Pereiti į pagrindinį turinį

Ruošiasi antrai COVID-19 bangai: siūlo pertvarkyti ekstremalių situacijų valdymą

2020-09-30 12:26

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė siūlo pertvarkyti ekstremalių situacijų valdymą, ruošiantis antrai COVID-19 bangai.

Pixabay nuotr.

Ministrė trečiadienį ministrų pasitarime pristatė pataisas, kuriomis siūlo visus civilinės saugos klausimus konsoliduoti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente (PAGD).

PAGD pavadinimas būtų keičiamas į Civilinės ir priešgaisrinės saugos departamentą, viduje esamų struktūrų pagrindu steigiama Civilinės saugos tarnyba.

Taip pat būtų atsisakoma šiuo metu veikiančių kitų struktūrų – Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos ir Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro.

„Pateikti Vyriausybei įstatymų projektai yra itin aktualūs ekstremaliosios situacijos metu, kai reikalingi skubūs sprendimai, o jų nepriėmimas keltų grėsmę visuomenei“, – sako ministrė R. Tamašunienė.

Pateikti Vyriausybei įstatymų projektai yra itin aktualūs ekstremaliosios situacijos metu, kai reikalingi skubūs sprendimai, o jų nepriėmimas keltų grėsmę visuomenei.

Anot jos, šiandieninė situacija yra būtent tokia, tad, siekiant tinkamai pasirengti antrajai COVID-19 bangai, būtina priimti sprendimus dėl civilinės saugos sistemos efektyvesnio veikimo.

Ministerija pranešime įvardija tokius sistemos trūkumus: pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms mechanizmas yra sudėtingas ir lėtai veikiantis, nėra vienos atsakingos institucijos, neaišku dėl jų vykdymo, kai kelių institucijų kompetencijos persidengia.

„Šias problemas siūlome spręsti stiprinant Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą ir konsoliduojant bei centralizuojant civilinės saugos kompetencijas vienoje institucijoje, atsisakant Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos ir Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro kaip perteklinių grandžių“, – teigia ministrė R. Tamašunienė.

Teikiamų įstatymų projektų nuostatose numatyta, kad Civilinės ir priešgaisrinės saugos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos vadovaus valstybės ir savivaldybių institucijų pasirengimui ekstremaliosioms situacijoms, jų prevencijai.

Taip pat departamentas organizuos ir koordinuos ekstremaliųjų situacijų likvidavimą, padarinių šalinimą bei gyventojų evakavimą. Departamento sprendimai bus privalomi visiems subjektams ir pasirengimo, ir ekstremaliųjų situacijų metu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų