Pereiti į pagrindinį turinį

Pusantro tūkstančio į 141 vietą

2008-09-09 09:00

Seimo rinkimų daugiamandatės apygardos biuletenyje bus šešiolikos partijų kandidatų sąrašai. Visos šios partijos kelia kandidatus ir daugelyje arba visose vienmandatėse apygardose.

Be to, dar kelių politinių organizacijų atstovai patekti į Seimą pretenduoja tik kai kuriose vienmandatėse apygardose.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) vakar baigė pareiškinių dokumentų priėmimą. Teisę dalyvauti Seimo rinkimuose iš viso turėjo 21 politinė organizacija. Visos jos atnešė savo kandidatų sąrašus: vienos ilgesnius, kitos trumpesnius.

Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, šįkart bus tik viena oficiali partijų koalicija. Ją sudarė Darbo ir Leiboristų partijos. "Tai bus vienintelis kandidatų sąrašas daugiamandatėje apygardoje, kuris, norėdamas būti atstovaujamas Seime, turės surinkti ne mažiau kaip 7 proc. balsų. Likusieji 15 kandidatų sąrašų turi siekti peržengti 5 proc. barjerą", – aiškino Z.Vaigauskas.

Kai kurios nedidelės partijos sudarė neoficialias koalicijas, joms nereikės pasiekti daugiau nei 5 proc. rinkėjų balsų, kad patektų į Seimą. Pensininkų partija kelis kandidatus į Seimą kelia Pilietinės demokratijos partijos sąraše. Tautinė partija "Lietuvos kelias" taip pat elgiasi, siūlydama rinkėjams balsuoti už partijos "Jaunoji Lietuva" sąrašą, į kurį įtraukta keliolika "Lietuvos kelio" kandidatų. "Tvarka ir teisingumas" priglaudė vieną kitą politinės organizacijos "Už teisingą Lietuvą" kandidatą.

Daugiamandatėje apygardoje proporciniu būdu išrenkama 70 Seimo narių.
Visos dalyvaujančios partijos kelia kandidatus ir vienmandatėse apygardose. Didžiosios partijos tai daro visose apygardose, kurių iš viso yra 71, mažesnės – keliose dešimtyse arba tik keliolikoje. Pačios mažiausios partijos kandidatus kelia vos vienoje kitoje apygardoje.

Be to, Seimo nario vietos kai kuriose vienmandatėse apygardose sieks 18 nepriklausomų kandidatų, surinkusių po daugiau kaip tūkstantį atitinkamos apygardos rinkėjų parašų.

Preliminariais skaičiavimais, į Seimą šįkart pretenduos apie pusantro tūkstančio kandidatų. 2004 m. kandidatų į parlamentarus buvo 1250.

VRK šią savaitę patikrins visus pateiktus dokumentus, oficialiai patvirtins kandidatų sąrašus ir juos paskelbs penktadienį. Tądien, likus lygiai mėnesiui iki Seimo rinkimų, prasidės oficialus agitacijos laikotarpis.

Giminės ir draugai

Didžiausią grėsmę tradicinėms partijoms keliančios rinkimų naujokės Tautos prisikėlimo partijos (TPP) kandidatų į Seimą sąraše – žinomi dainininkai, aktoriai, žurnalistai ir verslininkai.

Pirmas įrašytas partijos sumanytojas ir pirmininkas Arūnas Valinskas. Antrasis sąraše – M.Romerio universitete dėstantis teisininkas Vytautas Kurpuvesas, toliau eina muzikantas Laimontas Dinius, aktorė Asta Baukutė, verslininkai Vincas Babilius, Dainius Budrys ir Regina Zasienė, viešųjų ryšių specialistė Renata Kazlauskienė, teisininkai Aleksandras Sacharukas ir Andrius Burba.

Antrajasis dešimtukas: verslininkas Mečislovas Subelis, žurnalistai Saulius Stoma ir Rokas Žilinskas, farmacininkas Eduardas Tarasevičius, grožio salonų tinklo savininkė Ingrida Jočienė, aktorės A.Baukutės sutuoktinis Kęstutis Rupulevičius.

Tarp šios partijos kandidatų į Seimą taip pat yra dainininkai Ligitas Kernagis, Linas Karalius, Donalda Meiželytė, Antanas Nedzinskas, Deividas Staponkus, Adolfas Jarulis, poeto Vaidoto Daunio našlė Raimonda Daunienė.

TPP sąraše galima rasti ir ne vieną sutuoktinių porą. Be minėtų A.Baukutės ir K.Rupulevičiaus, į parlamentą balotiruojasi A.Valinsko žmona Ingrida Valinskienė, taip pat Dainius ir Daiva Budriai. Sąraše yra R.Žilinsko sesuo Monika Žilinskaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų