Pereiti į pagrindinį turinį

R.Šalaševičiūtė ragina neatsisakyti „mamadienių“

2009-04-24 16:00
R.Šalaševičiūtė ragina neatsisakyti „mamadienių“
R.Šalaševičiūtė ragina neatsisakyti „mamadienių“ / Diena Media arch. nuotr.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė skatina darbdavius ir sunkmečiu suteikti dirbantiems tėvams laisvų dienų.

Mažai darbdavių žino, kad darbuotojams, auginantiems du ir daugiau vaikų, privaloma suteikti papildomas laisvas dienas. Tai numatyta Darbo kodekse. Pagal darbo kodeksą, laisvomis dienomis gali naudotis ir mamos, ir tėveliai.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierės R. Šalaševičiūtės duomenimis, padidėjus nedarbui šalyje, darbdaviai nėra linkę darbuotojams, auginantiems mažamečius vaikus, suteikti laisvų dienų.

Dalis jaunų tėvų nedrįsta užsiminti darbdaviams apie įstatymais numatytas lengvatas, todėl naudotis papildoma galimybe pabūti su vaikais mūsų šalyje nėra įprasta.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė skatina darbdavius pačius informuoti savo darbuotojus ir skatinti jų buvimą su vaikais.

Pagal Darbo kodeksą, darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę.

Auginantiems tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų – dvi dienos per mėnesį arba atitinkamai sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierės išplatintame pranešime primena, kad Lietuvoje daryti tyrimai rodo, kad mūsų šalyje tėvai nepakankamai skiria dėmesio savo vaikams, tik maždaug po 7 minutes per dieną. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl mažieji šalies piliečiai jaučiasi nelaimingiausi Europoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų