Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentė išsirinko prokurorą

2010-05-25 23:59
Pasitikėjimas: D.Valys tikina esąs pakankamai stiprus vadovauti Generalinei prokuratūrai.
Pasitikėjimas: D.Valys tikina esąs pakankamai stiprus vadovauti Generalinei prokuratūrai. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pagaliau surado žmogų, kuris sutiko kandidatuoti į generalinio prokuroro postą. Jos favoritas tapo staigmena valdančiajai daugumai.

Svarbiausia – reformos

Prezidentė vakar pasirašė dekretą, kuriuo siūlo generaliniu prokuroru skirti 37 metų Akmenės rajono apylinkės vyriausiąjį prokurorą Darių Valį.

Prezidentės atstovo spaudai Lino Balsio teigimu, D.Grybauskaitė tikisi, kad D.Valys imsis reformų prokuratūroje. "Per pokalbį Prezidentė susidarė įspūdį, kad D.Valys yra tinkamas kandidatas į generalinius prokurorus, kad jis objektyviai vertina problemas, yra pasiryžęs reformoms ir nebijo prisiimti atsakomybės", – po pusvalandį trukusio Prezidentės susitikimo su D.Valiu teigė L.Balsys.

Prezidentės apsisprendimui įtakos turėjo ir D.Valio vadovautos Akmenės rajono prokuratūros veiklos rezultatai bei jo išsilavinimas.

"Vertinga savybė yra ta, kad kandidatas turi du aukštuosius. Jis baigęs elektronikos inžinieriaus specialybę. Tai toks techninis aspektas, padedantis racionaliai ir logiškai mąstyti", – sakė L.Balsys.

Jaučiasi stiprus

Pats D.Valys tikina besijaučiantis pakankamai stiprus, kad iš mažytės Akmenės rajono prokuratūros vadovo kėdės persikeltų vadovauti visai Generalinei prokuratūrai.

"Jaučiuosi tam pakankamai stiprus ir užteks jėgų susikaupusios problemoms spręsti", – užtikrintai kalbėjo D.Valys.

Tiesa, kokios, jo nuomone, problemos kamuoja prokuratūrą, kandidatas į generalinio prokuroro kėdę atsisakė išdėstyti. "Tai padarysiu, jei mano kandidatūrai pritars Seimas", – sakė jis.

Aptakiai D.Valys kalbėjo ir apie datą, kada sulaukė kvietimo užimti generalinio prokuroro postą.

"Gavau kvietimą šiek tiek anksčiau susitikti pokalbio. Laiko (kada gavo pirmą pasiūlymą, – red. past.) nenoriu atskleisti", – sakė jis.

Kandidatūros nederino

D.Valys tikino nesijaudinantis dėl to, kad Prezidentė tapti prokuroru jam pasiūlė tikriausiai ne pirmam, tik kai kiti kandidatai atsisakė eiti šias pareigas.

"Tokį pasiūlymą vertinu kaip mano darbo labai aukštą įvertinimą. Suprantama, kad gavęs pasiūlymą siekiau šio posto, bet anksčiau nei planų, nei iniciatyvos iš mano pusės nebuvo", – kalbėjo D.Valys.

Jis pripažino, kad iki šiol jo vadovaujama prokuratūra netyrė nė vienos visą Lietuvą dominančios rezonansinės bylos. "Itin rezonansinių bylų iš Akmenės rajono lyg ir nebuvo", – teigė D.Valys.

Anot kandidato į generalinius prokurorus, jo apsisprendimą eiti šias pareigas lemia žemiausioje grandyje dirbant matomos problemos.

Kol kas D.Valys su Prezidente neaptarė, ką rinktųsi savo pavaduotojais – tam esą dar per anksti.

Valdančiosios koalicijos atstovai kol kas vengia komentuoti Prezidentės pasirinkimą, bet pripažįsta, kad su jais D.Valio kandidatūra nebuvo derinta.


Kandidato D.Valio karjera

1990–1994 m. studijavo Kauno technologijos universitete, įgijo elektronikos mokslo inžinerijos bakalauro laipsnį.

1995–1999 m. studijavo Vilniaus universitete, baigė Teisės fakultetą.

1996–1999 m. dirbo Akmenės rajono Policijos komisariato tardytoju.

1999–2001 m. Akmenės rajono apylinkės prokuroras.

Nuo 2001 m. – Akmenės rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų