Ragina Seimą Romų genocido dieną įtraukti į atmintinų dienų sąrašą

Tautinių mažumų departamentas kreipėsi į Seimo Žmogaus teisių komitetą, prašydamas įtraukti į Lietuvos Respublikos atmintinų dienų įstatymą Tarptautinę romų genocido dieną, kuri yra minima rugpjūčio 2 dieną.

„Departamentas laikosi nuomonės, kad Tarptautinės romų genocido dienos įtraukimas į Atmintinų dienų sąrašą taptų reikšmingu įvykiu visai Lietuvos romų bendruomenei, skatintų tarpkultūrinį dialogą, integraciją bei mažintų diskriminaciją visuomenėje“, - pabrėžė Tautinių mažumų departamento direktorė Vida Montvydaitė.

Rugpjūčio 2 diena buvo pasirinkta neatsitiktinai - 1944 m. rugpjūčio 2 d. Lenkijoje, Aušvico-Birkenau koncentracijos stovykloje, buvo sunaikintas romų (čigonų) lageris ir nužudyta apie 3000 jame kalintų žmonių. Šių metų rugpjūčio 2 dieną minėsime 75-ąsias metines, kai buvo sunaikinti romai, kalėję Aušvico koncentracijos stovykloje.

Per Antrąjį pasaulinį karą romai, kaip ir žydai, nacių buvo persekiojami dėl rasistinių paskatų. Iš viso nacių okupacijos metais, įvairių istorikų vertinimu, Lietuvoje buvo nužudyta 200-500 romų. Daugiausia jie buvo žudomi Pravieniškių stovykloje.

Tarptautinės organizacijos oficialiai pripažįsta romų genocidą ir siekia, kad visose valstybėse ši diena būtų minima rugpjūčio 2 dieną. 2015 m. balandžio 15 d. Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją ,,Dėl priešiškumo romams Europoje ir romų genocido Antrojo pasaulinio karo metais minėjimo”, kuria pripažino istorinį romų genocido Antrojo pasaulinio karo metu faktą ir paragino visas valstybes minėti bei paskelti rugpjūčio 2 d. Romų genocido diena.

Skleisdamas žinią apie mažai žinomą romų genocidą, Tautinių mažumų departamentas 2018 metais išleido dvi knygas, skirtas romų genocido temai. Bendradarbiaujant su Lenkų kultūros institutu, buvo išleista knyga „Esu Karolis“. Tai vaikams skirta knyga, kurioje pasakojama apie romų gyvenimą Aušvico-Birkenau nacių koncentracijos stovykloje mažo berniuko akimis. Taip pat buvo pristatyta metodinė priemonė jaunimui apie romų genocidą ,,Teisė prisiminti“, kuri buvo išleista bendradarbiaujant su Europos Taryba. Didelis dėmesys buvo skiriamas tikslinių grupių mokymui. Buvo organizuoti seminarai mokytojams ,,Romų tautinės mažumos istorija: nuo atsiradimo Europoje iki XX amžiaus genocido“, Marijampolėje, Šalčininkų ir Ukmergės rajonuose, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 120 mokytojų. Lietuvos romų jaunimui ir žmogaus teisių aktyvistams buvo organizuoti mokymai apie romų genocidą ir žmogaus teises.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marite

Marite  portretas
KOKIA JUS NERVUOTI ALKANI LIETUVIAI JUS BJAURIAUSE TAUTYBE ESAT PASAULIJA KAIP DIENA TAIP NAUJIENA MUSU LIETUVIAI ZUDO SAVO VAIKUS VAIKZUDZAI TAI JAI KASKAS NUZUDE TAI VISA TAUTA JAI TAIP TAI MES ZMOGDZUDZAI VAIKZUDZAI

taip taip

taip taip portretas
Kaip tik ta tautos dalis , kuria galime didžiuotis . Kiek kasmet prie taboro randama jaunų narkomanų lavonų ? Kai kurie veikėjai visai pakvaišo - įdomu , kaip čia nepasiūlė padaryti tą dieną nedarbo diena ????

Gal čia

Gal čia portretas
Tautos Paveldas?Kaip pvz.žydai? Baisiai turime didžiuotis ir vertinti, baisiai rimtai ir jaudinančiai..
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių