Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentų inauguracijos: nuo kuklumo iki pompastikos

2009-07-11 16:44
Noras: 1998 m. vasario 26 d. pirmąkart Prezidentu inauguruotas V.Adamkus norėjo prisiekti Katedros aikštėje, bet jam nebuvo leista to padaryti.
Noras: 1998 m. vasario 26 d. pirmąkart Prezidentu inauguruotas V.Adamkus norėjo prisiekti Katedros aikštėje, bet jam nebuvo leista to padaryti. / Eltos nuotr.

Jokių lėktuvų ir sraigtasparnių, jokių fejerverkų ar pokylių – naujosios prezidentės Dalios Grybauskaitės inauguracija šį sekmadienį bus kur kas kuklesnė nei ankstesnės ceremonijos.

Kuklusis tarpukaris

Šį sekmadienį įvyks jau penktoji dabartinės valstybės vadovo inauguracijos ceremonija. Tačiau jos rengtos ir tarpukario Lietuvoje.

Tiesa, tuomet inauguracijos buvo gana kuklios. Pirmiesiems prezidentams, išrinktiems 1919, 1920 ir 1922 m., išvis nebuvo surengta jokių inauguracijos ceremonijų. Specialios iškilmės pradėtos organizuoti tik 1923 m., kai birželį šalies vadovu antrai kadencijai išrinktas Aleksandras Stulginskis.

Per visas tarpukario inauguracijos ceremonijas būdavo apsiribojama vos keliais renginiais – valstybės vadovo priesaika Seime, jo trumpa kalba, karių išrikiavimu Kauno gatvėse, kariniu paradu, žuvusių kovose dėl nepriklausomybės pagerbimu, nedideliu priėmimu prezidentūroje ar Karininkų ramovėje.

Tik po 1926 m. gruodžio 17 d. perversmo Antanas Smetona be didelių ceremonijų prisiekė ir iškart išvyko perimti reikalų iš nuverstojo prezidento Kazio Griniaus.

Siautėjo megztosios beretės

Pirmoji visuotinai išrinkto prezidento inauguracijos ceremonija atkurtoje nepriklausomoje Lietuvoje įvyko 1993 m. vasario 25 d. Tądien prisaikdintas vasario 14-ąją išrinktas Algirdas Brazauskas.

Savo knygoje "Penkeri Prezidento metai" A.Brazauskas apie tą inauguraciją rašo: "Tuometinė Lietuva pagal ekonominę būklę negalėjo labai švaistytis pinigais, tačiau Prezidento institucijos atkūrimas, faktas, kad pirmąkart valstybės istorijoje jis buvo renkamas visų piliečių, reikalavo inauguracijos iškilmes organizuoti kaip neeilines."

Sukurti iškilmių scenarijų buvo pavesta rašytojui Romui Gudaičiui. Jis konsultavosi su istoriku Alfonsu Eidintu, dailininku Algimantu Švažu, Krašto apsaugos ministerijos Protokolo skyriaus vadovu Levu Ritvu, monsinjoru Kazimieru Vasiliausku ir kitais.

"Iškilmėmis buvo nutarta pabrėžti Lietuvos valstybingumo tęstinumą nuo Mindaugo laikų, mūsų tautos dvasinių tradicijų raidą, iškilių istorinių asmenybių indėlį į šalies istoriją", – rašoma knygoje "Penkeri Prezidento metai".

Tądien buvo surengta atkurtos prezidento institucijos vėliavos pagerbimo ir pašventinimo ceremonija ant Gedimino kalno bei Arkikatedroje. Tuomet radikaliai nusiteikusios vadinamosios megztosios beretės nenorėjo įleisti buvusio komunisto A.Brazausko į šventovę pro pagrindines duris, todėl išrinktajam prezidentui teko rinktis šonines.

Tuoj po parlamente surengtos priesaikos naujoji prezidento vėliava buvo iškelta virš Seimo rūmų kairiojo sparno, kur tuomet laikinai buvo įsikūrusi prezidentūra.

Viešos iškilmės baigėsi Nepriklausomybės aikštėje surengus karinį paradą. Vakare Svečių namuose Latvių gatvėje surengtas priėmimas tuometei aukštuomenei.

Norėjo prisiekti aikštėje

1998 m. vasario 26 d. prisiekė Valdas Adamkus. Ši inauguracijos ceremonija daugelio prisimenama kaip viena įspūdingiausių vien todėl, kad tos dienos vakarą Vilniaus centre vyko didžiulis koncertas, iššauta daug spalvingų fejerverkų, o pokyliai aukštuomenei ir naujojo prezidento rėmėjams vyko net keturiose sostinės vietose – prezidentūroje, Chodkevičių rūmuose, Rotušėje ir Sporto rūmuose.

Tuomet pirmąkart valstybės vadovu išrinktas V.Adamkus, ilgą laiką gyvenęs Jungtinėse Valstijose, bandė pridėti inauguracijai amerikietiškų spalvų ir tradicijų.

Savo knygoje "Be nutylėjimų" V.Adamkus prisipažino, kad rengiantis inauguracijai kilo nesutarimų su Seimu. "Aš norėjau prisiekti Katedros aikštėje, kad kuo daugiau žmonių galėtų tai stebėti. Pasirodo, negalima", – apgailestavo Prezidentas. Jam teko prisiekti Seime.

Kalbą parašė Just.Marcinkevičius

V.Adamkus buvo pirmasis valstybės vadovas, kuris inauguracijos proga pasakė dvi ilgas kalbas. Pirmoji nuskambėjo Seimo rūmuose, iškart po priesaikos. Šioje kalboje išdėstyti Prezidento politiniai principai ir kadencijos programa.

Antrąją kalbą V.Adamkus skyrė visuomenei ir perskaitė ją tuoj po Mišių Arkikatedroje ir kariuomenės parado čia pat esančioje aikštėje. Rašant šią kalbą prisidėjo poetas Justinas Marcinkevičius, todėl ji kupina įspūdingų frazių.

"Mums nereikia tuščiažodžių šūkių – mums reikia veiklaus, iniciatyvaus patriotizmo, reikia piliečio, jaučiančio Tėvynę savyje, auginančio ją. Duodančio, aukojančio jai... Gyvenimas Tėvynėje reiškia nuolatinį, nepertraukiamą darbą ir kūrybą, augimą ir auginimą. Aš kviečiu visus į šį darbą ir kreipiuosi į visus: padėkite man, kad aš galėčiau padėti jums. Jūs dar galite – jūs galite viską. Arba beveik viską... Lietuva augs, ji privalo augti. Su ja augsime ir mes. Aš – vienas iš jūsų. Aš – su jumis", – pakiliai kalbėjo V.Adamkus.

Per 1998 m. inauguraciją pirmą kartą įvyko ir prezidentūros perėmimo ceremonija. Metais anksčiau Prezidentas įsikūrė S.Daukanto aikštėje esančioje istorinėje rezidencijoje, todėl V.Adamkus per iškilmingą ceremoniją perėmė ją iš A.Brazausko. Nuo tada prezidentūros perdavimo iškilmės tapo neatsiejama inauguracijos dalimi.

Glėbesčiavosi su L.Lolišvili

2003 m. vasario 26 d. Seime prisaikdinus prezidentu išrinktą Rolandą Paksą karinis paradas surengtas Nepriklausomybės aikštėje. Jame dalyvavo ir Lietuvos karinių pajėgų lėktuvai bei sraigtasparniai.

2002 m. buvo atkurtas Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine. R.Paksui jis buvo įteiktas iš karto po priesaikos ceremonijos Seime. Prezidentui ordiną ant pečių uždėjo tuometis parlamento vadovas Artūras Paulauskas, nepraėjus nė metams jis pradėjo kovą su R.Paksu, pasibaigusią šio apkalta.

2003 m. inauguracijos iškilmėms buvo parašyta speciali daina "Tu, Lietuva", kurią per ceremoniją Nepriklausomybės aikštėje ir per vakare sostinės centre vykusį koncertą atliko operos solistai Irena Milkevičiūtė ir Vytautas Juozapaitis. Dar vienas akcentas – visų Lietuvos miestų ir miestelių vėliavų paradas, sveikinantis prezidentą.

Tuometė inauguracija daugeliui įsiminė dar ir tuo, kad R.Paksas per prezidentūros perėmimo ceremoniją sveikindamasis su susirinkusiais S.Daukanto aikštėje ilgai glėbesčiavosi su gruzinų kilmės aiškiarege Lena Lolišvili.

Tuokart surengtas tik vienas priėmimas prezidentūroje. Paprasti žmonės, kurių į iškilmingą priėmimą nekvietė, galėjo stebėti apie valandą trukusį koncertą bei lazerių ir fejerverkų programą Gedimino kalno papėdėje.

"Liežuvio klaida"

Po to, kai 2004 m. balandį R.Paksas po apkaltos buvo pašalintas iš prezidento posto, valstybės vadovo rinkimai ir inauguracijos iškilmės persikėlė iš žiemos pabaigos į vasaros vidurį. 2004 m. liepos 12 d. vėl prisiekė V.Adamkus.

Ši inauguracijos ceremonija buvo kur kas kuklesnė, nei ankstesnės.

Prezidentas tardamas priesaiką suklydo. Užuot prisiekęs saugoti Lietuvos žemių vientisumą jis prisiekė saugoti Lietuvos žmonių vientisumą. Nepaisant to, priesaika pripažinta galiojančia.

Vienoje inauguracijos kalbų V.Adamkus pažadėjo būti aktyvus prezidentas. Jis taip pat įsipareigojo principingai reikalauti asmeninės kiekvieno valstybės pareigūno atsakomybės.

Karinis paradas prieš penkerius metus surengtas Nepriklausomybės aikštėje. Po Mišių Arkikatedroje V.Adamkus padėjo gėlių prie netoliese esančio paminklo Karaliui Mindaugui ir pėsčiomis patraukė tiesiai prie prezidentūros, kur surengta jos perėmimo ceremonija. Prezidentas gerokai vėlavo, nes pakeliui paspaudė rankas šimtams jį sveikinančių žmonių.

Vakare Katedros aikštėje buvo surengtas Valstybinio simfoninio orkestro koncertas. Jau anuomet atsisakyta tradicijos vakare rengti prabangų pokylį.


D.Grybauskaitė bus kukli ir taupi

Šį sekmadienį prisieksianti Dalia Grybauskaitė pageidavo kuklios inauguracijos. Skylėtame sunkmečio biudžete tiesiog nėra lėšų didelėms iškilmėms.

11 val. įvyks iškilmingas Seimo posėdis, skirtas prezidentės priesaikos ceremonijai.

12.30 val. po priesaikos ceremonijos ir pirmosios kalbos Seime D.Grybauskaitė vyks į Mišias Arkikatedroje.

13.30 val. Katedros aikštėje prasidės Lietuvos ginkluotų pajėgų rikiuotė ir paradas. Po parado D.Grybauskaitė pėsčiomis patrauks link prezidentūros, pakeliui pabendraus su susirinkusiais žmonėmis.

14.30 val. S.Daukanto aikštėje bus surengta iškilminga prezidentūros perėmimo ceremonija. Čia naujoji valstybės vadovė perskaitys savo antrąją kalbą.

16 val. premjeras Andrius Kubilius grąžins Vyriausybės įgaliojimus naujajai šalies vadovei D.Grybauskaitei.

18.30 val. aikštėje prie prezidentūros prasidės šventinis koncertas. Jame dalyvaus tik tie atlikėjai, kurie sutiko negauti honoraro už šį pasirodymą.

Planuojama, kad D.Grybauskaitės inauguracija kainuos apie 28,5 tūkst. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų