Psichologė apie permirkusių choristų skandalą: tai – pasityčiojimas iš vaikų

  • Teksto dydis:

Abejingų skandalui dėl Liepos 6-ąją permirkusių choristų beveik nėra. Savo nuomonę apie nemalonią ir gausybę aistrų sukėlusią situaciją išsakė ir gerai žinoma psichologė Ramunė Murauskienė. Ji kritikos pažėrė ne tik prezidento Gitano Nausėdos komandai, bet ir choristų tėvams bei vadovams.

Sureagavo į situaciją

Liepos 6-ąją prezidento Gitano Nausėdos apsilankymas Valstybės dienos minėjimo renginyje sukėlė tikrą reakcijų audrą.

Tai, jog merkiant lietui prezidentas slėpėsi po skėčiu, o šalia jo stovėję choro „Ąžuoliukas“ choristai buvo permirkę nuo stipraus lietaus, atrodo, nepaliko abejingų – apie tai pasisakė įvairių sričių atstovai, pats prezidentas, poziciją pareiškė ir choro „Ąžuoliukas“ atstovai.

Nuomonę apie renginio metu susiklosčiusią situaciją socialiniame tinkle išsakė ir psichologė R.Murauskienė.

Ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų psichologiją nagrinėjančios R.Murauskienės kritikos strėlės lėkė į prezidento komandą, choristų tėvus, vadovus bei švietimo sistemą bendrai.

„Ne apie šalies vadovą. Ne visai. Jis negali sužiūrėti visko aplink save – faktas. Kur žiūrėjo jo komanda – aš nežinau. Gal neturi vaikų… Gal vyrai… Gal nemato vaikų… “, – įrašą socialiniame tinkle pradėjo R.Murauskienė.

Psichologė situaciją pavadino „nekokia dekoracija Prezidentui“.

Kritika tėvams ir vadovams

„Vaikai nemoka kojų naudoti pagal paskirtį! Negalima. Stovėt. Nejudėt. Šypsotis. Bet kokia kaina. Filmuoja gi. Rezultatas bet kokia kaina. Gėda suaugusiems, kurie buvo atsakingi. Nebent tai buvo šlapių marškinėlių konkursas!“, – rašė R.Murauskienė.

Įrašo autorė vaikų tėvus ir vadovus apibūdino kaip stokojančius sveikos nuovokos ir nemokančius naudoti technikos pagal paskirtį.

Eina šikt su tokiais koncertais, chorais, muzika, šokiais ir tokiu menu!

„Lietus prognozuojamas! Kur lietaus apsauga? Kur pasirūpinimas vaikais? Juk jie – žmonės!!! Eina šikt su tokiais koncertais, chorais, muzika, šokiais ir tokiu menu!“, – rėžė psichologė.

Toliau dėstydama mintis R.Murauskienė prisiminė ir dar vieną jai žinomą esą panašią situaciją.

„Priminė vieną Kauno Suzuki pradinės mokyklos generalinę repeticiją, kurioje vadovė pradinukes mergaites, šokančias princeses Lėjas apšaukė: Ko čia trypčiojat kaip vištos! Jūs gi princesės! Suzuki nesuprastų tokios pedagogikos! Nes tai ir nėra pedagogika! Bet vaikai jau pratinasi nuo mažumės! Ir jei tau skauda tokios frazės, vadinasi, esi nesveikai jautrus, ar taip?“, – savo nuomonę dėstė psichologė.

Įrašo pabaigoje R.Murauskienė kreipėsi į choristų tėvus ir vadovus klausdama, kaip, jų manymu, jautėsi vaikai. „Kad jus kur perkūnas lovoj užkluptų!!!!“, – pasisakymą vainikavo jo autorė.

„Kuo save laiko, kai jo globotiniai šlapi stovi?“

Panašu, kad situacija psichologei sukėlė nemažai emocijų, nes ta pačia tema moteris parašė ir dar vieną įrašą.

Tiesa, jame daugiau kritikos tenka pačiai sistemai, vis prisimenama choro vadovybė.

„Kuo save laiko toks vadovas? Kuo save laiko, kai jo globotiniai šlapi stovi? Kuo save laiko, kai galvoja, kad dėl jo debesis praeis šonu? Nes gi aš tikiuosi… Kuo save laiko toks vadovas? Kas jam svarbiau: parodyti, ko pajėgė išmokyti masę rinktinių balsų berniukų? O gal būti paprastu, mažiau pasipūtusiu, mažiau patosišku?“, – klausė R.Murauskienė.

Psichologės nuomone, viename vadove ir jo pasisakymuose galima stebėti pedagoginį pakrikimą, kuris esą būdingas visai Lietuvai.

„Kiek pedagogų dirba, prisigėrę vaistų? Ir laiko save didvyriais? Net nepagalvoja, kas bus, jei užsikrės namuose su naujagimiu esanti motina, viena auginanti 4 vaikus?“, – rašė teksto autorė.

Savo įrašė R.Murauskienė pateikė ir daugiau pavyzdžių, kur esą vaikams tenka pasirodyti kenčiant prastomis sąlygomis.

„Nesiklaidinkime: jokių fors mažorų ten nebuvo. Retai kada nutinka. Ertmė galvoje. Meniškas nukrypimas. Ką dabar darome? Sveikos nuovokos pasipiktinusius menkiname, nes… Grūdinimasis vyko. Vaje…Koks netikėtumas. Linkiu drebančių ąžuoliukų vadovui grūdintis rytais su kontrastiniu dušu. Ir nesiklaidinkime su keliomis nuotraukomis, kuriose vaikai „pagauti“ įveikę..... lietų“, – dėstė R.Murauskienė.

Apibūdino „force majeure“

Primename, kad netrukus po renginio daugiausiai kritikos teko šalies prezidentui, jo komandai. Tuomet apie įvykį prabilęs šalies vadovas teigė, kad jis, matyt, atsakingas už viską – net už netikėtai prapliupusį lietų.

Vis dėlto, G. Nausėda tvirtino, kad prisiimti atsakomybę, jeigu reikia, jis gali už viską bei tvirtino mielai priimsiantis choristus prezidentūroje.

Choro „Ąžuoliukas“ atstovai, kaip minėta, taip pat išsakė savo požiūrį į daug kalbų sukėlusį įvykį.

Feisbuke mintis dėstę choristų atstovai pastebėjo, kad dainuoti pilant lietui jiems teko jau ne vieną kartą. Pranešame buvo aiškinamos įvairios su įvykiu susijusios aplinkybės, techniniai renginio aspektai. Tvirtinta, kad vaikų sveikata – prioritetas.

„Vaikų saugumas ir sveikata mums yra svarbiausia. Tačiau kartais nutinka force majeure aplinkybės ir tenka ieškoti žaibiškų sprendimų čia ir dabar. Nors dedame visas pastangas numatyti įvairias situacijas ir aplinkybes, tačiau „Ąžuoliukui“ ne kartą yra tekę dainuoti sąlygomis, pasikeitusiomis prieš pat pasirodymą. Gebėjimas dainuoti kardinaliai pasikeitus aplinkybėms ir daro mūsų chorą geru“, – skelbiama choro pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as mama ,tetis bet ne valdishkas dede

as mama ,tetis bet ne valdishkas dede portretas
..panashu ,kad vaiku choro vadovai ==bevaikiai ;kitaip!!! jie prioritetu !!!!laikytu VAIKU SVEIKATA,,,o ne betkokioje situacijoje atsidurusiu VAIKU nereikalinga kova su ne ju amziui skirta situacija;

Genovaite

Genovaite portretas
O ka prezidentui reikejo daryt? Kas tiem vaikam atsitiko ? Ko kaip sarkos karksit visi , grazus oras pilni miskai grybu uogu prasiblaskykit kiek nors akiu negadine Beje ir nuotaikos , negatyvi tauta !

P.psichologe,

P.psichologe, portretas
kodėl nerašote straipsnio apie savaitgalyje homoseksualų eitynėse Vilniuje masiškai dalyvavusius paauglius? Ar bijote gauti per nosytę?Lengviau pacypauti apie vasaros lietumi sušlapusius per Lietuvos šventę?
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių