Regionų administracinis teismas dėl R. Pociaus bylos kreipėsi į Konstitucinį Teismą

  • Teksto dydis:

Regionų administracinis teismas sustabdė Ričardo Pociaus bylos nagrinėjimą ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą, kilus įtarimui dėl Vyriausybės 2022 metų birželio 22 dienos skirtos tarnybinės nuobaudos atitikties Konstitucijai, Vyriausybės įstatymui ir Vidaus reikalų ministerijos (VRM) darbo reglamento nuostatoms, antradienį pranešė Regionų administracinis teismas.

Pareiškėjas R. Pocius kreipėsi į teismą prašydamas panaikinti Vyriausybės nutarimą, kuriuo jam buvo paskirta tarnybinė nuobauda – papeikimas.

Pasak teismo, pareiškėjas skundą motyvavo tuo, kad jis nepadarė tarnybinio patikrinimo išvadoje nurodyto tarnybinio nusižengimo, o tariamai padaryto tarnybinio nusižengimo tyrimas atliktas ir Vyriausybės nutarimu tarnybinė nuobauda paskirta, pažeidus teisės aktuose nustatytas imperatyvias tarnybinių patikrinimų atlikimo ir tarnybinių nuobaudų skyrimo taisykles.

Teismas, išnagrinėjęs bylą, nutartimi konstatavo, jog tiek VRM, atlikdama tarnybinį patikrinimą pareiškėjo atžvilgiu, tiek Vyriausybė, skirdama tarnybinę nuobaudą R. Pociui, padarė procedūrinių pažeidimų.

Regionų administracinio teismo teigimu, VRM išvadoje nebuvo aiškiai ir nuosekliai nurodyta, kokia veika pareiškėjas pažeidė išvadoje nurodytus teisės aktų reikalavimus, taip pat nebuvo aiškiai suformuluotas motyvuotas pasiūlymas skirti vieną iš statute nustatytų nuobaudų.

Be to, klausimas dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo į Vyriausybės posėdžio darbotvarkę buvo įtrauktas ne posėdžio pradžioje, o apsvarsčius visus joje numatytus klausimus ir priimtas skubos tvarka, nors Vyriausybės sprendimai skubos tvarka galėtų būti priimami tik išimtiniais atvejais ir aiškiai tokią būtinybę motyvuotai pagrindžiant, o tai šiuo atveju nebuvo padaryta.

Šie procedūriniai pažeidimai, anot teismo, užkirto kelią objektyviai ir nuodugniai ištirti ir įvertinti visas faktines aplinkybes ir priimti pagrįstą sprendimą.

VRM teigė, kad R. Pociui skirtas papeikimas už tarnybinį nusižengimą, kai pažeisdamas statutinėje tarnyboje griežtai reglamentuotą tarnybinį pavaldumą, nevykdydamas vadovybės nurodymo, pareigūnas rodė neigiamą pavyzdį įstaigos darbuotojams ir kitų statutinių įstaigų vadovams.

Anksčiau VRM yra sakiusi, kad nepaprastosios padėties metu VST priskirtos ypač svarbios nacionalinį saugumą užtikrinančios užduotys, apie kurių vykdymą buvo būtina nuolat informuoti vidaus reikalų ministrę.

Tuo metu R. Pocius, pasak ministerijos, nederino savo veiksmų su VRM vadovybe ir atsisakė vykdyti ministrės įsakymu patvirtintą planą.

Buvęs VST vadas savo ruožtu kaltino ministrę Agnę Bilotaitę nekompetencija, neryžtingumu nesiimant veiksmų, jog dėl neramumų prie Seimo būtų paskelbtas planas „Vėtra“, taip pat tvirtino, kad su juo buvo susidorota.

R. Pocius tarnybai vadovavo nuo 2015 metų.

Prieš tai jis tarnavo kariuomenėje, teisėsaugoje: buvo Karo tarnybos skyriaus viršininkas, Lietuvos karo policijos vadas, dirbo Krašto apsaugos ministerijos Generalinėje inspekcijoje, Specialiųjų tyrimų tarnyboje, Lietuvos taupomajame banke.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lauris.R

Lauris.R portretas
Per jį buvo riaušes sukeltos ir jie patys dujomis apipurške žmonės ir dar nori kad žmonės nebūtų pikti .žmonės priešinosi tiems covid-19 suvaržymams ir kad nereikėtų eiti marmaliuotis tuo marmalu kiek žmonių numirė nuo to marmalo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių