Probacijos tarnybai veiklose talkins mediatoriai, socialiniai darbuotojai

  • Teksto dydis:

Lietuvos probacijos tarnybai naujo pobūdžio veiklose Pravieniškių pirmajame ir Vilniaus kalėjimuose padės elektroninio stebėjimo specialistai, mediatoriai bei socialiniai darbuotojai.

Kaip ketvirtadienį pranešė tarnyba, socialiniai darbuotojai pradės kuo anksčiau dirbti su būsimaisiais klientais dar jiems esant įkalinimo įstaigoje ir tęsti jų sėkmingą integraciją į visuomenę atsidūrus probacijos priežiūroje.

Pasak pranešimo, socialinių darbuotojų poreikis – itin didelis, nes iki šiol probacijos sistemoje socialinių darbuotojų funkcijas atlikdavo Lietuvos probacijos tarnybos specialistai.

„Atsiradus galimybei investuoti į naujas veiklos formas, siekiama, jog darbuotojai atliktų tik vienos krypties funkcijas, pavyzdžiui, socialiniai darbuotojai sutelktų dėmesį tik į socialiniam darbuotojui keliamus uždavinius ten, kur būsimieji probacijos klientai rengiasi pirmiesiems žingsniams laisvėje – kalėjimuose“, – nurodoma pranešime.

Elektroninio stebėjimo specialistai nuteistuosius rengs išėjimui į laisvę su intensyvia priežiūra, organizuos individualias paskaitas nuteistiesiems apie apykojų naudą, edukuos, kaip tinkamai naudotis įranga.

Tuo metu mediatoriai padės nuteistuosius edukuoti poteisminės mediacijos klausimais, teiks mediacijos paslaugas. Jie dirbs ne tik su probacijos priežiūroje esančiais asmenimis, bet ir su tais, kurie vis dar atlieka laisvės atėmimo bausmę.

„Poteisminė mediacija skirta sutaikyti abi įvykusio nusikaltimo puses tam, kad grįžęs į jam artimą aplinką laisvės atėmimo bausmę atlikęs asmuo lengviau prisitaikytų prie pasikeitusių aplinkybių“, – teigia tarnyba.

Nuo 2023 metų kovo mėnesio Lietuvos probacijos tarnyba pradės įgyvendinti kitą papildomą veiklą – bendradarbiaujant su nevyriausybinėmis organizacijomis, bus teikiama reikalinga psichologinė pagalba probacijos priežiūroje esantiems asmenims, kuriems ji nėra lengvai pasiekiama nutolusiuose nuo regiono centro miesteliuose.

Naujos veiklos įgyvendinamos įgyvendinant Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinio mechanizmo programos projektą, skirtą gerinti Lietuvos bausmių vykdymo sistemos kokybę.

Lietuvos probacijos tarnybos direktoriaus Romo Ostanavičiaus teigimu, bendradarbiaujant Lietuvos probacijos tarnybai ir Lietuvos kalėjimų tarnybai, sutelkiami bausmių vykdymo sistemos darbuotojai, suteikiant jiems dar didesnes galimybes sėkmingai vykdyti svarbiausią bausmių vykdymo funkciją – resocializaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių