Pereiti į pagrindinį turinį

R.Šalaševičiūtė: komendanto valanda nepilnamečiams - reikalinga

2009-04-27 21:24
R.Šalaševičiūtė: komendanto valanda nepilnamečiams - reikalinga
R.Šalaševičiūtė: komendanto valanda nepilnamečiams - reikalinga / Mindaugo Ažušilio nuotr. R.Šimašius ir R.Šalaševičiūtė pristatė vaikų nusikalstamumo statistiką

Per pirmąjį šių metų ketvirtį nepilnamečių nusikalstamumas išaugo 5,6 procentais, lyginant su aštuoneriais paskutiniais metais. Tokius skaičius pirmadienį pateikė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė. Nežiūrint į tai, griežtinti bausmių jauniesiems nusikaltėliams nežadama.

R.Šalaševičiūtės teigimu, įtakos vaikų nusikalstamumui turi ir pasikeitusi Lietuvos ekonominė padėtis. „Vaikai nelanko mokyklų, jie taip reaguoja į pokyčius visuomenėje ir į tai, kas vyksta jų šeimose“, - „Vilniaus dienai“ sakė R.Šalaševičiūtė.

Pastebėta, kad vaikai daugiau įvykdo vagysčių ir su narkotikais susijusių nusikaltimų, tačiau sumažėjo tyčinių nužudymų atvejų. „Jei vidutiniškai per metus nepilnamečiai įvykdydavo 25 tyčinius nužudymus, šiemet jų registruoti tik penki”, – kalbėjo teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Pasak ministro, Europos kontekste Lietuva pagal nepilnamečių nusikalstamumą nėra nei lyderė, nei autsaiderė. „Mes esame kažkur per vidurį“, - sakė jis.

Iki rugsėjo 1 dienos Teisingumo ministerija Vyriausybei turi pateikti savo išvadas dėl galimo bausmių didinimo nepilnamečiams. Vakar Teisingumo ministerijoje vykusioje apskrito stalo diskusijoje atsakymo į šį klausimą taip ir nerasta. „Kalbėjomės, ar asmenims iki 14 metų turėtų būti išplėstas padaromų nusikaltimų ir atitinkamų sankcijų už tai sąrašas. Kalbėta apie komendanto valandos įvedimo galimybes, bet šiems siūlymams nebuvo pritarta“, – teigė R.Šimašius.

R.Šalaševičiūtės teigimu, bausti vaikų grieščiau gal ir nereikėtų, tačiau įvesti Šeimos komendanto valandas būtų patartina. „Mūsų parengta darbo grupė ties šiuo klausimu dirbo dvejus metus. Klausėme tėvų, vaikų, kitų socialinių grupių atstovų, ar jie norėtų, jog būtų apribota vaiko teisė laisvai judėti tamsiu paros metu. Net 86 proc. apklaustųjų pasisakė už tokios valandos įvedimą, tačiau labiausiai jam pasipriešino Moksleivių parlamentas“, - kalbėjo vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų