Pereiti į pagrindinį turinį

Rūdninkuose liejosi migrantų nepasitenkinimas: oro sąlygos – kaip žiemą

2021-08-07 18:04
DMN inf.

Penktadienį oro temperatūra Rūdninkuose buvo 13 laipsnių šilumos, o Irake, iš kurio atvyko daugelis čia esančių migrantų, – karštis siekia 50 laipsnių. Nuo pat ryto lijo ir buvo matyti, kad dalis migrantų neprisitaikę lietuviškam orui – kai kurie vaikščiojo su šortais, marškinėliais, basomis kojomis, praneša LNK žinios.

Stop kadras / Redakcijos montažas

„Labai blogai, naktį labai šalta – pusė žmonių serga, labai šalta – ypač naktimis“, – sakė kalbintas migrantas.

Šiandienos orą migrantai jau vadina žiema. „Neturiu striukės, neturiu jokių drabužių žiemai – tik vasarai“, – piktinosi dar vienas migrantas.

„Blogos čia sąlygos, visur šlapia, kiekvieną vakarą negalime miegoti. Turime didelę problemą – oras pas jus labai šaltas“, – pridūrė kitas.

Irake, Afrikos šalyse, žiemos panašios ir būna. Oro temperatūra žemiau dešimties laipsnių retai krenta.

„Neturiu daugiau drabužių. Turiu pinigų, galėčiau nusipirkti, bet jie neišleidžia apsipirkti“, – piktinosi dar vienas migrantas.

Beje, pokalbiai su migrantais – pagal ne kartą matytą schemą: daugelis kalbėti nesutinka, o tie, kurie sutinka, bėdas pasakoja prižiūrimi savo lyderių. 

Migrantai sakė turintys maudytis po purvinu vandeniu, anksčiau esą tokį turėjo ir gerti, bet kol vieni kilnoja nešvarų vandenį, kiti nešasi jiems atvežtą švarų. Artėjant rudeniui ir žiemai Medininkuose statomi moduliniai konteineriai, bet juose netrukus apsigyvens moterys su vaikais. Nelegalai vyrai liks palapinėse.

„Tikiuosi, kad pažeidžiamos grupės, tai yra moterys, vaikai, tikrai galėtų kaip galima greičiau būti ten apgyvendinti“, – sakė Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Kad Rūdninkų stovyklos migrantai sunkiai pakelia lietuviškus orus, jau pastebėjo medikai – jie čia dažni svečiai.

„Be abejo, jie skundžiasi, kad yra pakilusi temperatūra, o taip dažniausiai būna dėl klimato, kadangi jiems šalta, nepatogu“, – pasakojo Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Zdislavas Skvarciany.

Šiuo metu Vilniaus regione jau dešimtadalis visų iškvietimų – būtent į migrantų stovyklas. Anot ministrės, nemaža dalis skundų nepagrįsti.

„Nes gali būti ir manipuliacijų – kas dažnai nutinka, kaip mes matome, kai bandoma pavaizduoti tam tikras ligas, bet būna ir tikrai rimtų situacijų, kai tikrai reikia suteikti privalomas medicinines paslaugas“, – akcentavo A. Bilotaitė.

Anot Vilniaus GMPS vadovo, gaunami iškvietimai į migrantų stovyklas dar neparodo, kiek reikia skirti pajėgumų – kai greitoji medicinos pagalba atvyksta padėti vienam migrantui, ima skųstis ir kiti. Esą ketvirtadienį greitosios medicinos pagalbos ekipažas darbavosi nuo ryto iki vakaro. Medikai sako stovyklose jaučiantys stresą.

„Kalbos barjeras, apžiūrėjimas – tai tikrai užtrunka tam tikrą laiką. Ir fizinių, ir moralinių, psichologinių problemų iš mūsų pusės taip pat yra“, – neslėpė Z. Skvarciany.

Per poros mėnesių antplūdį yra ir Lietuvoje pagimdžiusių nelegalių. Svarstoma ateityje įrengti stacionarius medikų punktus stovyklose, kad nebereikėtų važiuoti greitosios medicinos pagalbai.

„Tie dalykai yra numatyti, bet šiuo metu, šiame etape, kai mes turime tokius, sakyčiau, laikinus sprendimus, tai stengiamės naudoti tuos resursus, kuriuos turime“, – aiškino Vidaus reikalų ministrė.

Po gausaus lietaus pirmadienį Rūdninkų migrantai buvo sukėlę neramumus – piktinosi, kad sušlapo palapinės, nors, anot ministerijos, palapinės liko sausos, tik kai kurios nuo lietaus vandens svorio įdubo. Migrantai kelioms valandoms buvo blokavę stovyklos įvažiavimą, neklausė pareigūnų. Tvarka sugrąžinta panaudojus ašarines dujas.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų