Prokuratūra viešojo intereso dėl šiauliečius supykdžiusios tvoros negins

  • Teksto dydis:

Šiaulių prokuratūra penktadienį pranešė neginsianti viešojo intereso dėl tvoros Lyros gatvėje bei priestato, nes veiksmų dėl šių statinių ėmėsi Šiaulių savivaldybė ir Nacionalinė žemės tarnyba.

„Minėtos institucijos pagal savo kompetenciją atlieka tyrimus, teikia vertinimus, priima sprendimus, turi įgalinimus inicijuoti procesus nustatytiems pažeidimams pašalinti“, – pranešime cituojama prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus vyriausioji prokurorė Rita Dabužinskienė.

Ji teigia, kad atsisakydama taikyti viešojo intereso gynimo priemones prokuratūra nenusišalina nuo atsakomybės dėl galutinio rezultato.

„Esant objektyvioms priežastims, dėl kurių institucijos negalėtų atlikti savo funkcijų, prokuratūra imtųsi veiksmų ginti viešąjį interesą pagal savo kompetenciją“, – sako prokurorė.

Pirmasis tyrimas, susijęs su tvora prie prekybos centro Lyros gatvėje, pradėtas šių metų birželį, gavus verslininkų skundą: pasak jų, tvora apriboja patekimą į prekybos centre įsikūrusias jų parduotuves.

Esant objektyvioms priežastims, dėl kurių institucijos negalėtų atlikti savo funkcijų, prokuratūra imtųsi veiksmų ginti viešąjį interesą pagal savo kompetenciją.

Atliekant tyrimą išaiškinta, kad beveik dviejų hektarų žemės sklypo plotas, juosiantis minėtą prekybos centrą, yra valstybinė žemė, ji išnuomota aštuoniems fiziniams ir juridiniams asmenims. Nustatyta, kad prekybos centro prieigose vienas iš žemės nuomininkų pastatė iki 1,68 metro aukščio ir apie 62 metrų ilgio tvorą. Ji pastatyta nesilaikant statybų veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų.

Dėl šio pažeidimo prokurorė, nagrinėjusi verslininkų skundą, priėmė nutarimą taikyti viešojo intereso gynimo priemones ir pareikalavo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos spręsti dėl priemonių teisės pažeidimams pašalinti taikymo.

Rugsėjo pradžioje aukštesnysis prokuroras, siekdamas geriau ištirti susidariusią situaciją, šį nutarimą panaikino, motyvuodamas, jog sprendimas priimtas skubotai, neišsiaiškinus visų sprendimui priimti reikšmingų aplinkybių, nesurinkus išsamių duomenų apie teritorijų planavimo dokumentus, į kurių patvirtintas teritorijas patenka žemės sklypas.

Tiriant situaciją išaiškinta, kad tvora pastatyta nesant nustatytų žemės sklypo dalių, reikalingų kiekvienam statiniui eksploatuoti, o šios aplinkybės pažeidžia ne tik kitų žemės sklypų nuomininkų ir naudotojų teises ir interesus, bet tvoros pastatymas arti pastato bei toje vietoje, kurioje ribojasi du pėsčiųjų takai, apriboja kitų asmenų judėjimą pėsčiųjų takais bei patekimą į pastatą.

Šiems pažeidimams pašalinti Nacionalinė žemės tarnyba inicijavo žemės sklypo kadastro duomenų nustatymo plano rengimą, pradėjo administracinio nusižengimo teiseną nustatytiems pažeidimams pašalinti bei pasitelkė Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą šalinti nustatytus pažeidimus pagal savo kompetenciją.

Panaši situacija yra susidariusi dėl tam pačiam tvorą pastačiusiam verslininkui priklausančio pastato priestato statybos pažeidimų.

„Laisvės TV“ yra skelbusi, kad tvorą prie prekybos centro užtvėrė bendrovė „Šiaulių Lyra“. Ši bendrovė, televizijos duomenimis, priklauso korporacijai „Vaivorykštė“, jos 100 proc. akcijų valdo bendrovė „Tikroji vaivorykštė“, šios pagrindinis akcininkas ir prezidentas yra Anridas Vinkleris.

Prokuratūra skelbia nustačiusi, kad Šiaulių miesto savivaldybės administracija aktyviai ėmėsi spręsti pastato dalies patekimą į valstybinę žemę, pagal kompetenciją atlikdama savarankišką tyrimą ir priimdama tuo klausimu teisės aktus. Savivaldybė sustabdė administracinį aktą, kuriuo buvo pradėtas rengti žemės sklypo formavimo ir pertvarkymo projektas. Jo tikslas buvo prijungti dalį minėtos valstybinės žemės prie anksčiau jau suformuoto žemės sklypo.

Savivaldybė, pasak prokuratūros, taip pat pradėjo tyrimą dėl galbūt pažeidžiamo pačios savivaldybės intereso, nes valstybinės žemės dalyje, kurią ketinta prijungti, yra Šiaulių miesto savivaldybės turtas – šaligatviai.

Nacionalinė žemės tarnyba informavo, kad patikrinimo vietoje nustatyti pažeidimai – savavališkai užimta ir naudojama valstybinė žemė – bus nagrinėjami administracinių nusižengimų teisenos tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių