S. Muravjovas: lobistų veiklos reguliavimas neturėtų siekti pričiupti kiekvieną žmogų

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovo Sergejaus Muravjovo teigimu, naujos Lobistinės veiklos įstatymo pataisos neturėtų būti skirtos politikų sekimui.

Pasak jo, politikams deklaruoti reikėtų tuos susitikimus, kurių metu yra siūlomas konkretus įstatymo projektas, o Lobistinės veiklos įstatymo pataisų tikslas apskritai turėtų būti padėti visuomenei suprasti, ar politikai priima pagrįstus sprendimus.

„Mano akimis, Lobistinės veiklos įstatymas arba bet koks lobistinės veiklos reguliavimas neturėtų siekti pagauti ar pričiupti kiekvieną žmogų. Jis turėtų išskaidrinti veikimo lauką. Būtent dėl to džiaugiuosi, kad atsirado mažareikšmiškumo kriterijus, yra aišku, kad neturi būti iškart baudžiami žmonės. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) turėtų skambinti ir paraginti deklaruoti arba pranešti apie kažkokį susitikimą“, – ketvirtadienį apsilankęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje sakė S. Muravjovas.

Mano akimis, Lobistinės veiklos įstatymas arba bet koks lobistinės veiklos reguliavimas neturėtų siekti pagauti ar pričiupti kiekvieną žmogų. Jis turėtų išskaidrinti veikimo lauką.

Jo teigimu, kryžminimo principas paskatintų spręsti tarpusavyje, kurį susitikimą reikėtų deklaruoti.

„Kryžminimas, kurį mes šiuo metu siūlome, (...) yra iš elgsenos perspektyvos tas kelias, kuris padėtų sukurti pakankamai paskatų žmonėms kalbėtis ir tarpusavyje spręsti, kokį susitikimą vis dėlto reikėtų deklaruoti. Iš principo bet koks reguliavimas neturėtų būti skirtas sekimui arba gaudymui. (...) Man atrodo, kad kalbame apie reputacines ir kitas rizikas, kurias jūs patys kuo puikiausia gebate valdyti ir jums spręsti, ar esate pasiruošę ir norėtumėte skirti daugiau laiko skaidrumui, kuris skatina pasitikėjimą, didina aiškumą. Šio reguliavimo tikslas nėra pamatyti, kiek jūs susitikimų turite, bet padėti visuomenei suprasti, ar politikai ir valstybės tarnautojai priiminėja pagrįstus sprendimus ir ar buvo tartasi su įvairiausių grupių atstovais“, – teigė „Transparency International“ vadovas.

Pasak S. Muravjovo, lobistinės veiklos apibrėžimą reikėtų sukonkretinti ir susiaurinti.

„Mūsų pasiūlymas būtų skirti daugiau dėmesio normatyviniams teisės aktams ir kalbėti tik apie tuos susitikimus, kurių metu buvo siūlytas konkretus įstatymo projektas. Tai reiškia, kad reikėtų gairių, didesnio VTEK įsitraukimo“, – pažymėjo S. Muravjovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Kokie bepročiai priėmė lobistų įstatymą , tai KORUPCIJOS ĮTEISINIMAS ,, užsakovas sumoka lobistui , kad tas papirktų seimūnus ir tai pas mus teisėta , VALIO MŪSŲ SEIMŪNAMS , KAD TOKĮ SEIMĄ NUNEŠTŲ T O R N A D A S .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių