Šalčininkų rajone, Visagine kaupiasi nepanaudotos „AstraZeneca“ vakcinos

Šalčininkų rajone bei Visagine kaupiasi nepanaudotos „AstraZeneca“ vakcinos, savivaldybės ir toliau laukia centrinės valdžios veiksmų keičiant vakcinavimo tvarką.

„AstraZeneca“ vakcina kaip gulėjo, taip ir guli – 730 dozių. Labai daug ir mes nejudam“, – BNS antradienį sakė Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Josifas Rybakas.

Statistikos departamento duomenimis, pirmadienį rajone pirmąja doze paskiepyti vos trys žmonės, antrąja – 26.

Toks vakcinavimo tempas – lėčiausias šalyje.

Pasak administracijos direktoriaus, dauguma rajone gyvenančių senolių bijo vakcinuotis.

„Pas mus masė vyresnių nei 65 metų žmonių gyvena vienkiemiuose ir kaimuose, jie ten yra vieniši (...) Jie bijo pasekmių ir laukia pavasario, kol anūkai atvažiuos. Šiuo metu yra apie 50 proc. atsisakančiųjų“, – teigė vienas savivaldybės vadovų.

Jo teigimu, gyventojai kviečiami vakcinuotis be perstojo, taip pat yra galimybė ir patiems užregistruoti.

Jau yra formuojamos eilės, kur yra jaunesni nei 65 metų žmonės – ten yra norinčių. Jeigu būtų masinė vakcinacija, tai tada eitų ir „AstraZeneca“.

Savivaldybė ragina jaunesnius artimuosius padėti vyresniesiems tą padaryti.

„Skambinam non-stop. Mes paskelbėme el. paštą tiems, kurie norėtų patys užsiregistruoti, o taip skambina socialiniai darbuotojai, medikai ir seniūnai“, – kalbėjo J. Rybakas.

Anot jo, šiuo metu savivaldybė jau formuoja ir norinčių skiepytis jaunesnių žmonių sąrašus.

„Jau yra formuojamos eilės, kur yra jaunesni nei 65 metų žmonės – ten yra norinčių. Jeigu būtų masinė vakcinacija, tai tada eitų ir „AstraZeneca“, – sakė Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius.

Tačiau tam, kad būtų skiepijami jaunesni žmonės, reikia pakeisti vakcinavimo tvarką.

„Laukiame momento, kada bus leidimas – nenorime pažeisti bendros tvarkos (...). Laukiame, kol bus galima įjungti kitą prioritetinę grupę“, – teigė J. Rybakas.

Jis tvirtino, kad rajone panaudojamos visos „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinos.

S. Žiūros nuotr.

Visagine – nė vieno „AstraZeneca“ skiepo

Visagino savivaldybės meras Erlandas Galalaguzas BNS sakė, kad šiuo metu mieste naudojama tik „Pfizer“ vakcina, nepanaudota nė viena „AstraZeneca“ dozė – iš viso jų susikaupė per 800.

„Ne, kol kas nėra. Mes naudojame tiek, kiek gauname, „Pfizer“, panaudojame visus skiepus, kol kas „AstraZeneca“ neturime nė vieno panaudoto, nes yra tam tikri apribojimai, kad galime skiepyti tik tam tikras amžiaus grupes. Ir dar, techninis dalykas – viename buteliuke yra dešimt dozių, atidarius buteliuką, reikėtų visas paskiepyti. Dešimties grupės mes tiesiog neturime“, – aiškino meras. 

Statistikos departamento duomenimis, bent viena doze nuo COVID-19 paskiepytas 851 arba 4,7 proc. Visagino gyventojų, o nuo penktadienio nepanaudota nė vieno skiepo. Meras sako, kad „Pfizer“ vakcinų norintiems užtenka.

„Antras dalykas – tos žinutės, gaunamos iš žiniasklaidos, gal ir iš pažįstamų žmonių, kad yra tam tikrų simptomų po skiepo, žmonės apsisprendžia, matyt, laukia tiesiog „Pfizer“, – tvirtino E. Galaguzas.

Jis sako, kad savivaldybė ėmėsi ir informacinės kampanijos agituojant skiepytis, sukūrė videoklipą, kuriame pasisako šeimos gydytojai. Savivaldybė jau registruoja visus norinčius vakcinuotis, kadangi ankstesnės prioritetinės grupės vangiai rinkosi skiepus.

Meras tikino jau kreipęsis į Vyriausybę prašydamas leidimo laisviau spręsti, ką galima skiepyti.

„Esu parašęs raštą, kad tokiu atveju gal galėtumėme kalbėti apie laisvesnį disponavimą tomis vakcinomis savivaldybėje, jei taip atsitinka, kaip pas mus, kad turime „AstraZeneca“ vakcinų, ir yra jaunesnių žmonių, nei 65-eri, arba tie, kurie nepapuola į sąrašą, bet norėtų pasiskiepyti, kad galėtumėme patys priimti sprendimą“, – sakė jis.

Pasigenda informacijos rusų, lenkų kalbomis

Socialdemokratų atstovė Šalčininkų rajono taryboje Jolanta Butkevičienė BNS teigė pasigendanti reklaminių kampanijų nacionalinėse medijose rusų ir lenkų kalbomis.

Kai nėra vieno patikimo šaltinio, kai yra labai daug informacijos, tai žmonėms atsiranda baimių.

„Šalčininkus pasiekia labai ribota informacija, kuri nėra paruošta kita kalba kalbantiems žmonėms. Reikėtų reklaminės kampanijos tokios (...) Jeigu kalbėtume apie visus informacinius šaltinius, pagrindines televizijas“, – sakė J. Butkevičienė.

Ji taip pat svarsto, kad rajone vyresnius žmones nesiskiepyti gali skatinti jaunesni jų giminaičiai.

„Yra ta problema, kad vyresni žmonės tariasi su savo vaikais ir kadangi jie yra skeptiški, tas yra perduodama. Kai nėra vieno patikimo šaltinio, kai yra labai daug informacijos, tai žmonėms atsiranda baimių“, – kalbėjo tarybos narė.

Jos teigimu, kai kurie žmonės gali ir bijoti eiti skiepytis į gydymo įstaigas, kadangi jose buvo nemažai susirgimų koronavirusu.

„Žmogui reikia paaiškinti, papasakoti, jį reikia įtikinti ir tą informacinį karą pralaimime“, – teigė J. Butkevičienė.

Šalčininkų rajono savivaldybė vasario pabaigoje paskelbė savo „Youtube“ kanale ir savivaldybės puslapyje vaizdo įrašą, kuriame ragina lietuvių ir lenkų kalbomis skiepytis nuo COVID-19.

Šalčininkų rajone iš viso pirmąja doze paskiepyta 1161 žmogus, tai sudaro vos 3,84 proc. nuo visų gyventojų, antrąja doze – 508 žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nausėdas

Nausėdas portretas
Man įdomu kodėl Lietuvoje aiškinamasis darbas turi būti rusų lenkų kalba. Ar Lenkijoje vyksta skiepų agitacinis -aiškinamasis darbas LIETUVIŲ UKRAINIEČIŲ AR VOKIEČIŲ KALBOMIS? Apskritai ar Lenkijoje KAS NORS IŠDRĮSTA KALBĖTI PANAŠIAS PROVOKACIJAS?

pingvinas

pingvinas portretas
Duokit į kitus rajonus ir skiepykit kas nori be eilės.

Anonimas

Anonimas portretas
O kituose rajonuose nesikaupia? Ka cia mulkiai rasinejat?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių