Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija stabdo susitarimą dėl informacijos apie ginkluotę Karaliaučiuje teikimo

2014-05-05 14:45
AFP nuotr.

Rusija vienašališkai stabdo susitarimą su Lietuva dėl informacijos apie ginkluotę Karaliaučiaus srityje teikimo, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Kaip informavo KAM Viešųjų ryšių departamentas, Rusija ministerijai atsiuntė notą, kuria informuojama, kad Rusija vienašališkai sustabdo 2001 metais pasirašyto dvišalio Lietuvos ir Rusijos susitarimo dėl papildomų pasitikėjimą ir saugumą stiprinančių priemonių galiojimą.

„Matyt, po jų veiksmų Ukrainoje, po jų agresijos Ukrainoje nenori net pasilikti tokio įsipareigojimo - informacijos keitimosi, kas vyksta, todėl parašė tą notą“, - BNS sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

KAM teigimu, susitarimas numatė, kad šalys keisis informacija apie savo karines pajėgas ir apsikeis abipusėmis karinėmis inspekcijomis.

„Informacijos apsikeitimui buvo sutarta naudoti Įprastinės ginkluotės Europoje sutarties (CFE), prie kurios Lietuva nėra prisijungusi, formatą, o inspekcijas vykdyti pagal Vienos dokumento sąlygas. Iš Rusijos pusės šis susitarimas buvo taikomas jos pajėgoms Karaliaučiuje. 2007 metais Rusijai paskelbus apie moratoriumą CFE sutarčiai, ji nustojo teikti informaciją, tačiau abipusis inspektavimas buvo tęsiamas“, - informavo KAM.

Kaip teigiama ministerijos pranešime, Lietuva laikėsi visų šio susitarimo sąlygų ir nesuteikė jokio preteksto tokiam Rusijos veiksmui.

„Šis Rusijos veiksmas rodo Rusijos nenorą užtikrinti tarpusavio pasitikėjimą ir gali būti laikomas dar vienu žingsniu į tarpusavio pasitikėjimo ir saugumo  sistemos Europoje griovimą“, - rašoma KAM pranešime.

J.Oleko teigimu, pasikeitimas karine informacija tarp Lietuvos ir Rusijos nebuvo labai dažnas.

„(susitarimo sustabdymas - BNS) labai didelės įtakos neturės, labai didelių paslapčių mes čia nesidalydavome“, - sakė ministras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų