Šaukiasi pagalbos – per valandą gyvenvietę pravažiuoja 500 transporto priemonių: kenčiame

Šiaulių priemiesčio gyventojai springsta dulkėmis ir kenčia nuo transporto keliamo triukšmo. Mokiniai apskaičiavo, kad per valandą per Ginkūnų gyvenvietę pravažiuoja 500 transporto priemonių, darbo dienomis daugiausiai sunkiasvorių. Į pilietinę akciją susirinkę gyventojai prašo dar prieš dešimtmetį suplanuoto, bet taip ir neįrengto aplinkkelio.

Šiaulių priemiesčio gyventojai pikti, mat per Ginkūnus kasdien pravažiuoja milžiniškas srautas sunkiasvorių transporto priemonių.

„Neįmanoma nei dieną, nei naktį. Net per pietų pertraukas būna ten traukiniai, kaip aš sakau. Koks užterštumas, koks eismas“, – piktinosi ginkūniškė Rita Grigaitė.

„Transporto srautai yra didžiuliai. Aš pats gyvenu prie kelio, tai triukšmas yra baisus, neįmanoma dieną atsidaryti langų. Vasarą karštą, norisi prasivėdinti, pakvėpuoti grynu oru, bet to padaryti niekaip negali“, – nusivylimo neslėpė ginkūniškis Giedrius Kuzma. 

Vietiniai baiminasi dėl savo ir vaikų saugumo.

Pereiti per gatvę neįmanoma – bėgte per pėsčiųjų perėją bėgi, sunkvežimiai net nesiteikia sustoti.

„Pereiti per gatvę neįmanoma – bėgte per pėsčiųjų perėją bėgi, sunkvežimiai net nesiteikia sustoti“, – pasakojo ginkūniškė Daiva Puputienė.

O vairuotojai, norėdami išvengti kamščių, renkasi ir kitus kelius.

„Visos išmanios programos matydamos, kad čia yra srautai veda per mūsų šonines gatveles, kurios žiauriai apkrautos. Ten nėra pėsčiųjų takų, yra tiesiog kelias, tai tuo pačiu keliu eina ir vaikai, ir dviratininkai važiuoja, ir du automobiliai vos prasilenkia“, – teigė ginkūniškis Tomas Šiurys.

Žmonės prašo dar prieš dešimtmetį suplanuoto, bet taip ir neatsiradusio aplinkkelio. Esą tąkart pritrūko pinigų. Aplinkkelis nukreiptų sunkųjį transportą nuo Šiaulių rajono gyvenviečių.  

„Svarstėme, kad galbūt reiktų kraustytis lauk. Į čia atsikraustėme su ta mintimi, kad buvo projektas paruoštas dėl aplinkkelio. Jeigu nebūtų projekto, nebūtume pasirašę tokiai avantiūrai, o dabar kenčiame“, – kalbėjo ginkūniškė Julija Jankauskienė.

Prieš kelis mėnesius regiono merai problemą dar kartą priminė Vyriausybei, „Via Lietuva“ bendrovei, Susisiekimo bei Krašto apsaugos ministerijoms. Bet rezultato jokio nėra.

„Vyriausybė ir Susisiekimo ministerija atsakė, kad nėra numatyta ir, kad statybos galimai prasidėtų po 2030 metų. Krašto apsaugos ministerija dar vertins karinei technikai reikalingus srautus, užimtumą“, – pranešė Šiaulių rajono meras Česlovas Greičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pilietinės akcijos organizatoriai rodydami problemos rimtumą paleido ir specialius dūmus, kurie simbolizuoja taršą. O mokyklos mokiniai pateikė statistiką apie transporto srautą.

„Skaičiai pranoko bet kokią fantaziją. Tai yra 500 transporto priemonių per vieną valandą piko metu, o pikas pas mus ilgas. Tai yra nuo 7 val. ryto iki 19 val. vakaro“, – tikino pilietinės akcijos organizatorius Vilius Olberkis. 

Vietiniai prašo tik dviejų su puse kilometrų kelio, kad aplinkkelis sunkiasvores nukreiptų nuo Ginkūnų gyvenvietės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

eEik nachu

eEik nachu portretas
Su supistpatarimu

Patarimas

Patarimas portretas
Jei taip blogai Ginkūnuose, kelkites kitur. Bus geriau.

gal laikas uzdrausti Lietuvoje

gal laikas uzdrausti Lietuvoje portretas
sunkiajam transportu vazineti sestadieniais vasaros metu ir sekmadieniai visais metu laikais kaip civilizuotoje europoje.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių