Pereiti į pagrindinį turinį

Priemonė nepatogiems prisiminimams iš galvos ištrinti]

2003-12-15 09:00

“Klaipėdos” apžvalgininko požiūris

Priemonė nepatogiems prisiminimams iš galvos ištrinti]

Socialinių mokslų daktaras

Prezidentinis skandalas Lietuvoje gali būti naudingas tik viena prasme – jei taip preciziškai teisiškai bus įvertintos ne tik Rolando Pakso, bet ir kitų valdžioje buvusių vyrų nuodėmės. Tai būtų gera pamoka ir visoms ateities valdžioms. Visais kitais atvejais tas visiems jau gerokai įkyrėjęs triukšmas liks tik pačiu primityviausiu, pačiu ciniškiausiu valdžios perdalijimu. Nežinau, gal kam ir atrodo, kad R.Paksas yra vienas toks. Visi iki jo buvo skaistūs tarsi kūdikio ašara ir tik šis aukštas mūsų valstybės pareigūnas ėmė viską ir suvėlė, suteršė, apdergė. Kaip ten bebūtų, visas šis skandalas labiau tinka įvairioms negražioms istorijoms užmaskuoti.

Sena sovietinio iešmininko istorija

Jei viskas baigsis tik R.Pakso apkalta ir, vaizdžiai tariant, demokratijos ir moralumo traukinys ties ta vieta sustos, mums visiems galas! O tokių požymių jau yra. Tikriausiai visi pastebėjote, kaip staigiai į užmarštį nugarmėjo daugeliui eilinių žmonių kur kas svarbesni reikalai nei Lietuvos Prezidento santykiai su jo patarėjais ir rėmėjais. Žiniasklaida iš karto užmiršo korupcijos bylas, tylima ir dėl žemių valstybės saugomose teritorijose išgrobstymo. Tarsi viso to lyg ir nebuvo. Ko gero, didžiausia šalies žemių grobstytoja liks Vilniaus apskrities žemėtvarkos skyriaus specialistė Aušra Žliobaitė, kurią prokurorai grasina ketveriems metams įgrūsti į kalėjimą. Mergina turėjo raktus nuo kažkokio seifo ir ne taip, kaip reikėjo, surašė kažkokius popierius. O tie, kurie dėl to nelemto popierių surašymo vėliau gavo sklypus Trakų rajono paežerėse, iškirto ten šimtametes ąžuolų giraites, pasistatė pilis, ramiai sau užima aukštus valstybinius postus. Tegul man galvą nukerta, bet aš niekada nepatikėsiu, kad ta mergina yra labiausiai pasipelniusi iš žemės grobstymo, kad ji yra to ašis, apie kurią sukosi visa ta velnio mašina. Be abejo, ji kalta, tačiau ne daugiau kaip tas sovietinių laikų iešmininkas, likdavęs kaltas visada, visur ir bet kokiomis aplinkybėmis. Bent jau šia prasme per 13 nepriklausomybės metų Lietuvoje mažai kas pasikeitė. Tik ponai kiti.

Nežinau, ar dabartinis Lietuvos Prezidentas yra kiek nors inicijavęs tą sklypų skandalą, bet dabar, kai visa žiniasklaida iki smakro paniro į galimų grėsmių šalies nacionaliniam saugumui nagrinėjimą, o teisėsaugos organai liko be kontrolės, lietuviškieji latifundininkai tikrai lengviau atsiduso. Kai kuriuos neteisėtai įgytus sklypus apsukresnieji jau spėjo parduoti net tretiems asmenims. Kaip bus ateityje, sunku pasakyti, bet jei visuomenės dėmesys ir toliau bus prikaustytas prie dalykų, kurių ji iš esmės yra nepajėgi pakeisti, Klaipėdos žliobos ir žliobaitės vargu ar sės į teisiamųjų suolą.

Šešėlių vaikymosi esmė

Jei kas įdėmiai seka procesus Vilniuje, be abejo, pastebėjo, kad ypač aktyviai ir aršiai reiškiasi konservatorių partijos atstovai. Jiems prezidentinis skandalas tarsi trintukas, galintis iš žmonių atminties ištrinti pusantro milijardo litų Lietuvai kainavusią “Mažeikių naftos” istoriją. Juk dar iki Z.Froido laikų psichologai žinojo, kad iš psichikos kokius nors nesmagius prisiminimus galima išstumti tik dar stipresniais, dar nesmagesniais. Anie, senesni, įvykiai lyg užsitušuoja, išblunka, o dominuojančią vietą užima naujieji. Prezidentūros skandalas, R.Pakso apkalta būtent ir yra tas naujas, stiprus įvykis, daugeliui mūsų iš atminties turėsiantis ištrinti “Mažeikių naftos”, Būtingės terminalo ir Šventosios pajūrio privatizavimo istorijas.

STT ir prokurorai yra surinkę ne vieną dešimtį tomų medžiagos apie pusantro milijardo litų žalą, padarytą Lietuvai. Yra nustatytas ir konkrečių asmenų, politikų vaidmuo, bet va – byla guli ir dar ilgai gulės, nes visi vaikosi po Lietuvą Smailytės, Ačo, Borisovo, Songailos ir kt. šešėlius. Ir dar ilgai vaikysis, nes, matote, kažkam ten aukštai atrodo, kad 1,2 milijono Borisovo litų yra didesnė grėsmė Lietuvai nei rusams jau užrašytas Lietuvos pajūris, milijardai litų iškeliavę į JAV bankus.

Tad gal ir nereikėtų labai stebėtis, kad bene aktyviausias prezidentinio skandalo veikėjas yra naujasis konservatorių lyderis Andrius Kubilius, pats stipriai prisidėjęs prie istorijos su “Williams”. Juk ne veltui sakoma, kad skaudžiausiai toks tokį muša. Be gailesčio, stipriai, pasimėgaudamas!

Tarnavimas savo ponams

Anądien Jo Ekscelencija Valdas Adamkus kalbėdamas per televiziją piktinosi, kad prezidentūra tapo institucija, kuri, vykdydama Kauno “daktarų” valią, siekė pakeisti VRM generalinį komisarą. Istoriją su Vytautu Grigaravičiumi žino visa Lietuva, tad jos ir nekartosiu. Tačiau klausydamasis V.Adamkaus

kalbos, nustebau dėl vieno dalyko. Jei jau prezidentūra pagal banditų užsakymą V.Grigaravičių norėjo pakeisti kitu komisaru, tai kas tas “kitas” buvo? Tada plačiai buvo šnekama, kad juo turėtų tapti arba dabartinis pasienio apsaugos vadas Algimantas Songaila arba VRM sekretorius Jonas Liaudanskas. Logiškai mąstant išeina, kad vienas jų, o gal ir abu yra kažkuo mafiozams nusipelnę. Juk vietoje blogo, nepatogaus komisaro mafijos vadai nesiūlys tokio pat. Tad labai keistai atrodo, kai buvęs valstybės vadovas mato vieną blogio pusę ir visiškai aklas yra kitai. Nei jam, nei taip gausiai apie tokius įvykius informuojančiai žiniasklaidai tokia situacija nesukelia jokios nuostabos. Visi ramiai dirba savo darbą, taip sakant – tarnauja savo ponams.

* * *

Daugelis su mano išsakytomis mintimis nesutiks, apkaltins tendencingumu, knaisiojimusi po praeitį, neteisingu faktų traktavimu. Gal kai ką oponentams ir pavyktų paneigti, tačiau vargu ar kas išdrįs pasakyti, kad esu neteisus teigdamas, jog įstatymas, tiesa, moralės normos visiems turi būti vienodos. Na, o jei kas mano, kad Lietuvoje šia prasme viskas tvarkoje, tai aš nedrįstu su tokiu žmogumi diskutuoti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų