Ruošiamasi priimti ukrainiečius: jau yra 11 tūkst. apgyvendinimo vietų, galėtų dirbti

Lietuvai ruošiantis priimti pabėgėlius iš Ukrainos, jau yra užtikrinta 11 tūkst. apgyvendinimo vietų savivaldybėse, jiems būtų leidžiama iškart įsidarbinti, penktadienį per Seimo Žmogaus teisių komiteto posėdį informavo ministerijų atstovai.

Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas teigė, kad skaičiai dėl galimybių priimti ukrainiečius nuolat keičiasi, o šiuo metu jau yra 11 tūkst. apgyvendinimo vietų savivaldybėse, neskaičiuojant pilietinių iniciatyvų, kai žmonės siūlo savo butus ir kitas turimas gyvenamas patalpas.

„Skaičiai keičiasi kas dieną, šiuo metu yra apie 11 tūkst. apgyvendinimo vietų pasiūlyta, jūs turėtumėte suprasti, kad tai yra įvairūs pastatai, ir buvusios mokyklos ir bendrabučiai. Kai kurio savivaldybės atskyrė geresnes patalpas ir antriniu numeriu naudojamas patalpas. (...) Tą skaičių 11 tūkst. esame užsitikrinę, dar viena galimybė – pilietinė iniciatyva, yra pasiūlyta ir paprašyta gyventojų deklaruoti ir pranešti apie patalpas“, – kalbėjo viceministras.

Pasak V. Dmitrijevo, planuojama, kad pabėgėliai atvyktų per sieną su Lenkija, pasienyje jau yra įrengti du pasitikimo punktai Lazdijų rajone ir Kalvarijos savivaldybėje, ten budi šauliai ir pasieniečiai.

Toliau pabėgėliai būtų siunčiami į du registracijos centrus Alytuje, kur iki trijų parų būtų suteikiama laikina nakvynė, maitinimas, o vėliau žmonės paskirstomi po savivaldybių pasiūlytas apgyvendinimo vietas.

„Tose patalpose Alytuje mes planuotume atlikti migracijos procedūras, jei reikės, toj vietoj būtų laikina nakvynė iki trijų parų, su aprūpinimu maistu“, – informavo viceministras.

Jis patvirtino, kad kol kas žinių apie atvykusius iš Ukrainos pabėgėlius nėra, bet gali būti, kad žmonės, patys atvažiavę savarankiškai, apsistojo pas gimines ar pažįstamus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kanclerė Ana Selčinskienė teigė, kad visų pirma institucijos rūpintųsi atvykėlių apnakvindinimu ir pamaitinimu, tam iš valstybės rezervo kitą savaitę bus skiriama lėšų 10 tūkst. ukrainiečių priimti.

„Kalbant apie galimybę dirbti, Vidaus reikalų ministerija informavo, kad pasirašys vizų išdavimo tvarką, kur būtų numatyta, kad žmonės atvykę pagal bevizį režimą galėtų pradėti nuo pirmos dienos dirbti, Užimtumo tarnyba dirba su savivaldybėmis, darbdaviais“, – informavo kanclerė.

Rusija ketvirtadienį keliomis kryptimis pradėjo invaziją į Ukrainą, anksčiau šią savaitę Maskva pripažino separatistinių regionų Ukrainos rytuose nepriklausomybę.

Penktadienį pradėtas atakuoti Kijevas.


Šiame straipsnyje: karo pabėgėliaiprieglobstiskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių