Profesinė sąjunga ragina prezidentą vetuoti Seimo sprendimą dėl mokamų testų

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, prašydama vetuoti Seime priimtas įstatymo pataisas, numatančias, kad už testus dėl COVID-19 turi mokėti darbuotojai.

„Šiuo metu daugiau nei du milijonai šalies gyventojų yra persirgę COVID-19 arba pilnai paskiepyti nuo COVID-19. Tai sudaro daugiau nei 72 proc. Lietuvos gyventojų. Apie 90 proc. šalies darbuotojų jau yra persirgę COVID-19 arba yra pilnai nuo jo paskiepyti. Daugelyje įmonių ir įstaigų šis skaičius dar didesnis. Dar dalis gyventojų yra persirgę besimptomės arba lengvos formos COVID-19 liga, tačiau, kadangi nesikreipė į gydytojus, nėra įtraukti į susirgimų statistiką. 

Didžiausia visuomenės grupė, kuri serga COVID-19 ir yra gydoma ligoninėse, užima reanimacijos palatas ir miršta yra ne darbuotojai, o pensininkai.

Deja, nepaisant didelio pasiskiepijusių asmenų skaičiaus, Lietuvos gyventojų, susirgusių COVID-19, skaičius sparčiai auga.

Tai būtų socialiai neteisingas įstatymas, užkraunantis visą testavimo išlaidų naštą ant darbuotojų pečių.

Pastaruoju metu pastebime, kad labiausiai COVID-19 platina nuo jo pasiskiepiję gyventojai, kurie,skirtingai nei pasiskiepiję, nesilaiko saugumo priemonių ir Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų, klaidingai manydami, kad nesusirgs ir neužkrės COVID-19 aplinkinių.

Todėl susirgimų ir mirčių nuo COVID-19 skaičius auga tiek tarp nepasiskiepijusių, tiek tarp pasiskiepijusių nuo COVID-19 asmenų.

Tai rodo, kad vien galimybių pasas pandemijos plitimo nesustabdys, o testavimas dėl COVID-19 yra labai svarbi priemonė laiku užkertant kelią viruso plitimui.

„Solidarumas“ nepritaria Seime priimtoms įstatymų pataisoms, kurios nustato, kad už testus dėl COVID-19 savo lėšomis turi mokėti darbuotojai.

„Tai būtų socialiai neteisingas įstatymas, užkraunantis visą testavimo išlaidų naštą ant darbuotojų pečių.

Lietuvos darbuotojų atlyginimai nėra tokie dideli, kad jie galėtų nenuskriaudžiant savęs ir savo šeimų už juos susimokėti. 

Vadovaujantis Lietuvos Darbo kodeksu už darbo sąlygų saugumą yra atsakingas darbdavys, kuriam darbuotojas sukuria pridėtinę vertę, todėl už darbuotojų testus turėtų mokėti darbdaviai arba valstybė, reikalaujanti juos daryti, arba darbdaviai ir valstybė kartu.

Mūsų manymu, priėmus šį įstatymą vieni darbuotojai išeis iš darbo, o kiti emigruos į Europos Sąjungos šalis, kuriose už testus nereikės mokėti. Ypač dėl to gali nukentėti žemesnės kvalifikacijos darbuotojai, nes darbdaviai norėdami išsaugoti aukštesnės kvalifikacijos darbuotojus sumokės už jų testus. Tokiu būdu išaugs nedarbas, darbdaviai neteks darbuotojų, kurių dabar trūksta, dalis įmonių negalės sėkmingai dirbti, reikės daugiau lėšų skirti socialinėms išmokoms, Lietuvos valstybė neteks savo emigravusių piliečių“, – be kita ko rašome profsąjungos kreipimesi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čia \\\\.../////

Čia  \\\\...///// portretas
viską lems,ką papunis krioktels.

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Skiepas nemokamas

Kažin,

Kažin, portretas
ar tai jau pagelbės... Ši valdžia nieko negirdi ir nenori girdėti. Puspročių valdžia, deja.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių