R. Kalesnykas: neteisėtai sieną kertantys nepilnamečiai gali būti ir neįleisti į Lietuvos teritoriją

Vidaus reikalų ministrės patarėjas Raimundas Kalesnykas teigia, kad į Lietuvos teritoriją kai kuriais atvejais gali būti neįleidžiami ir nepilnamečiai migrantai, bandantys neteisėtai kirsti šalies sieną.

„Pilna šeima, kurią priskiriame prie pažeidžiamų grupių, tai dar nėra jie pilnai pažeidžiami. Kadangi pareigūnai yra tikrai specialiai apmokyti ir įvertina, (pažeidžiamais – ELTA) mes laikome tik tuomet, kai yra tikrai reikalinga tam tikra humanitarinė pagalba, kai yra sveikatos sutrikimai, nedelsiant imtis priemonių“, – Seimo Žmogaus teisių komiteto posėdyje trečiadienį teigė R. Kalesnykas.

„To piktnaudžiavimo tikrai yra, dauguma jų yra be asmens dokumentų“, – pridūrė jis.

Tai patvirtino ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės vado pavaduotojas Rimantas Petrauskas.

„Jeigu tai yra vaikai ir jeigu tai yra ikimokyklinio amžiaus vaikai, na tai akivaizdu, kad jie yra galimai pretenduojantys į pažeidžiamų asmenų statusą. Tačiau patys vėlgi susidūrėme su situacija, kada pakankamai sudėtinga yra nustatyti tą nepilnamečių amžių“, – sakė jis.

VSAT atstovas atkreipė dėmesį, kad daugeliu atvejų nepilnamečiais prisistatę asmenys iš tiesų yra vyresni nei 18 metų.

„Turime ir patirties, kada asmenys prisistato nepilnamečiais, tai yra ir prie valstybės sienos, ir kada mes atliekame amžiaus nustatymo procedūras, turime tokį rezultatą, kad iš 200 asmenų, kurie pareiškė, kad yra nepilnamečiai, nepilnamečių buvo nustatyta tik 27, visi kiti įvardijami kaip pilnamečiai“, – atkreipė dėmesį jis.

R. Petrausko teigimu, pasienyje sprendžiant dėl migrantų apgręžimo ir vertinant migrantų amžių yra remiamasi Užsieniečių apgyvendinimo centruose galiojančios tvarkos pagrindu. Pasak jo, atskira tvarka nėra nustatyta.

„Pasienyje mes nustatome pažeidžiamumą vadovaudamiesi ta tvarka, kuri yra skirta užsieniečiams apgyvendinimo vietose, nes iš esmės ji (kai kuriais atvejais – ELTA) suteikia galimybę identifikuoti pažeidžiamus atvejus. Tačiau, kas liečia identifikavimą prie valstybės sienos ir valstybės juostoje, tokios tvarkos nėra tarnyboje“, – sakė jis.

Vis dėlto R. Petrauskas teigia, kad pastaruoju metu šeimų su vaikais pasienyje nebuvo fiksuota.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių