Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentas: Moldova iš Lietuvos turi daug ko pasimokyti

Prezidentas: Moldova iš Lietuvos turi daug ko pasimokyti
Prezidentas: Moldova iš Lietuvos turi daug ko pasimokyti / Scanpix nuotr.

Diplomatinių santykių 20-metį mininčias Lietuvą ir Moldovą vienija bendri siekiai, tačiau buvęs pirmasis Moldovos prezidentas pripažįsta, kad jo šalis iš Lietuvos turi daug ko pasimokyti, ypač siekiant narystės Europos Sąjungoje.

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministro, šiuo metu Moldovoje nemažai specialistų iš Lietuvos moldavus moko dirbti pagal europietiškus standartus, praneša LTV naujienų taryba.

Pirmasis Moldovos prezidentas Mircea Sneguras ir Lietuvos Aukščiausios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis turi ką prisiminti. Abu vadovavo šalims kovojant už nepriklausomybę, Moldova ir Lietuva išgyveno sovietinę okupaciją, panašias istorines netektis.

Nors abi šalys beveik kartu pradėjo žengti nepriklausomybės link, Lietuva tai darė daug spartesniais žingsniais. Buvęs Moldovos prezidentas pripažįsta, kad tuomet jo tauta buvo labiau suskilusi ir siekti narystės Suropos Sąjungoje arba NATO buvę daug sunkiau, be to, Moldova neturėjo tokios Europos paramos kaip Lietuva.

„Dabar mes turime tą palaikymą, derybos vyksta ir sparčiais tempais. Tikimės, kad pereinamasis laikotarpis netruks taip ilgai, kaip laikas nuo sovietinio režimo iki to, kai Moldova tapo gražia turtinga šalimi ir žmonės pradėjo gyventi geriau“, – viliasi M. Sneguras.

Moldova prieš 22 metus pirmoji iš buvusių sovietinių respublikų pripažino Lietuvos nepriklausomybę. Dar po dvejų metų užmezgė diplomatinius santykius. Vytautas Landsbergis teigia, kad toks Moldovos ryžtas moraline prasme buvo itin drąsus.

„Tiesiog ramiai užmezgėme tuos diplomatinius santykius, niekas negąsdino, neblokavo, nešantažavo, kad negalima Lietuvos pripažinti. Net ir tuo laikotarpiu, kada sovietų sąjunga gąsdino visą Europą, kad jokiu būdu nepripažinti Lietuvos, Sovietinė respublika Moldavija išdrįso tai padaryti“, – prisiminė buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis dabartinius santykius tarp Lietuvos ir Moldovos apibūdina kaip itin draugiškus.

„Santykiai yra, nors gal nenuskambės arogantiškai, kaip tarp mokytojo ir mokinio, todėl, kad mūsų ekspertai, mūsų specialistai dirba Moldovoje – jų veterinarinėje tarnyboje, teisingumo ministerijoje, pasienyje –ir visur mes stengiamės perduoti kuo daugiau mūsų eurointegracinės patirties“, – kalbėjo ministras.

Ketvirtadienį Moldovos parlamentas priėmė įstatymą, smerkiantį komunistinį totalitarinį režimą Moldovoje ir uždraudė jo simbolius, tarp jų – pjautuvą ir kūjį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų