Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijos ministras Lietuvoje buvo maloniai nustebintas

2009-05-15 13:57
Rusijos ministras Lietuvoje buvo maloniai nustebintas
Rusijos ministras Lietuvoje buvo maloniai nustebintas / URM nuotr.

Palangoje gegužės 14 dieną vykusiame dvišaliame Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinės komisijos (TVK) pirmininkų – Lietuvos užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko ir Rusijos transporto ministro Igorio Levitino susitikime aptartas Lietuvos ir Rusijos bendradarbiavimas energetikos, ekonomikos, teisės srityse.

Ministrai kalbėjosi ir apie rugsėjo mėnesį planuojamas TVK posėdis ir ketinami pasirašyti susitarimai, Lietuvos ir Rusijos verslo ir pasitikėjimo forumų veikla, kiti  aktualūs dvišalio bendradarbiavimo klausimai.  

Ministrai aptarė galimybes aktyviau bendradarbiauti, plėtojant Lietuvos ir Rusijos ryšius transporto ir energetikos srityse. Lietuvos užsienio reikalų ministras V.Ušackas pabrėžė, kad Lietuva suinteresuota gerais ir dalykiniais santykiais su Rusija, ir pakvietė Rusiją aktyviau dalyvauti transporto koridoriaus Rytai – Vakarai projekte.

Lietuvos pajūryje viešintis Rusijos transporto ministras Igoris Levitinas teigė esąs maloniai nustebintas, kad Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje (URM) pasikeitė intonacijos Rusijos atžvilgiu.

Paklaustas, ar tokie pasikeitimai gali tapti postūmiu spręsti sudėtingesnius, ne tik pragmatiškus dvišalius Lietuvos ir Rusijos klausimus, I.Levitinas žurnalistams penktadienį sakė: „Aš būtent tai ir turėjau omenyje".

Pasak jo, per ketvirtadienį įvykusias derybas Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas jį maloniai nustebino, o pasiūlymai, kuriuos jis pateikė, ir atviras pokalbis rodo, jog galima padidinti politinio lygio pasitikėjimą tarp Vilniaus ir Maskvos.

Lietuvos ir Rusijos TVK pirmininkai V.Ušackas ir I.Levitinas apsikeitė notomis dėl Lietuvos Vyriausybės ir Rusijos Vyriausybės susitarimo dėl laivybos Kuršių mariose bei Lietuvos ir Rusijos  Kaliningrado srities vandenų keliais ratifikavimo. Apsikeitus notomis susitarimas pradeda galioti.

Ministrai susitikime daug dėmesio skyrė sienos demarkavimo ir pasienio infrastruktūros plėtros klausimams. Tarėsi, kaip tobulinti pasienio regionų bendradarbiavimą, plėtoti verslo, turizmo, žmoniškuosius ryšius su Kaliningrado sritimi. Ministras V.Ušackas pasiūlė surengti konsultacijas dėl bendros pasų patikros galimybių Nidos pasienio punkte. 

Susitikime ministrai kalbėjo apie pasirengimą šių metų rudenį Lietuvoje vyksiančiam TVK posėdžiui, kurio metu ketinama spręsti aktualius, tarp jų ir probleminius, dvišalio bendradarbiavimo klausimus. Būsimo TVK posėdžio metu numatoma pasirašyti kelis susitarimus: dėl Lietuvos ir Rusijos Kaliningrado srities pasienio gyventojų kelionių, dėl bendradarbiavimo kovoje su Baltijos jūros užterštumu, dėl bendradarbiavimo standartizacijos, metrologijos ir atitikties įvertinimo srityse. Ministras V.Ušackas taip pat pasiūlė pasirašyti dvišalį Lietuvos ir Rusijos susitarimą, skatinantį abiejų šalių ūkio subjektų bendradarbiavimą aviacijos paslaugų srityje.

Ministrai sutarė siekti, kad ekonominis sunkmetis kuo mažiau paveiktų Lietuvos ir Rusijos ekonominius ryšius ir verslo sluoksnių galimybes sėkmingai bendradarbiauti. Sutarta rudenį vykstant TVK posėdžiui surengti ir Lietuvos ir Rusijos verslo forumą, kuris suteiks naują impulsą dvišalių ekonominių ryšių plėtrai. Bendradarbiavimą verslo srityje paskatins ir birželio mėnesį Lietuvos ir Rusijos verslininkų bendrai Vilniuje rengiama konferencija „Lietuvos ir Rusijos ekonominio bendradarbiavimo plėtra ir iššūkiai pasaulinių finansinių ir ekonominių pokyčių akivaizdoje“.

Rusija yra viena svarbiausių Lietuvos užsienio prekybos partnerių. Lietuvos eksportas į šią šalį 2008 metais išaugo 37.8 proc. ir pasiekė 8.9 mlrd. litų. Lietuvos importas atitinkamai padidėjo 97.2 procentais, iki 21.9 mlrd litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų