Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentės siūlymas atiminėti nusikaltėlių turtą - antikonstitucinis?

2010-12-02 12:58
Prezidentės siūlymas atiminėti nusikaltėlių turtą - antikonstitucinis?
Prezidentės siūlymas atiminėti nusikaltėlių turtą - antikonstitucinis?

Teisininkai abejoja, ar atitinka Konstituciją Prezidentės pasiūlytos Baudžiamojo kodekso (BK) pataisos, kurios leis lengviau konfiskuoti nusikaltėlių turtą.

Prirašė pastabų

Seimas šiandien turėtų galutinai balsuoti dėl BK pataisų, kurios įteisina išplėstinį turto konfiskavimą. Tai leis teismui, priimančiam sprendimą dėl bausmės už sunkius ar labai sunkius nusikaltimus paskyrimo, peržiūrėti visą kaltinamojo turimą turtą ir įvertinti, ar jis yra proporcingas to asmens pajamoms.

Tačiau tokios Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlytos pataisos sukėlė teisininkų pasibaisėjimą. Pasikonsultavę su Teisės institutu, Seimo Teisės departamento specialistai prirašė kelis lapus pastabų dėl BK pataisų, be kita ko, įspėjo, kad jos prieštaraus pamatinėms Konstitucijos nuostatoms dėl žmogaus teisių užtikrinimo, asmenų lygybės, nekaltumo prezumpcijos.

"Siūloma nustatyti, kad išplėstinis turto konfiskavimas taikomas esant pagrindui manyti, kad turtas gautas nusikalstamu būdu, tai yra nei įrodžius, kad asmuo yra kaltas padaręs nusikaltimą, nei nustačius, kad jis yra gavęs turtą nusikalstamu būdu. Tai prieštarautų Konstitucijoje įtvirtintam nekaltumo prezumpcijos principui", – pabrėžiama Teisės departamento pastabose. Tam pritarė ir Teisės institutas.

"Neaišku, kokiais teisiniais pagrindais norima pritaikyti išplėstinį konfiskavimą turtui, kurį kaltininkas turėjo per penkerius metus iki nusikaltimo padarymo dienos, tai yra kai nei kaltininkas, nei jo turtas iš esmės dar neturėjo jokio ryšio su nusikaltimu, kurį minėtas asmuo padarys ateityje", – pridūrė teisininkai.

Reiškiamos rimtos abejonės ir dėl dar keliolikos siūlomų BK pataisų nuostatų. Leidžiama suprasti, kad jeigu Seimas priims siūlomas pataisas, jos gali būti Konstitucinio Teismo pripažintos prieštaraujančiomis Konstitucijai.

Komitetas abejones atmetė

Tačiau didesnei daliai parlamentarų Teisės departamento pastabos neatrodo priimtinos. Parlamentinis Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) vakar atmetė didžiąją daugumą Seimo Teisės departamento pastabų, nes nusprendė, kad siūlomos BK pataisos neprieštarauja Konstitucijai. Tokia komiteto išvada turėtų būti teikiama ketvirtadienį visiems Seimo nariams svarstyti ir priimti.

"Analogiškos įstatymų nuostatos dėl išplėstinio turto konfiskavimo galioja ir daugelyje kitų ES valstybių", – pabrėžė šių pataisų gynėjas, TTK narys Konstantas Ramelis.

Patarėja šokiruota

Prezidentės patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė gūžčioja pečiais dėl Seimo teisininkų išvadų. "Mus jos nustebino. Švelniai tariant, netgi šokiravo", – teigė patarėja.

Pasak jos, Seimo Teisės departamento specialistai dalyvavo visuose įstatymo rengimo etapuose. "Viskas su jais buvo derinama, dėl kiekvienos abejones keliančios nuostatos tartasi, į anksčiau jų pareikštas pastabas atsižvelgta rengiant galutinę projekto redakciją, kuri ir bus teikiama Seime balsuoti", – sakė S.Cirtautienė.

"Nežinau, gal mes kieno nors iš tų teisininkų ambicijas pajudinome? Kitokių šio elgesio priežasčių aš tiesiog nematau", – pridūrė ji.

Seimo Teisės departamento vadovas Andrius Kabišaitis ir kiti specialistai nekomentuoja nei savo parengtų išvadų, nei politikų nuomonės apie jas.

Pareigūnai džiaugiasi

2004-aisiais per tarptautinę operaciją Kaune buvo aptikta didelė padirbtų eurų spaustuvė. Tąkart rasta kelių milijonų vertės netikrų pinigų. Byla teismą pasiekė tik šiemet, tačiau kiek iš tiesų nusikaltėliai pasipelnė, liko nenustatyta. Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus konfiskuoti galima tik tą turtą, kuris įgytas atliekant konkretų nustatytą nusikaltimą.

"Konfiskuota apie 8 mln. neteisėtai įgyto turto. Viena vertus, tai geras pavyzdys, bet, kita vertus, tai buvo 2004 m., o dabar 2010-ieji, ir dar tik pirma teismo instancija", – sakė Kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis.

BK pataisų rengėjai žada, kad įvedus išplėstinį turto konfiskavimą, panašių nusikaltimų bendrai ne tik būtų nubausti realiomis laisvės atėmimo bausmėmis, bet būtų peržiūrėtas ir visas jų turtas. Nesugebėjus pagrįsti, iš kur atsirado namai, brangūs daiktai ar pinigai, jie būtų konfiskuoti.

"Šios lėšos investuojamos į naujų nusikaltimų darymą, savisaugos sistemą, todėl svarbu konfiskuoti tokias lėšas. Iš praktikos žinome, kad turto konfiskavimo organizuoto nusikalstamumo asmenys bijo labiau nei kitų represinių priemonių", – tvirtino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas Vitalijus Gailius.

Ši tarnyba pritarė BK pataisoms, kurias ketinama priimti Seime. Specialiųjų tyrimų tarnyba ir Valstybinė mokesčių inspekcija taip pat joms iš esmės neprieštaravo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų