Pereiti į pagrindinį turinį

Referendumas žlugo

2008-10-14 09:00

Išankstiniais duomenimis, į referendumą dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) veiklos pratęsimo po 2009 m. sekmadienį atėjo 48,40 proc. rinkėjų – per mažai, kad jis būtų laikomas įvykusiu.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) vakar paskelbė, kad 2031 rinkimų apylinkėje sekmadienį referendume dalyvavo beveik 1,294 mln. šalies gyventojų. Dar nepriskaičiuoti užsienyje gyvenantys lietuviai. VRK taip pat duomenų neturi iš trijų šalies apylinkių.

Negalutiniais duomenimis, 88,64 proc. dalyvavusių referendume šalies gyventojų pasakė "taip", kad būtų pratęstas IAE darbas, kol bus pastatyta nauja elektrinė. Maždaug 3 proc. biuletenių sugadinta.

Prezidentas Valdas Adamkus apgailestauja, kad piliečiai praleido progą palaikyti Vyriausybę derantis su ES dėl IAE darbo pratęsimo. Tuo metu Seimo rinkimų rezultatų šalies vadovas vertinti neskuba.

Premjeras Gediminas Kirkilas mano, jog nors referendumas neįvyko, Vyriausybei pavyks susitarti su Europos Komisija ir pasiekti norimą rezultatą.

Pasak G.Kirkilo, realiausia alternatyva, kurios siekia Vyriausybė, yra elektros tiltas į Švediją.

"Vadovų Taryba galėtų pavesti Europos Komisijai svarstyti tokį variantą, jog galima laikinai pratęsti antrojo bloko veiklą, kol bus kitų alternatyvų, tarp kurių realiausia yra "Swedlit". Tokio sprendimo ir siekiame", – vakar sakė premjeras.

Vyriausybės vadovas mano, kad dėl nepavykusio referendumo kalta VRK, kuri esą per mažai informavo rinkėjus, kad reikia ateiti balsuoti. VRK atkirto, kad ne jos reikalas agituoti už ką nors balsuoti.

Vyriausybės derybininkas su Europos Komisija Aleksandras Abišala mano, jog neįvykęs referendumas dėl IAE tolesnės veiklos neturės "geros" įtakos Vyriausybės deryboms su Europos Komisija dėl jos veiklos pratęsimo.

"Šią savaitę vyksta ES viršūnių tarybos susirinkimas ir pasižiūrėsime, kaip tai atrodys. Visi argumentai seniai surinkti, pateikti, galioja, problemos dėl to, kad referendumas pasisekė ar nepasisekė, nesikeičia", – Lietuvos radijui vakar teigė Vyriausybės derybininkas ambasadorius A.Abišala. Referendumo išvakarėse jis teigė, kad nesėkmė iš jo rankų išmuštų paskutinį derybų kozirį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų