Pereiti į pagrindinį turinį

Prokurorai žinojo apie D.Kedžio planus

2013-04-12 23:59
Prokurorai žinojo apie D.Kedžio planus
Prokurorai žinojo apie D.Kedžio planus / Gedimino Bartuškos nuotr.

Vakar Vilniaus miesto apylinkės teisme liudiję buvę prokurorai atskleidė, kad apie būsimas Kauno žudynes žinojo tiek Generalinė, tiek Vilniaus apygardos prokuratūra, o pas buvusį generalinį prokurorą lankėsi ir pati Laimutė Stankūnaitė su Violeta Naruševičiene.

Vilniaus miesto apylinkės teisme buvo toliau nagrinėjama baudžiamoji byla dėl galimo Policijos departamento pareigūnų netinkamo pareigų atlikimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumento suklastojimo reaguojant į įvykius Kaune, kai buvo nužudytas teisėjas Jonas Furmanavičius ir L.Stankūnaitės sesuo V.Naruševičienė. Teisme liudiję tuomečiai prokurorai pažėrė naujų faktų – buvęs Generalinės prokuratūros vadovas Algimantas Valantinas pripažino, kad pas jį į priėmimą buvo atvykusios L.Stankūnaitė bei V.Naruševičienė ir paliko skundą.

"Žodinio pokalbio metu, kad sakytų, jog man didžiulė grėsmė, kad saugokite, to nebuvo, o pareiškime toks sakinys buvo. Išeidamos jos paliko pareiškimą, o tuo metu buvo įdomios aplinkybės – viena pusė kalbėjo savo, kita – savo tiesą, todėl buvo tokia pozicija, kad tos tiesos turi ieškoti tie, kurie dirba tą darbą", – liudijo jis. Vis dėlto A.Valantinas tvirtino, kad jam nebuvo žinoma informacija apie teisiamų policijos pareigūnų bendravimą prieš žudynes Kaune su anoniminiu šaltiniu, tai yra Mindaugu Žalimu.

Tai, kad tam tikra informacija apie rengiamas žudynes buvo žinoma ir Vilniaus apygardos, ir Generalinei prokuratūrai, aiškėjo ir kitiems liudytojams duodant parodymus.

Buvęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovas Algimantas Kliunka, dabar dirbantis advokatu, vakar teisme sakė po to, kai buvo nužudytas teisėjas J.Furmanavičius, iškart įtaręs Drąsių Kedį.

Jis pripažino, kad įtarimai sustiprėjo, kai išgirdo, jog namie nėra D.Kedžio ir legaliai laikytų keleto jo ginklų.

A.Kliunka sakė, kad po teisėjo žūties išvyko į Kauną, prašė pasirūpinti Andriaus Ūso ir jo advokato apsauga.

Kad prokuratūrai buvo žinoma, jog rengiamasi nužudyti Kauno apygardos teismo teisėją J.Furmanavičių, vakar teisme pareiškė ir buvęs Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotas Irmantas Mikelionis, dabar dirbantis Generalinėje prokuratūroje.

Pasak I.Mikelionio, 2009 m. rugsėjį įvyko pokalbis tarp jo ir tuomečio jo viršininko, vyriausiojo apygardos prokuroro Ramučio Jancevičiaus. Pasak liudytojo, R.Jancevičius informavo, kad pas jį buvo atvykęs tuometis Policijos departamento pareigūnas Tomas Ulpis ir pateikė informaciją apie Drasių Kedį.

"Jis paminėjo, kad T.Ulpis informavo, jog D.Kedys rengiasi ar planuoja nužudyti J.Furmanavičų, kažkas iš asmenų turi šaunamąjį ginklą, ieškomas žmogus nužudymui įvykdyti. Visų detalių neatsimenu. R.Jancevičius pasakė, kad visa informacija perduota prokurorui Nerijui Bieliauskui", – liudijo I.Mikelionis.

"Akistatą su R.Jancevičiumi!" – po tokio liudijimo pasigirdo kaltinamųjų ir jų advokatų šūksniai. Tačiau teisėjas pasakė, kad šiuo metu to padaryti negalima, nes teismo salėje R.Jancevičiaus nėra. Šis prokuroras kaip liudytojas apklaustas posėdyje kovo 28 d.

Tame posėdyje R.Jancevičius taip pat pripažino, kad Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai buvo pateikę informaciją, jog dabar dviejų žmonių nužudymu įtariamas D.Kedys ketino įsigyti ar jau buvo įsigijęs ginklą. Apie tai buvo informuota ir Generalinės prokuratūros vadovybė.

"Nežinau, kuris iš atvykusių į prokuratūrą pareigūnų man pasakė, kad jie turi nepatikrintos informacijos, jog mūsų tiriamoje pedofilijos byloje nukentėjusiuoju pripažintas D.Kedys ar ieško įsigyti ginklo, ar jau turi ginklą", – teisme yra sakęs jis.


Kaltinamųjų – visas būrys

Žmogžudystės įvykdytos 2009 m. spalio 5 d. Kaune. Jomis įtariamas šiuo metu miręs D.Kedys, kaltinęs šiuos ir kitus asmenis dėl jo mažametės dukters seksualinio išnaudojimo.

Tarp šios bylos kaltinamųjų – buvęs Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas, buvęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro vado pavaduotojas T.Ulpis, Kriminalinio policijos biuro pareigūnai, operatyvinius veiksmus atlikę Darjušas Sinkevičius bei Vitalijus Vitkovskis ir jų vadovas, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas Emilijus Damukaitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų