Blokada planų nesugriovė: į Rūdninkų poligoną toliau vežama įranga migrantų stovyklavietei

  • Teksto dydis:

Pirmadienį kelią į Rūdninkų poligoną pastoję protestuotojai savo nepasiekė – po kurio laiko kelias buvo atblokuotas ir Viešojo saugumo tarnyba galėjo toliau vykdyti savo planą – įvežti įrangą ir ruoštis migrantų stovyklavietės įrengimui.

Siekti tikslo nesukliudė

„Taip, vakar pavyko atvežti suplanuotą įrangą migrantų apgyvendinimui“, – portalo kauno.diena.lt žurnalistams patvirtino pastarąjį pavedimą davusios Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Strateginės komunikacijos skyriaus atstovai.

Pasak jų, įranga ir technika į Rūdninkų poligoną dalimis yra vežama iki šiol. Čia toliau vyksta pasiruošimas migrantų stovyklavietės įrengimui. Kaip teigta, siekiama kuo greičiau ją įrengti.

„Pažymime, kad Rūdninkų poligonas yra saugoma vieta ir jos blokavimas – tai neteisėti veiksmai. Poligonas yra nutolęs nuo gyvenviečių ir saugomas pareigūnų. Šiuo metu būtina užtikrinti migrantų apgyvendinimą. Jie negali likti užkardose, kurios yra tiesiog nepritaikytos žmonių apgyvendinimui“, – pabrėžė Strateginės komunikacijos skyriaus atstovai.

Naktiniai neramumai

Policijos departamento antradienio rytą pateiktais duomenimis, liepos 26 dieną iš viso buvo sulaikyti aštuoni asmenys, mėginę pasipriešinti tam, kad Rūdninkų poligone apsigyventų migrantai. „Jie buvo sulaikyti todėl, kad užtvėrė kelią ir nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų pasitraukti“, – portalui kauno.diena.lt sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Feisbuko nuotr.

Naktį naujų neramumų, dėl kurių sulaikytųjų skaičius išaugtų, nebūta. Tačiau minėtiems aštuoniems surašyti protokolai ir bus paskirtos baudos. „Policija budi teritorijoje – jeigu reikės, privažiuos ir atsiras vietoje greitai“, – pridūrė R. Matonis.

Vaikė ir ašarinėmis dujomis

Primename, kad pirmadienį keliasdešimt žmonių bandė blokuoti į poligoną vedantį kelią, kad į jį nepatektų sunkvežimiai, vežantys migrantų palapinių miesteliui įrengti reikalingus daiktus.

„Policija budi teritorijoje – jeigu reikės, privažiuos ir atsiras vietoje greitai.

Protestą stebėjusiems pareigūnams galiausiai pareikalavus pasitraukti nuo kelio, o daliai žmonių tai padaryti atsisakius, policininkai, susibūrę į maždaug dešimties grupelę, juos nustūmė.

Policija tvirtina nenaudojusi perteklinės jėgos, o žmonės buvo nustumti jiems keliskart atsisakius vykdyti pareigūnų nurodymus pasitraukti nuo kelio.

Netrukus po to, kai žmonės buvo nustumti nuo kelio, jie gyvomis eilėmis sustojo prieš poligono vartus, tačiau po kelių minučių atvykusi riaušių policija jas išardė, BNS pranešė įvykio vietoje dirbusi korespondentė.

Šalikelėje likę protestuotojai pamažu išsiskirstė, tačiau poligono prieigose liko keletas žmonių.

R. Matonis teigė, kad praėjus kuriam laikui po numalšinto protesto poligoną saugoję Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai buvo priversti ašarinėmis dujomis vaikyti prie poligono likusius žmones, tačiau detalių incidento aplinkybių nurodė nežinantis.

Puolė pareigūnus, padegė padangas

Tai nebuvo taiki protesto akcija, kaip bandoma pabrėžti ir akcentuoti, žmonės, kurie dalyvavo šitoje nukreiptoje akcijoje, įsiveržė į poligono teritoriją, puolė pareigūnus, padegė padangas. Ir suprantama, kad tai yra nusikalstama veika, tokiame sukarintame objekte, kuris turi specialų statusą, tokie veiksmai yra netoleruotini“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Todėl aš kreipiausi tiek į policijos departamentą, tiek į Generalinę prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas įvertinant visą šią situaciją ir būtų pritaikyta atitinkama atsakomybė“, – akcentavo ji.

„Tai, kas vakar įvyko Rūdninkų poligone, yra akivaizdi piktybinė provokacija. Kyla klausimas – ką žmonės gynė? Nes Rūdninkų poligonas yra Viešojo saugumo tarnybos pratybų vieta, kuri yra sukarinta, tai yra specialios paskirties objektas, kuriame yra užtikrinta tam tikra apsauga, yra tvora, video kameros ir ši teritorija yra nutolusi nuo gyvenamųjų vietovių. Tai tikrai kyla klausimas – ką žmonės vakar gynė“, – tvirtino A. Bilotaitė.

Anot ministrės, vertinant neteisėtų migrantų srautus, jų netrukus turėtų būti apie 3 tūkst., tačiau dauguma jų apgyvendinti pasienio užkardose, o tai reiškia, kad pasieniečiai negali vykdyti savo pareigų ir yra užimti rūpinimusi šiais žmonėmis.

Rūdninkų poligone planuojama apgyvendinti iki 1,5 tūkst. migrantų.

Dėl neteisėtų migrantų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

 

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bilotaitei

Bilotaitei portretas
Tikiuosi tavo vaikai atsakys pagal karmos dėsnius už tavo tokį"valdymą"žiūrėsi į savo vaikus ir verksi.Policininkų žmonos taip pat,žiūrės į savo vaikus ir verks.

Prioritetai \\\\\.../////

Prioritetai   \\\\\...///// portretas
Kas juos rinko ???,jie klastojimo keliu sulindo.

To koncervos

To koncervos portretas
Kaip ir 1940 taip ir dabar. Atėjus rusui koncervai dėl valdžios pirmieji sulįstų jam į subaną (kaip ir darė senelis) ir tęstų savo seną politiką - skūsti savus, kad juos išvežtų sibiran...
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių