Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentūroje įteikti "Globalios Lietuvos" apdovanojimai

2014-01-03 15:52

Penktadienį Prezidentūroje "Globalios Lietuvos" apdovanojimais pagerbti Lietuvai nusipelnę lyderiai – mokslininkai, verslininkai, investicijų specialistai, sportininkai, kultūros ir meno atstovai.

Penktadienį Prezidentūroje "Globalios Lietuvos" apdovanojimais pagerbti Lietuvai nusipelnę lyderiai – mokslininkai, verslininkai, investicijų specialistai, sportininkai, kultūros ir meno atstovai.

Paskelbti 9 geriausieji

"Globalios Lietuvos" apdovanojimus gavo 9 asmenys – iš viso nominuota buvo 50 su Lietuva save siejančių lyderių iš 13 pasaulio šalių. Jie – vairių sričių ir amžiaus profesionalai, garsinantys Lietuvą pasaulyje, o jų nuopelnai – pritraukti investicijas, skatinti eksportą, diegti inovacijas, skatinti jaunimo lyderystę ar dalytis patirtimi. Tokių kategorijų apdovanojimams pelnyti buvo pateikta beveik pusšimtis kandidatų.

„Jūsų darbai kuria veržlios, modernios ir stiprios Lietuvos įvaizdį, įkvepia mus tikėti savo šalimi ir stengtis dėl jos ateities. Esate puikus pavyzdys, kiek daug galima pasiekti, jeigu turi tikslą, tiki savo jėgomis ir stengiesi savo valstybės vardan", – sakė Lietuvos Prezidentė.

Dr. Vladas Lašas, komisijos pirmininkas, iškilmingą apdovanojimų ceremoniją pradėjo žymiausio lietuvių kilmės Holivudo režisieriaus Roberto Zemeckio trilogijos pavadinimu "Atgal į ateitį", būtent taip ir pasveikinęs svečius.

"Lietuvos draugu" tapo Jonas Ohmanas, filmų kūrėjas, vertėjas, kalbininkas, iš Švedijos atvykęs gyventi į Lietuvą.

"1990-aisiais į Lietuvą atvykau pirmą kartą nelegaliai, kai neleido Maskva", – pažintį su Lietuva prisiminė J.Ohmanas.

Padėka kultūros skleidėjams

Specialų Lietuvos draugo apdovanojimą jis gavo už "dėmesį skausmingai Lietuvos istorijai". Jis sukūrė filmus "Raudonieji metai", "Laisvės trajektorija", "Pokalbis su nacionalistais" ir kitus. J.Ohmanas išvertė Lietuvos rašytojų – Sigito Parulskio, Jurgos Ivanauskaitės ir Jurgio Kunčino kūrinius.

Už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje Prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo 23 m. akordeonistą Martyną Levickį, šiuo metu gyvenantį Didžiojoje Britanijoje. Šalį jis garsina tarptautiniuose muzikos konkursuose, kuriuose pergales pelno už naują klasikinių ir modernių kūrinių atlikimą. M.Levickiui atsiėmus apdovanojimą, svečiai išgirdo ekspresyvią jo paties sukurtą lietuvių liaudies dainos "Šviesioji aušrelė" aranžuotę.

"Lietuva yra pažengusi, bet yra daug garbingų žmonių, kurie nepamiršta savo tėvynės", – kalbėjo Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, pristatęs apdovanojimą kardinolui Vilniaus arkivyskupui metropolitui Audriui Juozui Bačkiui.

Pagerbta ir R.Meilutytė

"Norėčiau palinkėti atkaklumo ir nebijoti iššūkių. Manau labai svarbu atstovauti Lietuvai ne tik sporte", – linkėjo plaukikė Rūta Meilutytė, gavusi Jaunojo globalios Lietuvos talento apdovanojimą.

Kaune gimęs Josepfas Press‘as vaikų medicinos centro "Schneider" Izraelyje vadovas, apdovanotas už patirties sklaidą. Jis palaiko ryšius su Lietuvos medikais,organizuoja jų stažuotes Izraelyje ir bendradarbiauja su Lietuvos gydymo įstaigomis.

Už eksporto skatinimą apdovanota Angela Kavak, Čikagoje įkūrusi bendrovę "Food Depot International Inc". Jos įmonė pirmoji JAV rinkai pristatė lietuviškus maisto produktus, pažymėtus "Product of Lithuania" prekių ženklu. Ji ragino nebijoti siūlyti lietuviškus produktus užatlantės rinkai, nes pirkėjų jiems atsirastų.

"Man atrodo, kad pradėti reikėtų nuo lietuvių psichologijos. Galbūt per daug laiko truko baudžiava, okupacija, laisva dvasia nuslopo, – svarstė ji. – Lietuviai bijo, ar JAV kas pirks jų gaminius. Nereikia bijoti, reikis stengtis, bet neapsiriboti maisto produktais, nes Lietuva gali pasiūlyti be galo daug".

Atvedė investuotojus

Už investicijų pritraukimą apdovanojimą gavo JAV Lietuvė Cynthia J. Pasky "Strategic Staffing Solutions (S3)" įkūrėja, prezidentė ir vykdomoji direktorė. Ji prisidėjo prie garsiausių užsienio investuotojų – "Barclays", "Western Union" ir "Intermedix" atėjimo į Lietuvą.

"Mano pirmas vizitas į Lietuvą įvyko 1993 m. Šiandien lengva pamiršti, kur buvome tuomet ir kur esame šiandien", – sakė C.J.Pasky.

Tarptautinių naujovių diegimo apdovanojimo nusipelnė broliai Augustinas, Kristijonas ir Dominykas Vizbarai, įsteigę kompaniją "Brolis Semiconductors". Mokęsi Švedijoje ir Vokietijoje, broliai savo laboratorijoje kuria inovatyvias lazerių technologijas.

"Lietuva yra teisingame kelyje, turime įrankius, stiprias mokslo įstaigas ir galimybę išvažiuoti mokytis į užsienį, įrankius naujam ir jau įsikūrusiam verslui finansuoti, ES struktūrinę paramą mokslinei veiklai finansuoti. Pridėjus tikėjimą, galima nuveikti daugiau", – sakė vienas iš "Brolis Semiconductors" įkūrėjų.

Nominaciją pristatęs "Teo LT" vadovas Kęstutis Šliužas priminė, kad jų gaminama produkcija domisi 160 kompanijų visame pasaulyje – nuo JAV iki Japonijos.

Už jaunimo lyderystės skatinimą apdovanota Milda Dargužaitė VšĮ "Investuok Lietuvoje" generalinė direktorė, inicijavusi projektą "Kurk Lietuvai", kuris pasaulio lietuviams suteikia galimybę konkrečiais darbais prisidėti prie Lietuvos gerovės kūrimo – mokslus užsienyje baigę jaunuoliai dirba viešajame sektoriuje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų