Prezidentūra: aiškinsimės, ar sprendimas dėl Žuvinto rezervato – pasvertas

Vyriausybei šį mėnesį pritarus siūlymui Žuvinto biosferos rezervate suteikti daugiau galimybių grybauti, žvejoti bei uogauti, prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius sako, kad Prezidentūra aiškinsis, ar šis sprendimas yra pasvertas.

„Galima pasakyti, kad čia matosi labai negeras įprotis, kur neįvertinus poveikio, nepadarius išsamių tyrimų, neįvykdžius išsamių konsultacijų, daromi sprendimai. Pasiekia mus laiškai, raštai iš įvairių organizacijų, su kuriomis kalbėsimės, aiškinsimės, ar šitas sprendimas pasvertas, rašysime formaliai į Vyriausybę, kad mums būtų atsakyta, ar tie sprendimai pasverti ir kaip jie dera prie galiojančio įstatymo“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė J. Neverovičius.

ELTA primena, kad Vyriausybė pritarė nuostatoms, kuriomis numatoma vietos gyventojams suteikti daugiau teisių biosferos rezervato teritorijoje uogauti, grybauti ir žvejoti. Įteisinta iki šiol nereglamentuota galimybė kai kurių kaimų gyventojams grybauti Žuvinto biosferos rezervato Buktabalės ir Liūliškio gamtiniuose rezervatuose.

Galima pasakyti, kad čia matosi labai negeras įprotis, kur neįvertinus poveikio, nepadarius išsamių tyrimų, neįvykdžius išsamių konsultacijų, daromi sprendimai.

Pasak Aplinkos ministerijos, aiškiau reglamentuotos galimybės vietos gyventojams vykdyti limituotą žvejybą žiemą Žuvinto gamtiniame rezervate (Žuvinto ežere). Iki šiol čia žvejoti žiemą turėjo teisę penkių greta ežero esančių kaimų gyventojai. Pagal naujuosius nuostatus tokia galimybė suteikta visų su Žuvinto gamtiniu rezervatu besiribojančių kaimų ir viensėdžių gyventojams, kurie yra deklaravę gyvenamąją vietą šiuose kaimuose. Tokių kaimų yra 14.

Nevyriausybinės organizacijos šį sprendimą kritikuoja ir teigia, kad taip šioje teritorijoje įteisinamas neatsakingas ir moksliniais pagrindais nepagrįstas gamtos turtų naudojimas.

Lietuvos ornitologų draugija nuogąstauja, kad naujomis nuostatomis įteisinta žvejyba šią teritoriją gali paveikti taip, kad ilgainiui pasikeitimai lems ir paukščių nykimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ONTĖ

ONTĖ portretas
Pirmiausia paklauskime savęs ar gaila, ar pavydžiu? Ne, negaila ir žmonėms nepavydžiu. Gyvenate šalia tos pelkės, eikite uogaukite, grybaukite, meškeriokite. Baikite vieną kartą su tais augalėliais, paukšteliais. Matote, įrašyti į raudonąją knygą. Niekas tų įrašytų nepažįsta. Jei jie ir išnyks, niekas jų nepasiges.

Jonas

Jonas portretas
Bus kaip Nidoje gyvena 100 registruota 10000 .O ponai cia ir taip zvejoja,tik kolukietis negali irnegales....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių