Pereiti į pagrindinį turinį

Per rinkimus Moldovoje dirbo Lietuvos vadovaujama kibernetinio reagavimo komanda

2024-10-23 09:51
BNS inf.

Per Moldovoje vykusius prezidento rinkimus buvo aktyvuota Lietuvos vadovaujama kibernetinio greitojo reagavimo komanda, trečiadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Scanpix nuotr.

Lietuvos vadovaujama Europos Sąjungos (ES) kibernetinio greitojo reagavimo komanda (angl. CRRT) Moldovoje turėjo užtikrinti kibernetinį saugumą per prezidento rinkimus ir referendumo dėl šalies orientavimosi į Europos Sąjungą ES.

Tai buvo trečioji ir didžiausia CRRT misija Moldovoje, prie jos prisidėjo aštuonios ES šalys narės.

Susipažinusi su IT infrastruktūra, CRRT komanda su kolegomis iš Moldovos atliko vyriausybinių tinklų pažeidžiamumo, techninės įrangos bei nesankcionuotų įsiskverbimų vertinimą ir bendrą kibernetinio saugumo situacijos stebėseną balsavimo proceso metu.

CRRT buvo dislokuota gavus Moldovos informacinių technologijų ir kibernetinio saugumo tarnybos prašymą.

Misijoje Kišiniove taip pat dalyvavo kibernetinio saugumo ekspertai iš Austrijos, Belgijos, Kroatijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų bei Rumunijos.

Anot Krašto apsaugos ministerijos, Lietuvos nuo 2018 metų vadovaujamas ES Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo (angl. PESCO) projektas „Kibernetinės greitojo reagavimo pajėgos ir tarpusavio parama kibernetinio saugumo srityje“ yra vienas iš sėkmingiausių iš daugiau nei 60 PESCO iniciatyvų.

Projekto pagrindinis tikslas – užkirsti kelią kibernetinėms atakoms ir reaguoti į kibernetinius incidentus ES valstybėse narėse, ES institucijose, ES bendros saugumo ir gynybos politikos karinėse misijose ir operacijose bei teikti paramą partneriams.

CRRT projekte šiuo metu dalyvauja 11 ES valstybių: Austrija, Belgija, Danija, Estija, Kroatija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Nyderlandai, Rumunija ir Slovėnija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų