SAM apie mobingą: ši krizė atvėrė labai jautrius klausimus

  • Teksto dydis:

Kaip skelbta savaitės pradžioje, po Šiaulių medikės mirties Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) planuoja sudaryti komisiją, kuri aiškinsis sąlygas Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Apie komisijos darbą, mobingą gydymo įstaigose ir psichologinę pagalbą – pokalbis su sveikatos apsaugos ministro patarėja Simona Bieliūne, informuoja LNK.

– Jūs esate atsakinga už psichinės sveikatos kuravimą ministerijoje, esate ministro patarėja. Tai ar ta komisija greituoju būdu jau buvo sukurta?

– Aš noriu pažymėti ir labai visų paprašyti atsieti savižudybės reiškinį nuo mobingo temos, todėl kad darbo sąlygos ir tai, kaip darbuotojai jaučiasi, yra procesas, į kurį dabar su grupe orientuojamės. Ar tikrai darbo sąlygos privedė žmogų iki savižudybės, spręs teisėsauga. Visi išankstiniai vertinimai, kaltinimai labai veikia didelę dalį mūsų visuomenės. Apie tai reikia tikrai labai jautriai ir atsakingai kalbėti.

– Mes jautriai ir atsakingai kalbame. Ar jūs matėte šiandien medikus, kurie išėjo į lauką, degino žvakutes? Medikų, kurie dirba toje ligoninėje, pasisakymus? Patys medikai pasakoja, patys pripažino ir patys sako, kad taip – situacija ligoninėje yra išties aštri ir mobingas iš tiesų ten vyksta – tai yra jų žodžiai.

– Žinoma, mes neneigiame problemos, tik aš noriu pasakyti, kad šita krizė, šis krizinis įvykis atvėrė dar daugiau klausimų. Atvėrė labai jautrius klausimus, kuriuos mūsų grupė, kuri yra sudaryti ministro įsakymu, ir veiks ne tam, kad išsiaiškintų konkretaus atvejo, bet pačios organizacijos ir juose dirbančių darbuotojų psichologinei gerovei užtikrinti ir saugioms darbo sąlygomis. Tuo tikslu mes ir eisime į ligoninę kartu išklausydami visas puses, peržiūrėdami procesus ir bandydami padėti organizacijai atsitiesti, nes kaip paaiškėjo, aplinkybės, istorija ir pasikreipimai yra ne pirmą kartą ir jie tikrai nebuvo žinomi mums iki šiol.

Sveikatos apsaugos ministerija iki šito baisaus ir visus sukrėtusio įvykio nebuvo tiesiogiai gavusi mums vadovaujant kažkokių ženklų, kad reikėtų imtis nedelsiant priemonių.

– Ne vienas kreipimasis buvo. Ir medikė garsai kalbėdavo apie situaciją savo darbovietėje. Tai kodėl ta darbo grupė yra tik dabar sukurta po savižudybės?

–  Reikėtų pasakyti, kad Sveikatos apsaugos ministerija iki šito baisaus ir visus sukrėtusio įvykio nebuvo tiesiogiai gavusi mums vadovaujant kažkokių ženklų, kad reikėtų imtis nedelsiant priemonių. Tai šitos grupės tikslas dabar tikrai atliepti visų poreikius, nes pokyčiai yra tikrai reikalingi, mes tai puikiai suprantame ir norime tikrai pelnyti darbuotojų pasitikėjimą ir ateiti su nuostata ne nubausti, o padėti.

Freepik.com nuotr.

– Iš šono klausantis visų faktų susidaro toks įspūdis, kad ir toliau kažkaip yra veikiama labiau formaliai nei operatyviai, nes situacija vis dar tebesitęsia. Žmonės buvo raginami negenėti kolegės, nedegti žvakių, buvo bandoma prisidengti psichologų rekomendacija apskritai susilaikyti darbo viduje nuo kažkokių komentarų ar bandymų prisiminti kolegę. Ar komisija tikrai turi pajėgumų operatyviai atlikti veiksmus, kad apsaugotų kitus žmones? Nes iš šiandieninio medikų pasisakymo jaučiamos tikrai slogios nuotaikos ir žmonės matosi, kad yra prislėgti. Ar komisija nenorėtų greičiau veikti?

– Jūs užduodate klausimą gana provokatyvų, bet aš atsakysiu taip, kad visi sprendimai turi būti vykdomi konstruktyviai, o dabar yra krizė, iš tikrųjų trauminė patirtis, kur pasireiškia labai įvairios emocijos, tame tarpe ir pyktis, ir kaltė, ir nerimas, ir baimė dėl ateities. Dabar yra labai daug skirtingų pusių emocijų, ir jos visos yra pateisinamos, nes taip būna, kai įvyksta savižudybė.

– O jūs manote, kad čia ta emocija dabar yra tik po savižudybės, ar baimė yra tik dėl ateities? Atrodo, kad baimė yra žmonėms kalbėti, kur šiandien kažkoks lūžis emocinis įvyko, kad žmonės, visi medikai kartu išėjo į lauką ir pradėjo pakalbėti. Tai gal baimė daugiau su tuo yra susijusi, o ne su savo ateitimi?

– Nevisai sutikčiau su jumis, todėl kad psichologų rekomendacijos ir tai, ką jūs minėjote, man atrodo, kad ne visai galbūt teisingai suprantama, kaip krizę valdyti, todėl, kad mums labai trūksta žinių. Sveikatos apsaugos sistemoje mes neturime krizių valdymo algoritmų ir įstaigos nėra pasirengusios. Čia rodo ir mūsų silpnąsias puses, bet iš esmės, tai, kas dabar vyksta, yra gedėjimo etapas. Mobilios krizių pagalbos specialistai yra visą savaitę ir teikia skubią psichologinę pagalbą, konsultuoja administraciją. Šitų dviejų procesų negalima plakti jokiu būdu. Mes suprantame atsakomybę, tikrai jos imsimės ir darysime viską. Tiktai šiandien įvyko laidotuvės.

Dabar visi labai nori nubausti ir surasti kaltą, o iš tiesų visą šitą vertinimo procesą turime daryti labai racionaliai.

– Taip, mes žinome faktus. Atsakomybė slegia. Bet ar jūs matote viešojoje erdvėje, kad toliau ligoninės vadovybė atsisako bendrauti? Ir jie toliau dirba. Beje, vyksta tyrimas, yra tam tikri galbūt įtarimai. Ir vis tiek tie medikai ar tie vadovai eina į darbą, vykdo savo pareigas toliau. Kodėl jie nėra nušalinti?

– Todėl, kad mes neturime įrodymų ir kaltė, jeigu bus įrodyta, tai bus ir atitinkami veiksmai. Jūs patys minėjote teisėsaugą. Ir ikiteisminiai tyrimai, kurie bus pradėti, jie vyks ir bus aiškinamasi. Mes tikrai labai palaikome ir norime, kad į visus šituos klausimus būtų atsakyta. Tačiau dabar visi labai nori nubausti ir surasti kaltą, o iš tiesų visą šitą vertinimo procesą turime daryti labai racionaliai. Turime suprasti, kad visi yra žmonės, ir net jeigu kažkas neteisingai elgėsi, krizė veikia tikrai visus. Visa medikų bendruomenė, ne tik Šiaulių ligoninės, išgyvena labai labai stiprių emocijų pliūpsnį šiuo metų  ir yra tikrai pažeidžiami. Todėl bet kokie grubūs, agresyvūs veiksmai, išankstinis kaltinimas tikrai gali pastūmėti ne vieną žmogų priimti dar vieną netinkamą sprendimą.

– Prisiminkime 2019 metus, kada iš gyvenimo taip pat pasitraukė jaunas medikas. Tuo metu taip pat buvo tokios pačios kalbos, tokie patys planai. Ir nieko. Mes priėjome prie dar vieno labai panašaus įvykio. Kas šįkart bus kitaip? Kas pasikeis, kad tokios situacijos išvis nepasikartotų?

– Aš manau, kad iš vienos pusės pandemija leidžia pateisinti buvusios Vyriausybės tam tikrų veiksmų neatlikimą. Jie buvo pradėti ir tikrai nutraukti dėl pandemijos. Normaliomis sąlygomis tai tikrai galbūt būtų ir įvykę. Bet mes esame sugrįžę ne tik prie mobingo, bet apskritai asmens sveikatos priežiūros srityje dirbančių specialistų psichologinės gerovės plano: nuo pačių medikų rengimo iki pat skundų pateikimo tvarkos ir labai daug vidinių resursų, kurie dar yra neišnaudoti pačiose įstaigose tam, kad geriau padėtų savo darbuotojams pažinti reiškinį, reaguoti į jį tinkamai. Be abejo, kad tai yra ir vadovo, ne tik rotacijos, bet ir jų gebėjimo suprasti netinkamą elgesį ir imtis tam tikrų vadovų atžvilgiu veiksmų. Mes labai mažai žinome apie mobingą, mes turime vieną sakinį teisės aktuose ir jokių tvarkų, kurios leistų mums geriau suprasti šitą reiškinį, todėl dabar yra labai daug sumaišties ir labai norisi dirbti nuosekliai. Tai nėra paprastas darbas, bet mes esame nusiteikę jį dirbti. Ši Vyriausybė psichikos sveikatai teikia prioritetą. 

 


Šiame straipsnyje: LNK1pagalbos telmobingasSveikatos apsaugos ministerija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Hmm

Hmm portretas
"nebuvo tiesiogiai gavusi mums vadovaujant kažkokių ženklų, kad reikėtų imtis nedelsiant priemonių" o kas dabar trukdo nedelsiant imtis priemonių?

Taip galima manyti.

Taip galima manyti. portretas
Kodėl tie įvardyti dar užima tas pareigas.Jie turėjo lig su diena palikti savo darbo vietas,o ne klastoti toliau įrašus.? Kodėl visi ,misisterija ,prolurorai ir kitos atsakingos instancijos tyli.Jie matosi išvien su tais skraiaudikais

Anonimas

Anonimas portretas
O jau koks "mobingas" armijoje, kai jaunesnieji privalo klausyti vyresniųjų ? Ajajajai, baisu baisu .....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių