Prezidentūra apie galimybių pasą: pagrindinis uždavinys – kuo greitesnis įgyvendinimas

  • Teksto dydis:

Prezidentūra palankiai vertina Vyriausybės trečiadienį patvirtintą galimybių pasą, tačiau ragina užtikrinti skaidrų ir sklandų šios priemonės įgyvendinimą.

„Šiaip tai yra sveikintinas sprendimas. Gerai, kad tas galimybių pasas pagaliau priimtas, gerai, kad, atrodo, susitarta, kokias galimybes suteikia šitas pasas. Būtų labai svarbu užtikrinti sklandų šios idėjos įgyvendinimą, nes suprantama, kad tai bus elektroninė sistema, kuri turės veikti, tai vėlgi susiję su asmens duomenų apsauga“, – LRT radijui sakė prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė.

Ji pabrėžė, kad būtina garantuoti testavimo galimybes nepaskiepytiems ir nepersirgusiems koronavirusu asmenims.

Asta Skaisgirytė/Mariaus Morkevičiaus (ELTOS) nuotr.

„Įgyvendinimas dabar turbūt būtų pagrindinis uždavinys“, – sakė ji.

Pasiteiravus, ar prasminga Lietuvai kurtis galimybių pasą, jeigu artimiausiu metu planuojamas Europos Sąjungos žaliasis sertifikatas, A. Skaisgirytė sako, kad šios priemonės skiriasi, nors ir iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti tapačios.

Įgyvendinimas dabar turbūt būtų pagrindinis uždavinys.

„Nacionalinis pasas turbūt daugiau suteiktų galimybių saugiai atverti tas veiklas, kurių neįmanoma kol kas atverti, turint galvoje įtemptą epidemiologinę padėtį ir dar vis nemažus užsikrėtimų skaičius“, – kalbėjo ji.

Pasak patarėjos, savo ruožtu europinis dokumentas leis laisviau keliauti Europos Sąjungoje.

„Vėlgi čia susiję yra su verslo vystymu, su turizmu, su ekonomikos atgaivinimu. Su tuo pasu bus galima lengviau keliauti tarp Europos bendrijos šalių netaikant reikalavimo vėliau izoliuotis tam tikrą dienų skaičių – tai viskas pagreitėtų tiesiog (...) Manoma, kad jau birželio pabaigoje tas pasas galėtų pradėti funkcionuoti“, – sakė A. Skaisgirytė.

BNS primena, kad Vyriausybė trečiadienį pritarė galimybių pasui: tvarkai, pagal kurią nuo gegužės 24-osios imunitetą dėl skiepų ar persirgimo arba neigiamą testo rezultatą turintieji turės daugiau galimybių dalyvauti renginiuose ir šventėse.

„Galimybių paso turinys būtų skiriamas būtent žmonėms, kurie yra pasiskiepiję, tie, kurie yra persirgę, taip pat mūsų politinis sprendimas, kad sudarome galimybę tiems, kurie turi ne anksčiau nei prieš 24 valandas darytą testą atitinkamą. Taip pat jis galioja vaikams iki 16 metų“, – pristatydamas projektą sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Viešojo maitinimo įstaigos, restoranai, kavinės, barai, lošimo vietos ir lažybų punktai galės jį turintiesiems teikti paslaugas viduje. Naktiniai klubai veikti vis dar negalės.

Galimybių paso reikalavimus atitinkantiems žmonėms būtų leidžiama rengti iki 500 žiūrovų turinčius renginius tiek uždarose, tiek atvirose vietose. Jie privalėtų užimti sėdimas vietas ir užimti ne daugiau kaip 75 proc. jų. Šiuo metu leidžiami renginiai tik iki 150 žmonių, užimant ne daugiau trečdalio vietų.

Be kitų palengvinimų, su galimybių pasu būtų leidžiama burtis viešose erdvėse po dešimt asmenų, kai kitais atvejais šis skaičius yra perpus mažesnis, tai galiotų ir asmeninėms šventėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Atšaukti Vakcinu ir galimybiu pasai neteiseti. PLATINKITE! Prieš kelias sekundes pace.coe.int/en/files/29004/html parsisiuskite dokumenta tiesiai is oficialaus eu tarybos samblejos. Jie duoda sita dokumentatam kad susidure su tokia situacija zmones institucijoms ji parodytu ir eitu drasiai nes sita diskriminacija yra nusikaltimas nr1. Platinkite dalinkites tautieciai, dokumentas tikras! Punktai 7.3 !

teismai ant nosies?

teismai ant nosies? portretas
Vakcinų ir galimybių pasai yra neteisėti Europoje.

Anonimas

Anonimas portretas
niekam JIS NEREIKALINGAS ! eilinis pinigu SVAITIMAS ( plovimas )
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių