Pereiti į pagrindinį turinį

Šalies vadovai pareiškė užuojautą dėl J. Girdzijausko mirties

2014-12-31 12:55
BNS inf.
A. Ufarto / BFL, MRU nuotr.

Šalies vadovai trečiadienį pareiškė užuojautą dėl žymaus lietuvių literatūros istoriko profesoriaus Juozapo Girdzijausko mirties.

„Tai buvo ypatingo darbštumo asmenybė, atsidavusi ne tik savam pašaukimui, bet ir savam kraštui, jo kalbai, kultūrai, istorijai. Įkvėpęs ir išugdęs būrį iškilių mokslininkų, visuomenininkų bei kultūros kūrėjų, parašęs ne vieną unikalią knygą, J.Girdzijauskas visada išliks puikus pavyzdys būsimoms filologų kartoms“, - rašoma prezidentės užuojautoje.

„Profesoriaus indėlis lietuvių kalbos ir literatūros mokslui didelis ir reikšmingas. Šviesus mokslininko, tikro savo krašto patrioto atminimas, jo nuveikti prasmingi, neabejotiną išliekamąją vertę turintys darbai lietuvių filologijos srityje ir aktyvus visuomeninis gyvenimas ilgai išliks mūsų atmintyje“, – savo ir Seimo vardu pareikštoje užuojautoje sako parlamento vadovLoreta Graužinienė .

Premjeras Algirdas Butkevičius užuojautoje pažymi, kad J.Girdzijausko pedagogo ir mokslininko talentas, įvertintas įvairiais valstybiniais apdovanojimais bei premijomis, įkūnytas įvairiose monografijose ir akademinėje lietuvių literatūros istorijoje, niekada neliks užmirštas.

Vilniaus universitetas trečiadienį pranešė, kad eidamas 80-uosius mirė žymus lietuvių literatūros istorikas profesorius J.Girdzijauskas.

1958 metais baigęs lituanistikos studijas Vilniaus universitete, J.Girdzijauskas čia apgynė dvi disertacijas, nuo 1965 metų dirbo Vilniaus universiteto Lietuvių literatūros katedroje, nuo 1984 metų buvo šios katedros profesorius, 1992–1999 metais – Literatūros teorijos katedros vedėjas, 2001–2002 metais šios katedros profesorius, 1992–2000 metais – vyriausiasis mokslo darbuotojas Lietuvių literatūros ir tautosakos institute.

Jis taip pat buvo atsakingasis mokslo periodinio leidinio „Literatūra“ redaktorius (1969–1975), vienu metu (1997–1998) dirbo Mokslo ir enciklopedijų leidybos instituto vyriausiuoju redaktoriumi.

Profesorius Vilniaus universitete dėstė literatūros mokslo įvadą, literatūros teoriją, estetinės minties istoriją, kursus, skirtus lietuvių poetikai ir eilėdarai, Simono Daukanto, Vinco Mykolaičio Putino kūrybai, ilgus metus skaitė unikaliais tyrimais paremtą XIX a. lietuvių literatūros kursą.

J.Girdzijauskas taip pat paskelbė monografijas skirtas eilėdarai, buvo pagrindinis akademinės lietuvių literatūros istorijos autorius ir rengėjas.

Vienas žymiausių XX amžiaus Lietuvos filologų už mokslinę ir visuomeninę veiklą pagerbtas Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordinu, Lenkijos Respublikos ordino „Už nuopelnus Lenkijos Respublikai“ Riterio kryžiumi, buvo vainikuotas akademiniu laurų vainiku – Valstybine mokslo premija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų