Pereiti į pagrindinį turinį

R.Juknevičienė diskutavo su įtakinga JAV kariške

2009-07-01 19:27
R.Juknevičienė diskutavo su įtakinga JAV kariške R.Juknevičienė diskutavo su įtakinga JAV kariške R.Juknevičienė diskutavo su įtakinga JAV kariške R.Juknevičienė diskutavo su įtakinga JAV kariške R.Juknevičienė diskutavo su įtakinga JAV kariške

Trečiadienį krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė susitiko su Jungtinių Amerikos Valstijų Pensilvanijos valstijos Nacionalinės gvardijos vade gen. mjr. Jessica L.Wright, kurios vadovaujama delegacija lankosi Lietuvoje su oficialiu vizitu. Susitikimo metu buvo aptartas galimas bendradarbiavimo plėtojimas Afganistane, kur lietuviai tarnauja Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje, kalbėtasi apie tolimesnes partnerystės gaires ir dvišalio bendradarbiavimo aktualijas.

R.Juknevičienė padėkojo Pensilvanijos nacionalinės gvardijos vadei už nuoširdų ir ilgametį karinį bendradarbiavimą, kuris buvo labai naudingas kuriant Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgas (KASP), tobulinant savanorių pritraukimo sistemą. Ministrė atkreipė dėmesį, kad nuo liepos 1 d. Lietuvos kariuomenėje nebelieka šauktinių ir artimiausiu laiku teks spręsti daug naujų klausimų susijusių su tik profesiniu pagrindu organizuojama karine tarnyba, taip pat reikės sukurti ir pradėti įgyvendinti šalies piliečių rengimo krašto gynybai koncepciją, t. y. parengti rezervo rengimo ir mobilizacijos strategiją. R.Juknevičienė sakė, kad Pensilvanijos nacionalinės gvardijos patirtis šioje srityje ir praktiniai patarimai galėtų būti labai naudingi ir reikalingi Lietuvos kariuomenei.

Gen. mjr. J.L.Wright, pasveikinusi krašto apsaugos ministrę su artėjančia Lietuvos valstybės diena ir Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio švente, sakė, kad sėkmingas dvišalis bendradarbiavimas tęsiasi jau šešiolika metų ir ji tikisi, kad šio vizito metu galėtų gimti nauja tolesnio bendradarbiavimo vizija.

Generolė kalbėjo, kad Pensilvanijos nacionalinė gvardija yra pasirengusi suaktyvinti savo veiklą Lietuvoje, tačiau tam reikėtų ilgalaikės bendradarbiavimo vizijos, konkrečių planų ir susitarimų. Gen. mjr. J. L. Wright sakė, kad ateityje būtų galima plėtoti Lietuvos ir Pensilvanijos bendradarbiavimo kryptis tiek karinėje, tiek civilinėje, kultūrinėje srityse. Gvardiečiai yra pasirengę aktyviau dalyvauti bendrose pratybose su Lietuvos kariais.

Krašto apsaugos ministrė sakė, kad Lietuva šio metu yra pasirinkusi dalyvavimo tarptautinėse operacijose prioritetus, todėl praeitą savaitę Lietuvos kariai baigė misiją Kosove ir visas dėmesys bus skiriamas Afganistanui. Tuo pačiu Lietuva tikisi sulaukti tarptautinės bendruomenės dėmesio įgyvendinant civilinius Goro provincijos atkūrimo projektus. JAV generolė sakė, kad Pensilvanijos nacionalinė gvardija galėtų prisidėti prie Afganistano Goro provincijos policijos rengimo ir padidinti savo karių skaičių Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje (PAG). Šiuo metu du Pensilvanijos nacionalinės gvardijos logistikos specialistai tarnauja Goro PAG-9 Afganistane.

Po oficialaus susitikimo krašto apsaugos ministrė dėkodama už tvirtų dvišalių ryšių puoselėjimą gen. mjr. J. L. Wright įteikė Krašto apsaugos sistemos medalį „Už nuopelnus“.

Gen mjr J.L.Wright Lietuvoje lankosi jau trečią kartą.

Viena iš pagrindinių bendradarbiavimo tarp Lietuvos kariuomenės ir Pensilvanijos Nacionalinės gvardijos (PNG) programų „Kariai - kariams“ (Military to Military) startavo 1993 m. Glaudus bendradarbiavimas vyksta tarp KASP ir PNG, taip pat tarp Puskarininkių mokyklos ir PNG Liktinių akademijos. Pensilvanijos Nacionalinės gvardijos rengia kursus KASP žvalgams, Lietuvos kariai dalyvauja pratybose JAV, o amerikiečiai siunčia savo instruktorius-stebėtojus į pratybas Lietuvoje.

Pensilvanijos nacionalinę gvardiją sudaro sausumos kariuomenė ir oro pajėgos. Tai didžiausia JAV nacionalinė gvardija. Nacionalinės gvardijos vienetai yra specialiai apmokyti ir integruoti į aktyviąją JAV kariuomenę. Jie gali būti mobilizuoti tarnybai karo metu ar bet kuriuo kitu atveju paskelbus JAV politinei vadovybei, kad papildytų reguliariąsias pajėgas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų