Pereiti į pagrindinį turinį

R.Palaitis atsistatydina, LiCS tikriausiai liks koalicijoje

2012-03-20 12:05
R.Palaitis atsistatydina, LiCS tikriausiai liks koalicijoje R.Palaitis atsistatydina, LiCS tikriausiai liks koalicijoje R.Palaitis atsistatydina, LiCS tikriausiai liks koalicijoje R.Palaitis atsistatydina, LiCS tikriausiai liks koalicijoje R.Palaitis atsistatydina, LiCS tikriausiai liks koalicijoje R.Palaitis atsistatydina, LiCS tikriausiai liks koalicijoje R.Palaitis atsistatydina, LiCS tikriausiai liks koalicijoje R.Palaitis atsistatydina, LiCS tikriausiai liks koalicijoje R.Palaitis atsistatydina, LiCS tikriausiai liks koalicijoje R.Palaitis atsistatydina, LiCS tikriausiai liks koalicijoje R.Palaitis atsistatydina, LiCS tikriausiai liks koalicijoje

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) deleguotas vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis pranešė apie savo atsistatydinimą.

Tai leidžia valdančiajai koalicijai svarstyti galimybę išlikti tokiame formate, kokiame ji dirbo ir iki šiol – su liberalcentristais.

Dėl tokio kompromiso susitarta pirmadienį popiet Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva surengtame jos susitikime su premjeru Andriumi Kubiliumi, LiCS pirmininku Algiu Čapliku ir pačiu R.Palaičiu.

Kalbėjosi valandą

Po valandą trukusio susitikimo Prezidentė pranešė, kad basivaidijantiems valdančiosios koalicijos partneriams konservatoriams ir liberalcentristams jos kabinete pavyko rasti kompromisą. D.Grybauskaitė pareiškė tikinti, kad abi konflikto pusės jo laikysis. A.Kubilius ir A.Čaplikas leido suprasti, kad taika tarp šių dviejų partijų yra įmanoma.

„Besiklostančioje politinėje situacijoje prieš savaitę pasiūliau koalicijai ir toliau dirbti Lietuvai. Sakiau, kad ji gali ir turi dirbti. Deja, per savaitę nepavyko jiems susitarti. Todėl pakviečiau pasikalbėti abiejų partijų vadovus. Noriu tikėti, kad pokalbio metu radome kompromisą, kaip ir turi būti bet kurioje demokratinėje valstybėje susiklosčius politinei krizei“, - sakė D.Grybauskaitė žurnalistams.

„Tikiuosi, abi pusės laikysis to kompromiso. Nuolaidų turėjo padaryti abi pusės. Ir jų padarė“, - pridūrė ji.

Prezidentė informavo, kad susitarta, jog Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų, dėl kurių atleidimo ir kilo konservatorių nesutarimai su libewralcentristais, „grąžinimas į darbą gali vykti tik teisinėmis, o ne politinėmis priemonėmis“.

Be to, sutarta pertvarkyti FNTT. Dėl to ja artimiausiu metu turės apsispręsti Vyriausybė ir Seimas.

Pripažino, kad nuomonės skiriasi

Pasak Prezidentės, prieš savaitę ji netenkino premjero teikimo atstatydinti R.Palaitį todėl, kad vidaus reikalų ministras, atleisdamas FNTT vadovus, laikėsi įstatymo reikalavimų. Valstybės vadovė pripažino, kad šiuo atveju jos ir premjero nuomonės skiriasi. A.Kubilius nuolat kartoja, kad FNTT vadovai buvo esą atleisti neteisėtai ir neteisingai.

D.Grybauskaitė pranešė, kad susitikime susitarta, jog ministras R.Palaitis, siekdamas politinio stabilumo valstybėje, „pats priims ir praneš sprendimą dėl savo tolimesnio darbo“. „Kompromisas galėjo būti padarytas tik tuo atveju, jeigu pats ministras, matydamas įtampas koalicijoje, apsispręstų pasitraukti iš pozicijos. Tokį apsisprendimą ministras patvirtins pats. Taigi tik jo paties noru toks apsisprendimas gali įvykti“, - sakė Prezidentė.

Ministras tuojau pat pareiškė žurnalistams, kad jo asmuo neturi trukdyti koalicijos darbui, todėl „suprasdamas atsakomybę“, jis pažadėjo artimiausiu metu pateikti premjerui ir Prezidentei atsistatydinimo pareiškimą.

„Turint tokius kompromisus ant stalo, tikiuosi, kad partneriai susilaikys nuo priešrinkiminių susistumdymų. Tikiuosi, šio pasiekto susitarimo laikysis koalicijos partneriai ir prie to nebereikės grįžti“, - pridūrė valstybės vadovė.

R.Palaitis dar pakartojo manąs, kad laikėsi teisės reikalavimų, kai prieš mėnesį priėmė sprendimus dėl FNTT vadovų atleidimo.

Įvertino pozityviai

A.Kubilius pranešė pozityviai vertinąs pas Prezidentę pasiektą kompromisą, taip pat R.Palaičio pareiškimą apie atsistatydinimą, nors ir pažymėjo, kad toks sprendimas galėjo būti padarytas anksčiau.

„Tai leidžia svarstyti koalicijai apie savo tolimesnį darbą“, - pastebėjo jis.

Pasak premjero, Vyriausybė ir Seimas netrukus svarstys FNTT pertvarkos reikalus, kurie, jo nuomone, ateityje leis nagrinėti klausimus ir dėl šios tarnybos vadovybės. A.Kubilius teigė, kad be kita ko artimiausiu metu bus „ieškoma atitinkamų sprendimų dėl R.Palaičio atleistųjų FNTT vadovų moralinio ir profesinio statuso“.

A.Čaplikas sakė, kad liberalcentristai gerbia savo deleguoto vidaus reikalų ministro R.Palaičio sprendimą atsistatydinti pačiam, nors ir pritaria jo pareiškimams, jog FNTT vadovai buvo atleisti teisėtai.

Nesutarimai kilo dėl FNTT vadovų atleidimo

Savaitgalį valdančiosios koalicijos partneriai derėjosi dėl galimybės dirbti kartu, tačiau liberalcentristams atsisakius atšaukti savo vidaus reikalų ministrą, Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis, vėliau ir ministras pirmininkas A.Kubilius konstatavo, kad koalicija de facto nebeegzistuoja.

Valdantieji konservatoriai ir Liberalų sąjūdis prakalbo apie mažumos Vyriausybės formavimą pasitelkus opozicinės Darbo partijos paramą.

Tačiau po Prezidentūroje pirmadienį popiet pasiekto kompromiso tokio žingsnio tikriausiai nebeprireiks.

R.Palaičiui atsistatydinus liberalcentristai turėtų deleguoti į Vidaus reikalų ministerijos vadovus naują kandidatą. Tarp realiausių yra įvardijamas vidaus reikalų ministru 2007-2008 metais jau buvęs Regimantas Čiupaila.

Anksčiau D.Grybauskaitė yra atsisakiusi patenkinti premjero siūlymą atleisti vidaus reikalų ministrą R.Palaitį. Savo sprendimą ji motyvavo tuo, kad nenori dalyvauti priešrinkiminiuose koalicijos partnerių apsistumdymuose.

Įtampa tarp koalicijos partnerių kilo vidaus reikalų ministrui atleidus du FNTT vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą. Šiuos pareigūnus ginti ėmėsi konservatoriai, iškėlę liberalcentristams ultimatumą – atstatydinti R.Palaitį, reorganizuoti FNTT, stabdyti konkursą į FNTT direktoriaus pareigas bei grąžinti V.Gailių ir V.Giržadą į darbą.

Liberalcentristai sutiko tik reorganizuoti FNTT, todėl koalicijos partneriams nepasiekus sutarimo buvo konstatuotas koalicijos žlugimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų