dabar A.Butkevičiui talkina bent 12 patarėjų kone visais gyvenimo klausimais: ekonomikos, užsienio politikos, žemės ūkio, energetikos, vidaus politikos ir viešųjų ryšių, finansų, susisiekimo, aplinkos apsaugos, kultūros, jaunimo, sporto klausimais. Šios politinio pasitikėjimo pareigybės, aišku, teko saviškiams – ištikimiems socialdemokratų partijos bičiuliams.

Dar ne riba

Dvylika A.Butkevičiaus patarėjų – ne riba. Premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė informavo, kad ministro pirmininko komandos formuoti dar nebaigta.

„Ieškomas patarėjas švietimo klausimais, tačiau kol kas nieko aiškaus šiuo klausimu nėra“, – nurodė E.Butkutė-Lazdauskienė. Ji taip pat pridūrė, kad patarėjų skaičius ministro pirmininko tarnyboje gali siekti netgi 14-a.

Ministro pirmininko patarėjai, kaip skelbiama Vyriausybės tinklalapyje, į rankas kas mėnesį gauna 4329 litų atlyginimą. Tačiau, kaip įprasta, jiems mokami ir priedai, kartais siekiantys ketvirtį ir daugiau atlyginimo.

Beje, palyginti su kadenciją baigusiu premjeru A.Kubiliumi, A.Butkevičius turi mažesnį skaičių padėjėjų. A.Kubilius vertėsi su dviem padėjėjais, o naujajam ministrui pirmininkui talkina tik vienas – Vilius Kavaliauskas. Šis kadaise dirbo ir anapilin iškeliavusio Algirdo Mykolo Brazausko patarėju.

Laukia savo etato

Valdžios kėdės ir etatai saviškiams bei koalicijos partneriams dosniai dalijami ir ministerijose. Nauja valdžia jau dirba beveik du mėnesius, tačiau kai kurių ministerijų vadovybė dar nesuformuota, nes kai kuriose jų didinamas politinio pasitikėjimo pareigybių skaičius.

Antai Rimantas Vaitkus, dabartinis Vilniaus universiteto prorektorius, socialdemokratas, netrukus turėtų pradėti dirbti viceministru Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM), tačiau etatas jam vis dar kuriamas.

„Tai turėtų įvykti šią savaitę. ŠMM yra etatų stygius, ten kuriama. Tai aš tiesiog kurį laiką sutikau likti universitete ir neiti į tą postą, o jie (ministerijos vadovybė – red. past.) turi tai išspręsti“, – vakar dienraščiui aiškino R.Vaitkus.

Teisinasi pirmininkavimu

Tačiau etatų skaičius didinamas ne tik ŠMM. Energetikos ministrui taip pat prisireikė trečiojo viceministro. O Susisiekimo ministerijoje valdant dešiniesiems taip pat buvo dvi viceministrų pareigybės, tačiau kairieji dabar nusprendė sukurti dar vieną.

Viceministrų skaičių padidino ir aplinkos ministras Valentinas Mazuronis. Anksčiau aplinkos ministras išsiversdavo su dviem pavaduotojais, dabar prireikė netgi trijų.

Tokius viražus, kai šiltų kėdžių skaičius didinamas ar net dvigubinamas, politikai aiškina labai paprastai – artėja pirmininkavimas ES, taigi esą ir darbo bus daugiau.


A.Butkevičiaus patarėjų komanda

1. Irina Urbonavičiūtė (ekonomika)

2. Audrius Brūzga (užsienio politika)

3. Adolfas Damanskis (žemės ūkis)

4. Tomas Garasimavičius (energetika)

5. Rita Grumadaitė (viešieji ryšiai ir vidaus politika)

6. Stasys Jakeliūnas (finansai)

7. Darius Jarmantavičius (susisiekimas)

8. Jūratė Juozaitienė (aplinkos apsauga)

9. Auksė Kontrimienė (ryšiai su Seimu)

10. Faustas Latėnas (kultūra)

11. Justas Pankauskas (kultūra, jaunimas, sportas, nevyriausybinės organizacijos)

12. Antanas Vinkus (nenurodoma, kokiais klausimais)

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų